Manifestacija Kajkavski dani u Ludbregu-Kešnerijada održava se povodom obilježavanja dviju obljetnica: rođenja Mladena Kerstnera i snimanja serije Mejaši.
Manifestacija se održava od 10. do 12. svibnja i od 6. do 8. srpnja 2019. godine.
Serija Mejaši nastala je na pozivnom natječaju Televizije Zagreb 1968., a pilot epizoda emitirana je 14. kolovoza 1969. godine. Nakon uspjeha napisana je cijela serija koja prati zgode i nezgode stanovnika podravskog sela. Snimana je u okolini Ludbrega, u mjestu Hrženica.
Mejaši su serija o suvremenom čovjeku podravskog sela. To nije komedija situacije nego realistični mozaik svakidašnjeg života, navika i običaja u selima gornje ili kajkavske Podravine. (Mladen Kerstner, lipanj 1970.)
Cilj je manifestacije podsjetiti na sve one koji su sudjelovali u stvaranju ove serije, Mladena Kerstnera, (autora), Ive Vrbanića (redatelja), Ilije Vukasa (snimatelja), Ante Nole (scenografa) te 40-tak glumaca zagrebačkih i varaždinskog kazališta.
Prisjećamo se TV serije koja još uvijek živi u našem kraju i gdje su stanovnici s radošću dočekivali glumce Smiljku Bencet, Nikicu Novosela i sada već pokojnog Martina Sagnera.

Gradska knjižnica uz potporu Grada Ludbrega 2014. godine pokrenula je ediciju „Ludbreške razglednice“ u sklopu koje objavljuje prigodne tematske knjižice. U formatu razglednica prikladne su kao dar nekome koga se želi upoznati s vrednotama grada u kojem živimo. Nit vodilja Knjižnice je sabrati sve ono vrijedno i reprezentativno za naš grad, sve ono što ga predstavlja na najljepši način. A to su naši znameniti Ludbrežani, koji su pridonijeli razvoju svog rodnog mjesta ili su prenijeli glas o njemu diljem zemlje i šire, tu su i kulturni, povijesni i društveni događaji, štikleci koji predstavljaju ludbrešku baštinu.
Do sada su uz potporu Grada Ludbrega objavljene razglednice: „Marija Winter prva kroničarka Ludbrega“, „Božo Hlastec ludbreški pjesnik“, „Mladen Kerstner književnik i otac“, „Priče i legende iz Lodbringova grada“ i „Vladimir Filipović-hrvatski filozof“.
Svaka od knjižica je ono najbolje što Ludbreg ima i s čime se želi pohvaliti. Objavljene knjižice poklanjamo našim gostima i tako širimo glas o poznatim Ludbrežanima u drugim gradovima Hrvatske.

- tjedan dana sjećanja na ludbreškog kajkavskog pjesnika Božu Hlasteca
(19.1.1923.- 26.1.1994.)
- dječji programi u knjižnici u suradnji s učiteljicama i profesorima OŠ Ludbreg i SŠ
Ludbreg
- programi posvećeni poeziji Bože Hlasteca u OŠ Martijanec, Sv.Đurđ i Veliki Bukovec
- „Mališani Ludbrega Boži Hlastecu“ - dječji program u suradnji s dječjim vrtićima
Radost, Iskrica i Smjehuljica
- 2. natječaj „Božo Hlastec“ za najbolju neobjavljenu kajkavsku pjesmu
- izložba slika pod nazivom „Poezija umjetnosti“
- večer poezije „Božo Hlastec – ludbreški pjesnik“
Sjećanje na Božu Hlasteca Gradska knjižnica organizira od 2012. godine s ciljem poticanja i njegovanja kajkavskog jezika.

Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner Ludbreg organizira Čitateljski izazov s ciljem poticanja djece i mladih na čitanje što raznovrsnijih sadržaja te različitih tipova književnih i neknjiževnih tekstova u različitim formatima.

Izazov je namijenjen svim učenicima osnovnih i srednjih škola koji vole čitati i koji će čitanje tek zavoljeti.

Za sudjelovanje u Čitateljskom izazovu potrebno se prijaviti osobno u knjižnicu ili putem e-pošte na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U knjižnicu doći osobno, posuditi jednu knjigu za svaki izazov. Po izvršenju izazova, fotografirati naslovnicu te napisati kratak osvrt na knjigu i izazov. Sve zajedno poslati e-poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Čitateljski izazov traje od 1. ožujka do 31. prosinca 2019. godine. Obuhvaća dvadeset i pet izazova i podijeljen je na dvije razine. MINI-izazov je obavljen kada se izvrši dvanaest izazova po vlastitom izboru. SUPER-izazov je obavljen kada se izvrši svih dvadeset i pet zadanih izazova.

