Unatoč brojnim problemima s kojima se knjižnice susreću u pandemijsko vrijeme uzrokovano korona virusom, Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ Ludbreg ostala je vjerna svojoj  tradiciji. Rezultat te vjernosti je o nova, sedma po redu, brošura objavljena u biblioteci „Ludbreške razglednice“. Riječ je o knjižici Darovi Svete Krvi koju autorski potpisuje Stjepan Stjepić, istaknuti hrvatski novinar i publicist.

Knjižica je objavljena u prosincu 2021. godine, u povodu obilježavanja 610. godina od čuda koje se dogodilo u Ludbregu. Naime, riječ je o događaju iz 1411. godine kada je svećeniku, koji je posumnjao u istinitost riječi i čina pretvorbe, u kaležu provrela prava krv.

O ludbreškom svetištu do sada su objavljene mnoge studije i rasprave, a Stjepićeva „razglednica“ tek je jedan vrijedan kamenčić u tom bogatom mozaiku. To je izdanje koje čitatelju nudi sve potrebne podatke o osobama i događajima koji svjedoče o čudima ozdravljenja na zagovor Krvi Kristovoj. Ali, i puno više od toga.

Knjiga je bogato opremljena fotografijama koje daju cjelovitu sliku razvoja grada Ludbrega i svetišta, te brojne povijesne dokumente, koji na pregledan način otkrivaju najznačajnije ludbreške vrijednosti stvarane kroz stoljeća povijest, od antičke Iovie do danas.

 Autor: Kristijan Skočibušić

Foto: Arhiva Terra Croatia