Iako smo već u kolovozu, nikako dočekati pravo ljetnje vrijeme. Sa starhom i nelagodom pogledavamo kad se počnu nakupljati sivi i olovni oblaci. Skoro nema dana kad ne pada kiša, rijeke su nabujale, žestoke ljetnje oluje uzimaju ljudske žrtve... U očekivanju smirivanja vremena i dolaska ljetnjeg ugođaja, vaše slobodno vrijeme možete ispuniti čitanjem dobroga štiva. Donosimo naslove koje su naši čitatelji najčešće posuđivali tijekom prošloga mjeseca, vjerujemo da će vam pomoći pri izboru.

 

ODJEL ZA ODRASLE

- Domaća književnost

 

  1. Šalaporte / Marko Gregur

salaporte300Nezaposleni politolog Jerko vraća se zbog sprovoda iz Zagreba na rodni otok Prvić. Povratak u zatvorenu otočku zajednicu kojoj i pripada i ne pripada, probudit će Jerkove stare nelagode, a to će protresti njegove latentne umjetničke ambicije koje se odražavaju ponajviše u citatima iz književnosti kojima je obojen njegov unutarnji svijet. Našavši se sredini živopisnog otočkog mentaliteta, uz dodatnu okolnost da zbog pandemije mora neplanirano ondje ostati dulje nego što je namjeravao, Jerko će se morati "presložiti" i redefinirati svoj identitet.

 

 

 

 

 

 

 

2. Penjačevi zapisi : put do najviših vrhova svijeta / Stipe Božić

3. Snovi nemaju cijenu / Dražan Gunjača

4.Menage a trois / Saša Jakšić

5. Samo je nebo granica / Jasna Šemiga Pintarić

6. Moć žene : ljubav je promijenila sve / Nataša Turkalj

7. Umorstvo u Klinča Selu / Tamara Lövey

8. Kako smo preživjeli / Slavenka Drakulić

9. Krivi broj / Inna Moore 

10. Crveni ocean / Marija Jurić Zagorka

 

- Strana književnost

1. Carley Fortune: Sva nova ljeta 

sva dobraNeki kažu da se zapravo ne možemo vratiti na posebno mjesto iz svoje prošlosti jer više nikada neće biti isto. Za Perzefonu Fraser, otkad je prije više od desetljeća napravila najveću pogrešku u životu, to se pokazalo istinitim. Umjesto da kao nekad ljetuje u vikendici na obali jezera, ostaje u svojem otmjenom stanu u gradu i vrijeme provodi u izlascima i površnim vezama. I tako sve do neočekivanog telefonskog poziva koji će je vratiti u Barry’s Bay, muškarcu kojeg je beskrajno voljela. Šest su godina Percy i Sam bili nerazdvojni, najbolji prijatelji i srodne duše. Proveli su nezaboravna ljeta zajedno, plivajući, čitajući i radeći u šarmantnom restorančiću njegove majke. Njihovo se prijateljstvo postupno pretvorilo u nešto puno više, no splet okolnosti i nesporazuma doveo je do prekida koji im je oboma slomio srce.

 

 

 

2. Sigurno mjesto / Anna Downes

3. Idilična koliba u Irskoj / Julie Caplin

4. Olujna sestra : Allyna priča /

5. Lucinda RileVrt pobjede / Rhys Bowen

6. Rječnik izgubljenih riječi / Pip Williams 

7. Nestala jedne noći / Tara Laskowski

8. Ljubav(i) mog života / Taylor Jenkins Reid

9. Kobna pogreška / William Lashner

10. Toranj praskozorja / Sarah J. Maas

 

 

DJEČJI ODJEL

-        Slikovnice

  1. Ribice, morske prijateljice / Gordana Lukačić

    ribiceKratka "riblja" ljubavna priča za najmlađe. Agata i Lota su ribice i nerazdvojne prijateljice koje dane provode uživajući u raznim igrama po divnim morskim dubinama. Jednoga dana ribica Agata spazila je naočitog raka Adama, a zahvaljujući jednom nemilom morskom događaju u kojem je Adam postao spasitelj mnogih ribica, svoju ljubavnu sreću pronašla je i Lota.

 

 

 

  1. Papalino : ribica pričalica / Julia Donaldson
  2. Mamina maza / Sunčana Škrinjarić
  3. Pikove priče za laku noć / Eric Hill
  4. Petra kod bake i djeda / Aline de Petigny
  5. Vilenjaci / Tony Wolf
  6. Žabica Žana / Veronica Podesta
  7. 100 priča iz začarane šume / Mireille Saver
  8. Tri praščića : engleska narodna bajka
  9. Vidiš da se moram zabavljati / Sanja Pilić