I ove godine se već tradicionalno održava manifestacija ‘Kešnerijada – kajkavski dani u Ludbregu’ u kojoj se kroz različite programe prisjećamo našeg Ludbrežana, velikog hrvatskog dramaturga, Mladena Kerstnera.

Programske aktivnosti u sklopu Kešnerijade kojom se ove godine obilježava 95. obljetnicu rođenja Mladena Kerstnera, započele su još u travnju objavom natječaja za sudjelovanje na recitalu dječjeg kajkavskog pjesništva i natječaja za najbolji humoristički dramski tekst na kajkavskom jeziku.

Sukladno tome, ovogodišnji program ima dva središnja događaja od koji je prvi održan danas, 6. srpnja, u svečanoj dvorani dvorca Batthyany.

Riječ je o Recitalu dječjeg kajkavskog pjesništva ‘Kaj je kaj’ u sklopu kojeg su proglašen i pobjednici i podijeljene nagrade.

– Ovo je 6. po redu Recital dječjeg kajkavskog pjesništva, a ovogodišnji sudionici bili su iznimno vrijedni. Napisali su i prijavili čak 56 pjesme. Zahvaljujem njima i njihovim mentoricama što stvaraju na kajkavskom jeziku te nastavljaju ono što je radio Mladen Kerstner. Svaka napisana i izgovorena riječ važna je za očuvanje kajkavskog jezika koji je jedna od odrednica naše kulture. – u uvodnom pozdravu istaknuo je knjižničar Domagoj Busija.

Od pristiglih 56 pjesama prosudbeno povjerenstvo u sastavu profesorica Nataše Sedlar, Spomenke Struški, Štefanije Šarec i Elene Kovačić izabralo je 30 pjesama koje će ući u zbornik ‘Kaj je kaj’, a koji će biti izdan u sklopu Kešnerijade 2024.

Pjesme su pisali učenici od 2. do 8. razreda iz četiri škole – OŠ Ludbreg, Sveti Đurđ, Martijanec i Veliki Bukovec.

Uz pjesme koje ulaze u zbornik povjerenstvo je imalo zadatak izabrati i tri pjesme koje su nagrađene na ovogodišnjem recitalu.

– Ove godine me posebno veseli što se na natječaj javilo mnogo učenika nižih razred. Pristigle pjesme su vrlo široke tematike, ali najviše pjesama je vezano uz obitelj. Ima pjesama o prirodi, pejzažu, ima šaljivih pjesama. Jedna od pjesama ima naslov ‘ŠČ’ što nam pokazuje da mladi svakako prate trendove. Svi ovi mladi autori su nam ovime dokazali da se nemamo čega bojati i da će kajkavski živjeti i dalje – objasnila je predsjednica povjerenstva, prof. Nataša Sedlar.

Treća nagrada uručena je pjesmi ‘Oblaki kak hlapi’ koju je napisala Klara Stančin, učenica 6. razreda OŠ Sveti Đurđ. Drugo mjesto zaslužila je pjesma ‘Kaj bi ja bila?‘ autorice Ane Talan, učenice 8. razreda OŠ Martijanec. Najboljom je proglašena pjesma ‘Domaća cicvara‘ autorice Katje Blatarić, učenice 2. razreda OŠ Veliki Bukovec.

-Moja mentorica je bila učiteljica Štefanija Šarec. Pisala sam o domačoj cicvari jer volim cicvaru svoje bake. Sretna sam i zadovoljna s prvom nagradom. – kratko nam je rekla ovgodišnja pobjednica Katja.

Pobjednica ovogodišnjeg recitala Katja Blatarić

Program su vodile Tara Zlatić i Anamarija Dijanošić, a osim onih nagrađenih svoje su stihove s publikom podijelili i učenici čije su pjesme pohvaljene. To su Karlo Vadjunec, Damjan Špoljarić, Tara Zlatić, Ana Lukša, Melani Povijač i Melani Šarec.

Za kraj spomenimo kako su u programu sudjelovali i učenici OGŠ Ludbreg Vita Murat koja je prisutne počastila glazbenom izvedbom na klaviru i Marta Filipašić koja je zasvirala flautu.

Drugi dio programa u sklopu kojeg će se proglasiti pobjednici i podijeliti nagrade za najbolji humoristični dramski tekst održat će se u subotu, 8. srpnja, u dvorcu Batthyany s početkom u 18 sati.

 

Tekst i fotografije: Matea Maltarić