Manifestacija Kajkavski dani u Ludbregu-Kešnerijada održava se povodom obilježavanja dviju obljetnica: rođenja Mladena Kerstnera i snimanja serije Mejaši.
Manifestacija se održava od 10. do 12. svibnja i od 6. do 8. srpnja 2019. godine.
Serija Mejaši nastala je na pozivnom natječaju Televizije Zagreb 1968., a pilot epizoda emitirana je 14. kolovoza 1969. godine. Nakon uspjeha napisana je cijela serija koja prati zgode i nezgode stanovnika podravskog sela. Snimana je u okolini Ludbrega, u mjestu Hrženica.
Mejaši su serija o suvremenom čovjeku podravskog sela. To nije komedija situacije nego realistični mozaik svakidašnjeg života, navika i običaja u selima gornje ili kajkavske Podravine. (Mladen Kerstner, lipanj 1970.)
Cilj je manifestacije podsjetiti na sve one koji su sudjelovali u stvaranju ove serije, Mladena Kerstnera, (autora), Ive Vrbanića (redatelja), Ilije Vukasa (snimatelja), Ante Nole (scenografa) te 40-tak glumaca zagrebačkih i varaždinskog kazališta.
Prisjećamo se TV serije koja još uvijek živi u našem kraju i gdje su stanovnici s radošću dočekivali glumce Smiljku Bencet, Nikicu Novosela i sada već pokojnog Martina Sagnera.

Gradska knjižnica uz potporu Grada Ludbrega 2014. godine pokrenula je ediciju „Ludbreške razglednice“ u sklopu koje objavljuje prigodne tematske knjižice. U formatu razglednica prikladne su kao dar nekome koga se želi upoznati s vrednotama grada u kojem živimo. Nit vodilja Knjižnice je sabrati sve ono vrijedno i reprezentativno za naš grad, sve ono što ga predstavlja na najljepši način. A to su naši znameniti Ludbrežani, koji su pridonijeli razvoju svog rodnog mjesta ili su prenijeli glas o njemu diljem zemlje i šire, tu su i kulturni, povijesni i društveni događaji, štikleci koji predstavljaju ludbrešku baštinu.
Do sada su uz potporu Grada Ludbrega objavljene razglednice: „Marija Winter prva kroničarka Ludbrega“, „Božo Hlastec ludbreški pjesnik“, „Mladen Kerstner književnik i otac“, „Priče i legende iz Lodbringova grada“ i „Vladimir Filipović-hrvatski filozof“.
Svaka od knjižica je ono najbolje što Ludbreg ima i s čime se želi pohvaliti. Objavljene knjižice poklanjamo našim gostima i tako širimo glas o poznatim Ludbrežanima u drugim gradovima Hrvatske.

- tjedan dana sjećanja na ludbreškog kajkavskog pjesnika Božu Hlasteca
(19.1.1923.- 26.1.1994.)
- dječji programi u knjižnici u suradnji s učiteljicama i profesorima OŠ Ludbreg i SŠ
Ludbreg
- programi posvećeni poeziji Bože Hlasteca u OŠ Martijanec, Sv.Đurđ i Veliki Bukovec
- „Mališani Ludbrega Boži Hlastecu“ - dječji program u suradnji s dječjim vrtićima
Radost, Iskrica i Smjehuljica
- 2. natječaj „Božo Hlastec“ za najbolju neobjavljenu kajkavsku pjesmu
- izložba slika pod nazivom „Poezija umjetnosti“
- večer poezije „Božo Hlastec – ludbreški pjesnik“
Sjećanje na Božu Hlasteca Gradska knjižnica organizira od 2012. godine s ciljem poticanja i njegovanja kajkavskog jezika.