I ove godine se već tradicionalno održava manifestacija 'Kešnerijada – kajkavski dani u Ludbregu' u kojoj se kroz različite programe prisjećamo našeg Ludbrežana, velikog hrvatskog dramaturga, Mladena Kerstnera.

Programske aktivnosti u sklopu 9. Kešnerijade kojom obilježavamo 94. obljetnicu rođenja Mladena Kerstnera, započele su još u travnju objavom natječaja za sudjelovanje na recitalu dječjeg kajkavskog pjesništva i natječaja za najbolji humoristički dramski tekst na kajkavskom jeziku.

Sukladno tome, ovogodišnji program ima dva središnja događaja od koji je prvi održan ovog četvrtka, 7. srpnja, u svečanoj dvorani dvorca Batthyany.

 

Riječ je o Recitalu dječjeg kajkavskog pjesništva 'Kaj je kaj' u sklopu kojeg su proglašeni  pobjednici i podijeljene nagrade.

- Ovo je 5. po redu Recital dječjeg kajkavskog pjesništva, a ovogodišnji sudionici bili su iznimno vrijedni. Napisali su i prijavili čak 62 pjesme. Zahvaljujem njima i njihovim mentoricama što stvaraju na kajkavskom jeziku te nastavljaju ono što je radio Mladen Kerstner. Svaka napisana i izgovorena riječ važna je za očuvanje kajkavskog jezika. - u uvodnom pozdravu istaknuo je ravnatelj gradske knjižnice, Stjepan Stjepić koji je sudionicima zadao i mali zadatak Naime, cijeli recital održao se na kajkavskom jeziku.

Program su vodile simpatične Lora i Dunja, a pobjednike je proglasila učiteljica Elena Kovačić koja je uz učiteljicu Martinu Hrkač, Spomenku Struški i prof. Natašu Sedlar bila član prosudbenog povjerenstva koje je krajem lipnja imalo težak zadatak – izabrati pjesme koje će uči u zbornika 'Kaj je kaj'.

Kešnerijada 2022 5- Izabrale smo 27 pjesama dvadesetero autora koje ulaze u zbornik. Pjesme su pisali učenici od 1. do 8. razreda iz četiri škole – OŠ Ludbreg, Sveti Đurđ, Martijanec i Veliki Bukovec. Svi su nam oni pokazali da se nemamo čega bojati i da će kajkavski živjeti i dalje.  - istaknula je učiteljica Kovačić.

Uz pjesme koje ulaze u zbornik povjerenstvo je imalo zadatak izabrati i tri pjesme koje će biti nagrađene.

- To je bilo jako teško jer svaka pjesma ima neki stih, neku sliku, neki misao zbog koje bi ju trebali izabrati. Odlučile smo stoga da neke pjesme i pohvalimo. - objasnila je Elena Kovačić.

Pohvale su za svoje pjesme dobili sljedeći učenici: Nikola Novak, učenik 1. razreda OŠ Sveti Đurđ za pjesmu 'Leni mucek', Lana Horvat, učenica 5. razreda OŠ Ludbreg za pjesmu 'Trud i moka' te Marijana Horvat, učenica 7. razreda OŠ Ludbreg za pjesmu 'Hiža do hiže'.

 

Nagrade 1Treća nagrada uručena je pjesmi 'Melin' koju je napisala Ana Posavec, učenica 7. razreda OŠ Martijanec. Drugo mjesto zaslužila je pjesma 'Dečec' autorice Korine Kraljić, učenice 1. razreda OŠ Sveti Đurđ. Najboljom je proglašena pjesma 'Maslačak' autorice Ive Golenja, učenice 7. razreda OŠ Ludbreg.

 

 

 

 

Kešnerijada 2022 2Za kraj spomenimo kako je u programu sudjelovala i Dramska grupa OŠ Ludbreg koja je izvela dio scenske igre 'Vozel' autora Aleksandra Horvata i recitaciju 'Specijaliteti' te učenici OGŠ Ludbreg Vita Murat koja je prisutne počastila glazbenom izvedbom na klaviru i Karlo Delić koji je zasvirao harmoniku.

Drugi dio programa u sklopu kojeg će se proglasiti pobjednici i podijeliti nagrade za najbolji humoristični dramski tekst održat će se 9. srpnja u dvorcu Batthyany s početkom u 19 sati.