Odmah nakon izlaska iz tiska u utorak je u Ludbregu održana promocija  drugog dopunjenog izdanja zbirke pjesama „Dve rali  zmeržnjenoga jognja“ Tomislava Ribića, dobitnika prestižne književne nagrade Kamov.

Ta je nagrada kruna dosadašnjeg pjesničkog i književnog rada Tomislava Ribića koji do sada objavio sedam zbirki pjesma i zbirku kratkih priča. Jedan je od najnagrađivanijih kajkavskih autora čije su pjesme uvrštene u antologije dr. Jože Skoka (Rieči na zviranjku , antologija suvremene kajkavske poezije XX stoljeća), I. Kutnjaka (Zercalo horvatcko, antologija suvremenog kajkavskog pjesništva 90 tih) i I. Mihalkovića (antologija hrvatske lirske minijature), te preglede suvremene poezije (Pažur, Peričić).

Zbirka „Dve rali zmeržnjenoga jognja“ Tomislav Ribić konceptualna je refleksivna utobiografska proza, oda sretnom djetinjstvu i mladosti u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Jedna od prvih pjesma iz zbirke pod naslovom „Noč gda je Tomica premišlal o kmici na koncu mesta Brucea Springstena“  2022. godine dobila je nagradu srebrni „Kaj“ na kajkavskom recitalu „Božo Hlastec“ Ludbreg.

O svojoj knjizi Tomislav kaže: 'Dve rali zmerženoga jognja je film od nepovezanih slik, zavustavljenih v cajtu kaj skupa su kajkavijana amarcordiana, konceptualni zbir o odrašćanju va malom varošu zmed leti 1964. – 1984. zprepleten z knigam, glazbum i filmi koteri su bili del odrašćanja pa ih našivavlem vu verse…'

A u obrazloženju nagrade Kamov koju je Društvo hrvatskih pisaca dodijelilo Tomislavu Ribiću za najbolju knjigu u 2022. godini, uz ostalo se navodi: „Pisana kao neprekinuta narativna cjelina gdje pjesma pretječe prozu i argumentirano u pitanje dovodi rodnu i vrsnu podjelu literature, knjiga Dve rali zmeržnjenoga jognja nasušno je potrebna virtuozna autorska artikulacija jednakopravnog pisma na jednome od tri jezika kojega imaju sreću posjedovati naša književnost, kultura i svakodnevlje".

Uz autora, stihove iz zbirke čitao je Aleksandar Horvat, a u glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg Karlo Delić i Erik Rendić u pratnji nastavnika Julijana Martinčevića.