U mjesecu svibnju u vrtiće su iz knjižnice stigle slikovnice i lijepe priče o pčelicama. Obilježavao se Međunarodni dan pčela (20.svibnja), pa smo tu temu odabrali i za naše priče.

U vrtiću "Sunce moje malo" u najmlađoj skupini "Bubamare" promatrali smo aplikacije pčela, opisivali pčelice, razgovarali o njima ; što rade, zašto su vrijedne...pročitali smo slikovnicu "Pčelac Tonko". U priči smo upoznali jako vrijednog pčelca Tonka koji je cijele dane letio s cvijeta na cvijet, sakupljao pelud za košnicu, nije imao vremena za odmor i igru. Na poziv prijatelja s livade odlučio se ipak malo odmoriti i zabaviti se u igri s njima, što mu se jako dopalo..."Naš marljivi pčelac Tonko opet po cvijeću leti, prijateljima još je draži jer se igrati sjeti".

U skupinma "Mišići" i "Lavići" iz poučne slikovnice "Kako žive pčele" saznali smo sve o pčelama uz pčelicu Brujalicu i njezine prijatelje. Saznali smo da pčele žive u košnicama, da postoji majka pčela koja se zove matica i liježe jaja, pčele radilice koje proizvode med i upravljaju košnicom, te muške pčele trutovi. Pčele su zaposlene letom od jednog do drugog livadnog cvijeta, nose nektar u košnicu i od njega proizvode med.  Na kraju slikovnice pčelica Brujalica pozvala je djecu da budu prijatelji pčela, da ne beru divlje cvijeće, već da ga ostave pčelama da uživaju u njima, te da sade cvijeće koje pčele vole. U vrtiću "Iskrica" sa svim skupinama zajedno također smo uz aplikacije pričali o pčelicama i opisivali ih, razgovarali smo o livadi, šarenom cvijeću i kukcima koji žive na livadi. Pročitali smo lijepu slikovnicu "Ela spasiteljica pčela". Priča govori o djevojčici Eli koja je voljela sve kukce, pomagala im i spašavala ih. Kad je od bake dobila čarobno povećalo, mogla je još bolje vidjeti kukce i čuti ih. Jednog dana pčelice su je pozvale u pomoć, jer je dječak Janko zamolio tatu da pokosi cijeli vrt i cvijeće, da bi se on mogao voziti na svom biciklu. Uništio bi domove i hranu mnogih kukaca. Ela je zamolila Janka da to ne čini, ali on je nije slušao. Onda je uz pomoć svih kukaca sprovela svoj plan, nakon čega je Janko priznao da se boji kukaca i zato se ne voli igrati u vrtu i na livadi. Kad je pogledao kroz čarobno povećalo, shvatio je da je vrt izvor života i sreće, te je odlučio da će ga čuvati s Elom. I na kraju : "Ubrzo svsu važnu vijest znali i svoj doprinos brizi o vrtu dali. Vidiš, iako si malen, MOŽEŠ mijenjati svijet."