Ludbreškoj čitateljskoj publici jučer smo predstavili knjigu pod naslovom „Makijev put – svijetlom stranom planine“ u  kojoj nam autor Željko Oreški donosi zanimljivu i uzbudljivu priču o putovanju Zvonka Madune dugom 1782,4 km od Iloka do Prevlake u trajanju od 125 dana.

Ta zahtjevna dionica je nacionalna, krajobrazna, dugoprugaška staza za hodanje koja u neprekinutom nizu povezuje najistočniju (Ilok), najsjeverniju (Sveti Martin na Muri), najzapadniju (Savudrija)  i najjužniju (Prevlaka) točku Republike Hrvatske,  dugačka je 2 109 km. Put je podijeljen u tri sekcije: Ilok – Sveti Martin na Muri, Sveti Martin na Muri – Savudrija i Savudrija – Prevlaka.

makiU ovoj knjizi Zvonko Maduna opisuje svu ljepotu pustolovine, humanitarni značaj, težinu i ujedno ljepotu tišine, misli, razgovora sa sobom….

Putujući 125 dana snimio je 14 000 fotografija, od kojih je 125 uvršteno u knjigu; po 1 za svaki dan putovanja!

Makijev put je zapravo priča i o jednoj velikoj humanitarnoj akciji za skrb o djeci iz Udruge „Nova budućnost“. Radi se o udruzi koja pruža socijalne usluge djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U RH ima 7 takvih centara, od kojih su 3 u Samoboru.

O samom putu Maki je rekao kako mu je Hrvatska nevjerojatno lijepa zemlja, daleko najljepša. A govori li Maki istinu, pročitajte knjigu. Možda se i vi odvažite krenuti Makijevim putem…