IZBOR-Izbor : priča o nadi, snazi i oprostu / Edith Eva Eger u suradnji s Esmé Schwall Weigand ; prijevod s engleskog Merima Nikočević Ibrahimpašić. –


Dr. Eger je jedna od, nažalost, sve manjeg broja preživjelih svjedoka užasa holokausta koja je na vlastitoj koži doživjela strahote koncentracijskih logora. U dobi od šesnaest godina sa svojom je obitelji nasilno odvedena u Auschwitz. Tamo su joj ubili roditelje, zloglasni Josef Mengele natjerao ju je da za njega pleše u logoraškoj baraki, pješačila je izgladnjela kilometrima do jednog do drugog logora, služila kao ljudski štit na krovu nacističkog vlaka, stajala iz dana u dan u redovima koji su mogli značiti život ili smrt i dočekala oslobođenje doslovno zatrpana leševima, odakle su je izvukli gotovo čudesnom sretnom slučajnošću. Njezina knjiga priča je o paklu i traumama koje je, poput drugih ljudi koji su preživjeli holokaust, doživjela tijekom i poslije rata kada se godinama borila s flashbackovima i krivnjom preživjele osobe. Ovo je priča o tome kako se uspjela suočiti sa svojom prošlošću, vratila se u Auschwitz, suočila sa svojim demonima i oprostila svojim mučiteljima, ali i sebi. Postala je ugledna klinička psihologinja koja drži predavanja i nadahnjuje ljude diljem svijeta. Ovo je njezina nevjerojatna, predivna priča, univerzalna poruka nade i mogućnosti za sve one koji poznaju bol i patnju. Pletući svoju priču na tri razine: priču o tome kako je preživjela, priču o tome kako se iscijelila te priču pacijenata koje je liječila i od kojih je učila, dr. Eger nam govori o izborima, velikim i malima, koji nas mogu odvesti od traume do pobjede, iz tame u svjetlost, iz zatočeništva u slobodu. Bez obzira jesmo li zarobljeni nesretnim okolnostima ili smo opkoljeni bodljikavom žicom vlastitih uvjerenja, uvijek možemo izabrati radost i slobodu.

 

 

-Dođi prije mraka / Riley Sager ; s engleskog preveo Igor Rendić. –

 

DOĐIMlada žena vraća se u kuću koju je proslavila knjiga njezina oca, bestseler o njihovu životu na tom ukletom imanju.
Je li ta kuća zaista opsjednuta duhovima, kako je otac tvrdio? Ili se unutar prastarih zidina skrivaju neke njegove tajne koje ona ne može dokučiti?
Prije dvadeset i pet godina Maggie Holt i njezini roditelji, Ewan i Jess, preselili su se na viktorijansko imanje u šumi Vermonta. Tri tjedna kasnije pobjegli su u gluho doba noći, a stravično iskustvo Ewan je opisao u knjizi. Jezivi memoari o sablasnim događajima postali su hit.
Maggie se danas bavi uređenjem nekretnina. Događaja koje je otac opisao u knjizi ne sjeća se, iako su je obilježili za cijeli život.
Kad naslijedi imanje koje je njezin otac opisao kao ukleto, odlučna je razotkriti što se u toj staroj kući zaista događa.
No Maggien povratak u ukletu kuću sve je samo ne miran…

 

 

-Skandal u školi za mlade dame : škola za nasljednice / Sabrina Jeffries ; s engleskog prevela Zrinka Budak. –

SKANDALKad je imala samo osamnaest godina, Charlotte Page napravila je pogrešku koja joj je promijenila život. Naime, svojom je impulzivnom reakcijom jednom čovjeku nanijela zlo i to je na kraju duboko požalila. Međutim, baš zbog te pogreške ona je sada ravnateljica i vlasnica Škole za mlade dame gđe Harris.
No ona ne zna da je upravo taj čovjek sada njezin anonimni dobročinitelj, tajanstveni „Rođak Michael“. Njegova je maškarada započela kao priprema za strahovitu osvetu, ali uskoro se pretvorila u manifestaciju iskrene ljubavi. A Charlotte sada očajnički treba njegovu pomoć. Može li je on spasiti od katastrofe ušetavši u njezin život bez maske, a pritom ne otkriti ružnu tajnu u pozadini svoje prijevare? Ili će pogreške koje su oboje učinili u prošlosti dovesti do trajnog raskida svih veza?