Knjižnica je prošli tjedan dobila vrijednu donaciju dokumenata i fotografija vezanih uz Rikarda (Rikija) Brzesku. Vrijednu ostavštinu darovao nam je Rikijev rođak iz Zagreba, gospodin Igor Hasl. 

Glumac Rikard Brzeska rođen je u Zagrebu 1917. u kojem je i umro 2005. godine. Neke obiteljske korijene vuče iz nama obližnjeg Novoga Sela. Ostvario je brojne uloge kako na kazališnim daskama tako i na filmskom platnu. Široj publici našeg kraja najpoznatiji je po ulogama u Gruntovčanima i Mejašima gdje je utjelovio Gabera Požgaja. Pamtimo ga i po ulozi u poznatom hrvatskom filmu "Tko pjeva zlo ne misli", gdje je tumačio ulogu krčmara Žnidaršića. Osim toga pojavljuje se i u ekranizaciji romana Karla Maya "Winnetou", kao i u brojnim drugim poznatim ili manje poznatijim ulogama.

Ostavština g. Brzeske koju smo dobili sastoji se od brojnih fotografija, plakata predstava, dokumenata i priznanja. Sve ove predmete ćemo digitalizirati te zatim staviti u našu zavičajnu zbirku.

Uvrštavanjem ovih vrijednih predmeta u zavičajnu zbirku još jednom potvrđujemo našu predanost očuvanju kajkavske baštine čiji je značajni dionik bio i Rikard Brzeska.

 riki1 riki2 riki3 riki4 riki7