Komedija Zlatka Pochobradsky „Duoste buke a za neč“ pobjednica ovogodišnje Kešnerijade

Danas je u sklopu kulturne manifestacije „Kešnerijada – kajkavski dani v Ludbregu“ Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ obilježila 95-tu obljetnica rođenja Mladena Kerstnera, velikog hrvatskog književnika i promicatelja kajkajvskog jezika i kulture. U 17,00 položeno je cvijeće na spomen ploču koja se nalazi na zidu Kerstnerove rodne kuće. Program se potom u 18,00 sati nastavio prekrasnom književno glazbenom večeri u svečanoj dvorani dvorca Batthyany. Prvo smo predstavili zbornik tekstova „Vozel“ natječaja za kratku komediografsku priču od 2020. – 2022. Godine. U zborniku koji je predstavila Lidija Novosel, objavljeno je 17 tekstova koje je prosudbeno povjerenstvo odabralo od 40- ak tekstova prijavljenih na natječaj u protekle tri godine.

Jasminka Vugrinec objavila je i obrazložila odluku prosudbenog povjerenstva za 2023. Godinu koje je od pristiglih 8 tekstova odabralo i nagradilo samo dva rada. Drugo mjesto i novčanu nagradu od 130 Eura dobio je Tibor Martan iz Madžareva za tekst „Cipelje“. Autor pobjedničkog teksta „Duoste buke a za neč“ je Zlatko Pochobradsky iz Gerova. Njemu pripada i novčana nagrada od 260 Eura.

Ulomke iz nagrađenih komedija čitali su Vlatko Hlupić, Domagoj Busija, Aleksandar Horvat i Đurđa Kokanović. Iskrene

čestitke

autorima na dobrim tekstovima.

Na programima kojima se čuva sjećanje na književno djelo velikog promicatelja kajkavskog jezika, u ime obitelji zahvalio je Zvonimir Kerstner, najstariji sin Mladena Kerstnera.

Poseban ugođaj našem programu dala je Lea Šprajc, mlada kantautorica i izvođačica kajkavskih pjesama iz Preloga.