U Ludbregu je u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ i Gradskog muzeja Koprivnica predstavljeno 48. izdanje Podravskog zbornika. Objavljivanje svakog novog izdanja ove vrijedne publikacije važan je događaj za naš ludbreški kraj jer je Podravski zbornik postao i ostao prava podravska enciklopedija koja je počela izlaziti daleke 1975. godine.

U dosadašnjih 48 izdanja objavljeno je 1589 različitih znanstvenih, stručnih i književno literarnih naslova, pa se ova publikacija s pravom naziva i identifikacijskom knjigom Podravine. Zbornik su predstavili Vesna Peršić Kovač, izvršna urednica Podravskog zbornika i Milivoj Dretar, član uredništva.

U novom su izdanju Podravske enciklopedije objavljena i četiri teksta sa šireg ludbreškog područja. Milivoj Dretar obradio je temu o šestero židovske djece koju su udomile ludbreške obitelji te su na taj način spašena od sigurne smrti iz vihora drugog svjetskog rata. Te su obitelji proglašene Pravednicima među narodima.  

pubLIKAMilivoj Dretar okupljene je upoznao i s člankom Miloša M. Damjanovića pod naslovom „ O ludbreškim Židovima na temelju jednog dokumenta  vjeroispovijedne općine iz 1937. godine“. U članku su objavljeni  statistički podaci  o ludbreškoj židovskoj zajednici. Židovska vjerska općina brojčano je bila mala zajednica, koja je 1857 brojala 20 članova, da bi 1900-te dosegla broj od 256 članova.

Dalibor Talajić autor je zanimljivog teksta „Vlado Potočnjak – Podravina i Kvarner pomiješani na platnu  jednog života“. To je priča o sliakru rođenom u Strugi 1924. godine koji je živio u Bakru i Rijeci i iza sebe je ostavio iznimno vrijedan trag u slikarskom  i kulturnom životu Rijeke i okolice čije će djelo prema najavi Milivoja Dretara biti predstavljeno  na retrospektivnoj izložbi u povodu stote obljetnice njegova rođenja.

I napokon četvrtu ludbrešku temu posvećenu 120. obljetnici DVD Vrbanovec predstavio je autor teksta Stjepan Kovaček. Vatrogasci iz Vrbanovca jedna su od brojnih udruga u Podravini koja više od stoljeća bdije nad životima i imovinom svojih sugrađana, a mlađi naraštaji jamstvo su da će se ta tradicija i dalje nastaviti. Opširnije o najavljenim i drugim temama čitajte u Podravskom zborniku koji možete posuditi u našoj knjižnici.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg David Držanić, Daria Rusak i Margareta Virag. Ulomke prigodnih tekstova kazivala je Ksenija Mihin.