Danas je Međunarodni dan materinskog jezika. UNESCO je zamislio obilježavanje ovog dana kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda što se nažalost u praksi još nije ostvarilo. Važnost obilježavanja ovog dana sve je više izražena samim tim što smo svjedoci njihovog ubrzanog izumiranja.

Znanstvenici predviđaju da ćemo do kraja stoljeća izgubiti više od 1500 od registriranih oko 7000 jezika. Neki krivci u tom procesu su prepoznati u gustoj prometnoj povezanost, višem stupnju obrazovanja ali i klimatskim promjenama. U kontekstu ovih brojki to ispada oko jedan jezik mjesečno. Svaki put kad izgubimo neki jezik gubimo i dio kulture koja je iza tog jezika postojala. U tom poražavajućem nizu nalaze se i tri s područja Hrvatske a to su istrorumunjski, istroromanski (vezani uz istarsko područje) i arbanaški (govore ga Arbanasi u Zadru). Akademik Matasović koji je autoritet na ovom području smatra kako je teško spasiti ove jezike od izumiranja. Navodi kako su autohtoni govornici ovih jezika vrlo dobro integrirani u hrvatsko društvo i nacionalno su Hrvati. Novi naraštaji sve manje upotrebljavaju jezike svojih predaka.
Kako bi Marshal McLuhan rekao – svijet je globalno selo. U ovom loncu sve se više tope i identiteti malih naroda koji su ujedno vezani uz jezik, sve se više teži nekom univerzalnom. Na tome putu ubrzano uz svoj jezik gubimo i svoje kulturno nasljeđe. Stoga je važno obilježiti ovaj dan. Zastanimo na trenutak i razmislimo što nam je kao narodu važno i pokušajmo sačuvati svoj jezik, kulturu i identitet kao nasljeđe za buduće generacije koje nakon nas dolaze.
Gradska knjižnica „Mladen Kerstner“ pridružila se obilježavanju ovog značajnog dana kroz tribinu pod nazivom „Što je nama materinski jezik“ na kojoj će govoriti panelisti: dr. sc. Bojana Schubert, dr. sc. Mario Kolar i Nataša Sedlar, prof. Tribina će se održati u dvorcu Batthyany 22. veljače 2022. s početkom u 18.00 sati. Ulaz je slobodan uz predočenje EU digitalne COVID potvrde.
U izlogu knjižnice možete isto tako pogledati knjige domaćih autora koje su vezane uz ovu tematiku, pa ako vam se koja dopadne možete je i posuditi.