Dani su sve duži, proljeće nam polako kuca na vrata. Otvaraju se i radovi u prirodi, no nakon boravka na otvorenom dobro je malo predahnuti i u ruku primiti neku zanimljivu knjigu. Donosimo pregled najčitanijih naslova u ožujku. Nadamo se da će vam ovaj popis pomoći u izboru.

 

ODJEL ZA ODRASLE

 

* Domaća književnost

  1. Pavelova prava ljubav / Zoran Pilić

    Pavelova prva ljubavPavel Kubiček u svojoj četrdesetoj ostaje sam nakon što ga djevojka Mia ostavi i život mu se krene raspadati. Sam ne zna ništa skuhati, ne zna koristiti perilicu rublja, previše pije i potpuno je neposložen. Kada shvati da svađe s Mijom nisu samo puka bezazlenost koja „začinjava” njihovu vezu, odlučuje se postaviti prema životu stoički kao samuraj. Jedan odlazak u kino promijenit će njegov život u neočekivanom smjeru. Brz na jeziku, još brži u provokaciji, ali ipak uspješan zavući se pod kožu i drugim likovima i čitatelju. Svoj novi roman, pun filmskih referenci, dinamičan i životan, Pilić podnaslovljuje s „romantična komedija s natruhama patnje i samurajskog stoicizma”.                                                                                                                                                                                                                                         

  2. Trava i korov / Goran Tribuson
  3. Oni ne bi ni mrava zgazili / Slavenka Drakulić 
  4. Zavod za apatiju / Gordan Nuhanović
  5. Nemajka / Vanja Runje
  6. Klara / Miro Gavran
  7. Ciganin, ali najljepši / Kristian Novak
  8. Makar se i posvađali / Veselko Tenžera
  9. Dragulji i strasti / Janko Matko
  10. Pod zvijezdama / Katy Lind

 

* Strana književnost

  1. Mala oaza u Kabulu / Deborah Rodriguez

    Mala oazaPet nevjerojatnih žena upoznaje se u malenoj kavani smještenoj u jednom od najopasnijih mjesta na svijetu…sunny, ponosna vlasnica koja mora osmisliti genijalan plan – i to što prije – kako bi zaštitila svoju kavanu i goste. Yazmina, mlada djevojka koja će uskoro postati majka. Candace, imućna Amerikanka koja je konačno ostavila supruga zamijenivši ga afganistanskim ljubavnikom. Isabel, odlučna mlada novinarka s tajnom koja će je možda stajati najveće priče u njezinu životu. I Halajan, šezdesetogodišnja domaćica kavane čija dugogodišnja tajna ljubavna afera prkosi svim pravilima.

    Dok ovih pet žena otkriva da se u svakoj od njih krije nešto više od onoga što je vidljivo na prvi pogled, među njima se rodi jedinstven odnos koji će im zauvijek promijeniti živote. Jer čak i na mjestu prožetom sukobima, uvijek opstanu ljubav, prijateljstvo i nada. Mala oaza u Kabulu topla je i optimistična književna senzacija koja je zarobila srca čitatelja diljem svijeta. Ovo je prvi roman autorice poznate po knjizi memoara „Kabulska škola ljepote.“

  2. Tihe duše / Mélanie Guyard
  3. Siroče X / Gregg Hurwitz
  4. Okus čokolade u Parizu / Jenny Colgan 
  5. Kći moje najbolje prijateljice / Dorothy Koomson
  6. Zvekan Wilson / Mark Twain
  7. Kad je Nietzsche plakao / Irvin D. Yalom
  8. Sunce Lahorija / Hedwig Courths-Mahler
  9. Kad strast zavlada / Johanna Linsdey
  10. Dar za sjećanje / Melissa Hill

 

 

DJEČJI ODJEL

 

* Slikovnice

  1. Mali majstor Frippe / Lars Klinting

    Mali majstor FilippeU još jednoj priči poznatog švedskog pisca i ilustratora, poznati dabar Kastor nakratko prepušta svoju radionicu Frippu koji postaje pravi mali majstor. No, ne ide sve onako kako je zamislio. Popravljeni bicikl postao je monocikl, preveliki kućni ogrtač dobio je novu funkciju, kao i daska za glačanje. Ipak, mušterije su bile zadovoljne novim popravcima. Od preostalih dijelova Frippe i Kastor izradili su jedinstveni splav na kojem su uživali. Serijal slikovnica o dabru Kastoru preveden je u više od dvadeset zemalja, a namijenjen je djeci predškolskog uzrasta.

  2. Prijatelj puž / Axel Scheffler
  3. Jagodica Dora i Vjeverić Janko / Nina Ladavac
  4. Mala zelena gusjenica / Giovanna Mantegazza
  5. Oblačko / Mauro Lacovich
  6. Papalino : ribica pričalica / Julia Donaldson 
  7. Brigaš i Trebaš / Tamara Vučković
  8. Vučja šuma / Nora Brech
  9. Najljepše bajke za laku noć / Đurđica Šokota 
  10. Kako medo broji zvijezde / Allia Zobel-Nolan