Slovo po slovo – edukativna pričaonica: program kreativnih vježbi za poticanje izražavanja na materinjem jeziku koristeći raspoložive materijale knjižnice, od knjiga, zvučnih knjiga, igro-knjiga te brojnih edukativnih igračaka i didaktičkih pomagala za djecu.
Program se održava srijedom od 17.00 do 18.00 sati, a namijenjen djeci predškolske dobi.

Program Klinci u Knjižnici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner Ludbreg započeo je u siječnju 2017. godine, a namijenjen je djeci predškolske dobi. Program vodi vanjska suradnica Knjižnice Jasenka Bajrović (odgajateljica) .
Program se održava subotom, jednom mjesečno od 9.30 do 11.30 sati.
Cilj programa: razvijanje ljubavi prema slikovnici, slušanju i pričanju priča. Želja je potaknuti kreativno izražavanje djece u likovnim radionicama prema zadanoj temi, druženje djece u razgovoru i igri (pričanje priče – radionica - igraonica).

Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ Ludbreg u sklopu svoje redovite djelatnosti na dječjem odjelu od 2009. godine uspješno provodi program „Priča za laku noć“, koji se održava jednom tjedno.
S obzirom na to da za taj program postoji interes djece i roditelja, želja nam je bila proširiti ga novim sadržajima, koji bi djeci bili zanimljivi, te ih potakli da se što više uključuju u njih.
Ovim projektom i dalje želimo u centar svih aktivnosti staviti priču, podržavati interes za priču koji djeca imaju već od najranije dobi, a isto tako želimo razvijati njihove potencijale koje slikovnice i knjige potiču i podržavaju.

Vidimo sve veću potrebu za takvim programima, obzirom da nam ovaj današnji ritam života daje sve manje vremena za čitanjem i knjigom, zadovoljstvo će nam biti postići da čitanje priča postane djetetova potreba i navika.
Program se održava jedanput tjedno pod nazivom „Priča za laku noć-slušam, pričam, stvaram“ od 17.00 sati, a u 17.45 sati, uvijek bi bilo čitanje priče.

Knjižnica je 2008. godine započela na Dječjem odjelu s programom pričaonice na njemačkom jeziku za djecu od 4 do 7 godina. O pričaonici se moglo čitati u županijskim javnim glasilima, u kojima je istaknuta kao primjer djelovanja Knjižnice u maloj sredini. Program je promoviran i na nekoliko knjižničarskih skupova i dobio pohvalu od strane Hrvatskog knjižničarskog društva. Time smo promovirali i ime Ludbrega kao sredine koja se tako brine o svojim najmlađim stanovnicima.
Godine, 2013 počela je pričaonicom i na engleskom jeziku za djecu od 4 do 7 godina.
U programima pričaonica imamo oko 70-tak djece iz Ludbrega i okolice. Ponudom tih programa povećali smo i broj dječjih članova u našoj knjižnici i već od malena navikavamo djecu na čitanje slikovnica i knjiga.
Pričaonica se realizira u prostorima Knjižnice, u novoj igraonici u trajanju od 45 minuta. Djeca kroz igru, priču i pjesmu usvajaju nove riječi na engleskom i njemačkom jeziku. Program se realizira različitim metodama – crtanjem, bojanjem, igranjem, glumom, pjesmom i sl.

Knjižnica je 2016. Godine, uz financijsku potporu Grada Ludbrega, pokrenula projekt „Bebe u knjižnici“. Sve bebe rođene na području grada Ludbrega dobivaju „prvu slikovnicu“.
Paket sadrži brošuru sa savjetima za roditelje zašto čitati djeci, kako čitati i preporuke te prijavnicu za besplatno učlanjenje u knjižnicu koja se može iskoristiti godinu dana od primitka. Uz brošuru i prijavnicu paket „Bebe u knjižnici“ sadrži „prvu slikovnicu“. Cjelokupni sadržaj upakiran je u male platnene torbe.

Cilj programa:
Do trenutka kada djeca proslave prvi rođendan, kroz čitanje priča naučit će sve osnovne govorne obrasce koji su im potrebni pri učenju materinjeg jezika. Što im više priča pročitamo naglas, većem će broju riječi dijete biti izloženo te će ih brže i bolje samo početi koristiti.
No možda najvažniji razlog zbog kojeg djeci treba čitati naglas, je uspostavljanje veze između onog što dijete najviše voli – samog roditelja i knjiga. Na taj način pokazujemo djetetu da je čitanje aktivnost koja je važna i kojoj treba posvetiti vrijeme i pažnju.