Damir Šantek, dugogodišnji planinar i putopisac iz Zagreba, jučer je u našoj knjižnici održao putopisno predavanje i predstavio svoju knjigu „Gdje misli nestaju“.

Damir Šantek autor je teksta i fotografija planina te manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe koje je sabrao u uzbudljivu putopisnu zbirku „Gdje misli nestaju“. 

Predivnim fotografijama približio je zainteresiranoj ludbreškoj publici djelić svog doživljaja s putovanja i mjesta koja su tek rijetki posjetili. Ludbrežani su Šanteku postavljali razna pitanja koja su se ticala opasnosti, bolesti, financija, a na upit zašto je nazvao knjigu „Gdje misli nestaju“, odgovorio je: „'Gdje misli nestaju'“ zato što, kad danima hodate po tim daljinama, dakle, po snijegu, po ledu i po hladnoćama – ne pričate zapravo puno ni s kim, hodate sami sa sobom, sa svojim mislima. Svi primarni problemi koje imate u svojoj zemlji se zapravo izgube nakon nekog vremena i kao da ste prešli na neku drugu razinu, neki drugi nivo.“

Damir Šantek svestran je autor, a za svoje fotografije osvojio je i brojne nagrade i prva mjesta na foto-natječajima, kao što je National Geographic Hrvatska i Österreichischer Alpenverein. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije.