Odali smo počast velikom književniku – našem Mladenu Kerstneru koji je svojim scenarijima za kultne TV serije "Mejaši" i "Gruntovčani" proslavio kajkavski jezik svoga rodnoga kraja. “Kešnerijadom” je ove godine obilježena 96. obljetnica njegova rođenja.

Gradska knjižnica i čitaonica “Mladen Kerstner” Ludbreg već deset godina provodi kulturnu manifestaciju – "Kešnerijadu", prigodnim sadržajima na kajkavskom jeziku, kako bi se prisjetila i naglasila važnost Mladena Kerstnera. Ravnatelj Knjižnice Stjepan Stjepić pozdravio je sve prisutne i naglasio da iza ove tradicije stoji ljubav prema kajkavskom jeziku te poručio sadašnim i budućim autorima neka se ne umore na tom putu, te nastave pisati i objavljivati svoja umjetnička djela.

Obilježavanje smo započeli u ponedjeljak 8. srpnja u 17 sati polaganjem cvijeća na spomen-ploču koja se nalazi na zidu Kerstnerove rodne kuće. Program se potom nastavio 7. recitalom dječjeg kajkavskog pjesništva "Kaj je kaj" u svečanoj dvorani dvorca Batthyany u 18 sati.

Na ovogodišnji natječaj za recital pristigla su 43 rada učenika iz OŠ Sveti Đurđ, OŠ Martijanec, OŠ Veliki Bukovec i OŠ Ludbreg. Za objavu u zborniku povjerenstvo je izabralo njih 17 koje su autori ovom prigodom samostalno interpretirali. Uz pjesme koje ulaze u zbornik povjerenstvo je biralo i tri pjesme koje su nagrađene na ovogodišnjem recitalu.

Treća nagrada uručena je pjesmi "Črešnja" koju je napisala Melani Povijač, učenica 6. razreda OŠ Veliki Bukovec pod mentorstvom učiteljice Marte Vrban. Drugo mjesto zaslužila je pjesma "Drovski dečec" autora Davida Mađarića, učenika 6. razreda OŠ Veliki Bukovec (učiteljica Marta Vrban). Najboljom je proglašena pjesma "Kaj je kaj" autora Ivana Povijača, učenika 2. razreda OŠ Veliki Bukovec pod mentorstvom učiteljice Brankice Kovaček.

Pohvaljeni su i pjesnički radovi: "Šefek" autorice Anabel Horvat, učenice 5. razreda OŠ Ludbreg, pod mentorstvom učiteljice Nataše Sedlar; zatim, "Kak je lepo spati", autora Nikole Novaka, učenika 3. razreda OŠ Sveti Đurđ pod mentorstvom učiteljice Snježane Hranić te pjesma "Zaljubljena" autorice Sare Vađon, učenice 7. razreda OŠ Sveti Đurđ pod mentorstvom učiteljice Elene Kovačić.

U programu su na prvoj večeri Kešnerijade sudjelovali i članovi plesno-dramske družine OŠ Martijanec, učenici OGŠ Ludbreg i – u ulozi voditelja programa Aron Šestak i Tena Kolman.

U četvrtak, 11. srpnja u 19 sati, u svečanoj dvorani dvorca Batthyany održan je drugi dio programa u sklopu kojeg su dodijeljene nagrade za najbolje humorističke dramske i prozne tekstove na kajkavskom jeziku pristigle na natječaj u 2024. godini.

Ove smo godine uz natječaj za dramski tekst u konkurenciju dodali i natječaj za prozni tekst te je ove godine pristiglo ukupno 18 tekstova od 10 autora. Tročlano povjerenstvo u sastavu Ljudmila Kladić, Lidija Novosel i Jasminka Vugrinec odabralo je tri rada koja će biti uvrštena u zbornik koji bi trebao biti otisnut do rujna ove godine. Riječ je o tekstovima Borisa Develića koji je dobio nagradu za najbolji prozni tekst, Davorina Canjuge (nagrada za najbolji dramski tekst) i Franje Oreškog.

Kao glazbene gošće, u sklopu programa u četvrtak, nastupile su članice ŽVS “Pajdašice”, pod ravnanjem maestre Zdenke Knapić; voditelj završnog programa bio je Aleksandar Horvat. Đaci plesno-dramske skupine OŠ Martijanec, koje vodi Spomenka Struški, izveli su igrokaz – ulomak iz djela Marije Winter: “Stric iz Amerike”. U nastavku programa profesorica Jasminka Vugrinec interpretirala je svoj tekst, govor kojim je na posebno lijep način prodonijela ovoj svečanosti. Na kraju su nagrađene tekstove interpretirali Aleksandar Horvat, Vlatko Hlupić i Đurđa Kokanović.

“Kešnerijada” je u samim svojim počecima organizirala druženja s glumcima i protagonistima serija “Gruntovčani” i “Mejaši”, a 50. obljetnicu emitiranja serije “Gruntovčani” proslavit ćemo početkom sljedeće godine u svrhu koje je u Ludbregu i sniman dokumentarni film.

Zahvaljujemo se svima koji su uveličali ovogodišnju “Kešnerijadu”!

viber_slika_2024-07-13_09-50-11-283.jpg