ODJEL ZA ODRASLE

 

- Domaća književnost

  1. Kombinirani prašak / Julijana Matanović
  2. Dok prelaziš rijeku / Zoran Ferić
  3. Putevima krijesnica / Filip Svetec
  4. Dvostruki život Eve Braun / Ludwig Bauer
  5. Ulica jorgovana / Karmela Špoljarić
  6. Sam / Mario Brkljačić
  7. Brod za Issu / Robert Perišić
  8. Osumnjičeni / Antun Šoljan
  9. Signali i svjetionici / Vuk Perišić
  10. Mutacija sudnjeg dana / Dejan Šorak

 

- Strana književnost

  1. Njujorška tajna / Ella Carey 
  2. Božić na idiličnom imanju / Lucy Coleman
  3. Dogovor / Hernan Diaz
  4. Divljina u srcu / K. A. Tucker
  5. Zima u Sokchu / Élisa Shua Dusapin
  6. Vodeni ples / Ta-Nehisi Coates
  7. Izgubljena djevojčica iz Berlina / Ella Carey
  8. Na proplanku / Robert Dugoni
  9. Prekrasna i voljena / Christina Lauren
  10. Samo jedan pogled / Harlan Coben

 

DJEČJI ODJEL

  • Slikovnice
  1. Dječji Božić iz prodavaonice igračaka braće Claus / David Litchfield
  2. Medvjedići spašavaju Božić / Stan, Jan i Mike Berenstain
  3. Miffy na snijegu / Dick Bruna
  4. Priča o tri snjegovića / Sunčana Škrinjarić
  5. Kako je snijeg pao / Bruno Kuman
  6. Božićni Snjegović / Ela Peroci
  7. Artur i ptice / Daniel Joris
  8. Olafova božićna priča / Jessica Julius
  9. Škola za piliće / Blanka Pašagić
  10. Mala čudovišta / David Walliams

 

Julijana Matanović: Kombinirani prašak

kombinirani prašakKnjiga "Kombinirani prašak: Zapisi širokog spektra" Julijane Matanović svojim naslovom evocira kombinirani prašak koji se nekada spravljao u svim ljekarnama i mogao se dobiti bez recepta. Služio je za borbu protiv bolova, protiv vrućice, a i protiv svake druge bolesti za koju smo tada znali. Tako je i bilo logično po tome pripravku nazvati ovu knjigu: ona govori o raznim društvenim i osobnim boljkama i boljeticama. I ne samo da uspostavlja dijagnozu nego nastoji predložiti i lijek za njih. Tu se bistar uvid kombinira s dobrim namjerama, a rezultat je – uvjerit će se čitatelj – doista ljekovit. Knjiga sadrži tri cjeline: Grlobolja ili Povreda poslovnika, Glavobolja ili Blažević Brdo, Križobolja ili Obiteljski šlifer. Svaki od ovih kratkih tekstova – a objavljivala ih je autorica na svojoj službenoj Facebook stranici – sadrži u sebi veliku priču koja bi se itekako mogla razviti, ali je ovdje zbijena u samo nekoliko redaka. Da bi se pak to postiglo, trebalo je dobro odabrati temu, te joj pristupiti na originalan način. Čitatelj na kraju poželi da o svemu tome čuje još nešto. Zato dolazi u iskušenje da autoricu zamoli da barem neke od ovih zapisa pretvori u priče i romane.

 

 

Ella Carey: Njujorška tajna 

Njujorška tajnaDok ratom zahvaćena Europa strepi za svoju sudbinu, a ostatak svijeta snosi posljedice, život Lily Rose može se smatrati gotovo pa savršenim. Bogati roditelji omogućili su joj da boravi u luksuznoj zgradi s pogledom na park te je, unatoč svjetskoj krizi, uspjela zadržati svoj posao iz snova kao glavna kuharica u jednom od najboljih restorana u New Yorku. No, iako je zahvalna za privilegiran život koji vodi, prisustvo prelijepog Toma Morella, talentiranog kuhara i potomka sicilijanskih useljenika, budi u njoj žudnju za mirisima i zvukovima Sicilije, remeteći idilu života u New Yorku. Međutim, dugi noćni razgovori o mogućim jelima koji bi odagnali misli Njujorčana o sudbinama njihovih sinova koji se bore u ratu naprasno su prekinuti kada Tom dobije poziv u vojsku i sazna da se mora ići boriti na bojišnicama ratom razorene domovine. Svijet Lily Rose ruši se preko noći i od Toma ostaje samo uspomena na posljednji poljubac. U potrazi za potporom, obraća se svojim roditeljima koji joj postavljaju ultimatum prema kojemu mora prekinuti svoju vezu s Tomom ili u protivnom zauvijek izgubiti obitelj i njihovo nasljedstvo. Srce joj naređuje da ne odustaje, no posljednja nada nestaje kada dobije obavijest da je Tom nestao u borbi. Što će ostati za Lily Rose kada stigne kraj rata?

 

 

David Litchfield: Dječji Božić iz prodavaonice igračaka braće Claus

Dječji BožićNicky Claus sa svojim trima ujacima radi u Prodavaonici igračaka braće Claus. Ujak Hanz izrađuje igračke, ujak Louis ih provjerava, a ujak Levi dodaje čaroliju! Svaka igračka izrađena u radionici braće Claus svjetluca na poseban način, što znači da će pronaći dijete za koje je savršena. Mladi Nicky jednoga dana primijeti djevojčicu koja je pritisnula lice na izlog prodavaonice igračaka. Kad je otišla, on je slijedi pa otkriva da živi na ulici, s mnogo druge djece. Nijedno od te djece nikada nije imalo igračku. Nicky se te večeri zakune da će svako dijete imati igračku o kakvoj sanja i tako nastaje posve nova legenda o Djedu Mrazu.                Ova čarobna priča Davida Litchfielda, pisca i ilustratora, blagdanska je poslastica usredotočena na dobrotu, velikodušnost i istinski duh Božića.