Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice autorima pobjedničkih pjesama 5. recitala kajkavske poezije „Božo Hlastec“ u utorak 25. siječnja uručene su nagrade.

Podsjetimo, brončani kaj za pjesmu Mater roža dobio je varaždinski književnik Željko Funda. Srebrni kaj dobio je varaždinski pjesnik Tomislav Ribić za pjesmu Noč gda je Tomica premišlal o kmici na koncu mesta Brucea Springsteena, a Zlatni kaj i novčanu nagradu u iznosu od 1000 kuna dobila je varaždinska pjesnikinja Ljubica Ribić za pjesmu Meste šibic gerde rieči.

Ravnatelj Gradske knjižnice nagrađenim pjesnicima zahvalio je na sudjelovanju na ovogodišnjem recitalu i čestitao na osvojenim nagradama.  

Dobitnica Zlatnoga kaja Ljubica Ribić kaže ističe kako je ugodno iznenađena, jer nagradu nije očekivala. Sa svojim pjesmama na  recitalu sudjeluje od njegovog samog početka.  Posebno joj je drago što je dobila nagradu zbog  same pjesme koja je posvećena suvremenoj temi, o fenomenu otuđenja. O svom kajkavskom izričaju u pjesmi Meste šibic gerde rieči Ljubica Ribić kaže:

-Osobno ne mogu reći da pripadam nekom određenom kajkavskom području, ne mogu reći da govorim ivanečki, bednjanski iako sam iz takve  obitelji koja govori jednu mješavinu. Imam u svom govoru i utjecaja Međimurskog, naprosto se želim ograditi kad me netko pita iz kojeg sam dijela kajkavskog područja, ja znam da je to nekako moj kućni kajkavski kojeg njegujem i volim. Da li je to ispravno ili ne, to će prosuditi drugi, ali volim pisati na tome, osjećam neku toplinu kad pišem.

Dobitnik Srebrnog kaja Tomislav Ribić iz Varaždina ( kroz smijeh kaže kako nije ni u kakvom srodstvu s Ljubicom Ribić )  o svojoj pjesmi Noč gda je Tomica premišlal o kmici na koncu mesta Brucea Springsteena kaže kako je ona začetak njegove nove zbirke Psihodelički jukebox.

-Samim time što je jedna od prvih pjesama dobila nagradu, puno mi znači.  Puno znači kad radiš novu zbirku koja je konceptualnog karaktera. I moj je jezik varaždinska kajkavština na kojoj sam proučavao riječi koje se često ne upotrebljavaju. Zbilja mi je drago na nagradi, mene je prošle godine  kolega Željko nagovoril, pa daj pošalji nešto u Ludbreg. I poslao sam i prošle je godine prošla moja pjesma za zbornik, a ove je godine dobila nagradu.

A poznati varaždinski književnik Željko Funda, zaljubljenik i veliki zagovornik  domaće kajkavske riječi o svojoj nagrađenoj pjesmi Mater roža kaže: 

-Ja da pišem na kajkavskom, ja uvijek počnem  s poznatom Krležinom: reč materinska je od đemanta sakoga preštimanejša. To jest, riječ materinska  je važnija od svakog dijamanta i gda pišem nekaj na kaju, ja bi štel da ono kaj napišem da ima đemantni sjaj. Zbilja da zrači. E sad, koliko to zide dobro, kolko ne, nekaj je,  negda nikak, ali to mi je pričetek. Mater roža zgledi da je ipak zasvetlila i da je dobro.