hlastec 1Na današnji dan 19. siječnja 1923. rođen je u Ludbregu Božo Hlastec, jedan od najpoznatijih pjesnika ludbreškoga kraja. Pjesme na kajkavskom jeziku pisao je od rane mladosti. Pjesme su mu objavljivane u Samoborskim novinama, časopisu Kaj i Kajkavskom kalendaru, a zastupljen je i u antologijama i zbornicima kajkavskog pjesništva (Zeleni bregi Zeline, Hrvatska zemljica). Nagrađivan je na smotrama kajkavskoga pjesništva u Zlataru, Samoboru i Krapini.

Božo Hlastec je u cijelosti kajkavski pjesnik. Iako pjesme piše od rane mladosti, samostalne pjesničke zbirke objavljuje kasnije: Stari poti objavljeni su 1970.,  Slijede potom zbirke Zvezde nad Sanoborom 1971, Podravske senje 1977., Na zemli tragi 1980., te Lubavne popevke 1989. godine.

 

Nakon izdavanja brošure Božo Hlastec ludbreški pjesnik, počeo je projekt istraživanja književne ostavštine Bože Hlasteca koju je njegova kćer  darovala Gradskoj knjižnici. Rezultat toga istraživanja je zbirka pjesama Sonca bi štel u kojoj je 2019. objavljeno 60 Hlastecovih pjesama.

Jedna od glavnih značajki Hlastecove poezije je ritmičnost, pa je tridesetak njegovih pjesama uglazbljeno. Ludbrežanin Antun Kranjčec, dugogodišnji  nastavnik glazbene kulture uglazbio je pjesme: Senjam te, Daj mi roko, Domovini i Drava, Drava. Inspiraciju u Hlastecovim tekstovima pronašli su i drugi poznati skladatelji: Zvonimir Prelčec, Stjepan Mikac, Josip Kaplan, Vjera Katalenić, Željen  Klašterka, Ivan Mežnarić.

Miroslav Betlehem uglazbio je još 6 Hlastecovih pjesama: Mesečina, Ludbreška noč, Hrvatskoj, Ti si čmela, Stari pot i Života se ne boj.

U znak sjećanja na njegovo stvaralaštvo, u Ludbregu se od 2016. godine u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice održavaju Dani Bože Hlasteca, a od  2018. godine u sklopu ove manifestacije održava se i Recital kajkavske poezije "Božo Hlastec. Manifestaciju organizira i provodi Gradska knjižnica i čitaonica "Mladen Kerstner", Ludbreg. 

Od prispjelih radova povjerenstvo odabere 20-ak pjesama koje su do sada izdane u dva zbornika. Iz tiska je 2020 izašao Zbornik Zavuzlana misel u kojemu su odabrane pjesme s recitala 2018, 2019 i 2020. godine. U drugom, tek objavljeno zborniku pod naslovom Faloček kraja našega objavljene su pjesme s recitala 2020, 2021 i 2023. godine.

Kulturna manifestacija 8. dani Bože Hlasteca počinju u četvrtak, 19. siječnja u 18 sati u Vijećnici Centra za kulturu panel diskusijom "Božo Hlastec - pjesnik kajkavske zavičajne lirike" na kojem sudjeluju mr. Ernest Fišer i Lidija Novosel, prof.