U utorak 26. siječnja 2021. na mrežnoj stranici Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ službeno su objavljena imena dobitnika nagrada 4. Recitala kajkavske poezije „Božo Hlastec“. Prema odluci Prosudbenog povjerenstva Brončani Kaj dobila je pjesnikinja Snježana Budanec iz Odre-Novi Zagreb za pjesmu „Mrkle i naopak“. Srebrni Kaj dobio je poznati varaždinski književnik Željko Funda za pjesmu „Cajt od vode. Zlatnim Kajem nagrađen je ivanečki pjesnik Darko Foder za pjesmu „Hosta je me muore“. 

Zbog pandemije korona virusa koja je onemogućila održavanje planiranog programa 4. Recitala u dvorcu Bathyanny, nagrade je pjesnicima u prostorijama knjižnice uručio ravnatelj Stjepan Stjepić.

 

U srijedu 27. siječnja knjižnicu je posjetila pjesnikinja iz Odre Marija Budanec i predstavila nam svoj pjesnički rad. Jedna je od autorica koja prvi puta sudjeluje na recitalu nakon što se ponovo vratila pisanju, nakon kraće stanke. Za to joj je, kaže, bio dovoljan jedan san. Za svoj je rad dobila brojne nagrade a pjesme su joj objavljene u nekoliko zbornika.

Pjesma Mrkle i naopak  nastala je kao reakcija na ovo današnje „nenormalno“ stanje. Čovjek se osjeća da je nešto naopako, mračno, ali Snježana ne gubi nadu i kaže kako svak u sebi neku nadu i vjeru gaji da će se to završiti i da ćemo krenuti dalje u bolju budućnost.

Pisanje na kajkavskom za nju je oslobađajuće, jer kao rođena Zagorka na taj se način čovjek najbliže oslobodi i izrazi.

 

 

 

U četvrtak, 28. siječnja po svoju zasluženu nagradu, Srebrni Kaj, došao je i poznati varaždinski književnik Željko Funda. Do sada je sudjelovao na sva 4. recitala. Veliki je zaljubljenik u kajkavski:

„. Ja sam verujući da je kaj jezik, i ja zbilja bi štel dokazati da je to tak. I zato kak ja pišem je malo drugačeše neg drugi poete pišeju. Ja ne pišem kak se govori u selu mojem malom, ja pišem onak kak mislim da bi knjige kajkavske trebale izgledeti.  Kak da je kaj pravi standardizirani jezik, kak išćem    ja, on, ona, da bi si mi s te nakane delali, to bi se i pripetilo.“

Za Željka Fundu je svaka napisana i izgovorena riječ na kajkavskom važna, svaka tiskana knjiga, ako toga nema, kaj nestaje. Zato je i ovaj ludbreški recital važan.

Za mjesec-dva Željku Fundi iz tiska izlazi veliki roman „Lepoglava“ kojem se radnja događa u logoru u Lepoglavi 1944, a koji je važan i za Ludbreg i ludbrežane: Ima likov kaj su z Ludbrega, ludbreški Židovi, ima iz familije moje žene, isto jedan je lik unutra. To je roman koji kombinira faktografiju i fikciju, povijesna tematika, al nadograđena z maštom, otkrio nam je autor romana čija se promocija očekuje u travnju ove godine.

 

Zlatni kaj i novčana nagrada u iznosu od 1000 kuna pripali su pjesniku Darku Foderu iz Ivanca koji očito ima osjećaj napisati pobjedničku pjesmu. Sudjelovao je na sva četiri dosadašnja recitala, i dva puta je osvojio prvu nagradu. Zahvaljujući na nagradi rekao je kako mu je ona novi poticaj i potvrda „da se to zašto ja pišem znači ima smisla i da treba nastaviti pisati na domaćoj riječi na zavičajnom govoru kako bi se očuvao taj  naš kaj ili u mom slučaju na ivanečkom koj.

 

O temi pobjedničke pjesme Darko Foder kaže:

„Tema pjesme je ljubav prema šumi, prema hosti, prema zavičaju, ljepoti koju doživljavate dok šećete u prirodi. I to je povezano s našim morem, između ostalog s motivima mora i motivima samog Zagorja, recimo Ivančice koja je iznad mog kraja. To je jedan miks gdje šuma piše pismo  moru. Jedan neobičan način pisanja pjesme, a ja volim eksperimentirati u pjesmama pa, znači tražiti neke nove ideje, nove motive i sad kad se to dvoje, jer ljepota je mora,a meni je nemjerljiva ljepota naših zelenih šuma u odnosu na plavetnilo mora.“

Spisateljski planovi Darka Fodera vezani su za skori izlazak iz tiska njegove druge zbirke. To je haiku zbirka pod nazivom Cvjetovi sreće, a promocija se može očekivati već na proljeće, u Ludbregu.