Ovo zimsko vrijeme je kao stvoreno za boravak u toploj sobi, šalicu kave ili čaja i dobru knjigu. Pogledajte što se najviše čitalo u prosincu prošle godine pa vas to možda inspirira da i vi posudeite neku od predloženih knjiga.

 

 

Dvori od oraha / Miljenko Jergović


Dvori od orahaSaga o dvadesetom stoljeću, vezana uz životnu povijest jedne obitelji na čije živote snažno utječu povijesna zbivanja. Glavni lik je Dubrovkinja Regina Delavale koja je već na početku romana predstavljena kao luda starica nasilnog ponašanja. Potom se radnja vraća u prošlost i slijede događaji koji su uzrokovali Reginino ludilo. Radnja je vremenski ograničena trajanjem njezina života, a ide u prošlost sve do 1905. godine, kada je Regina rođena.

Dubrovnik kao središte iz kojega se priča radijalno širi na Bosnu, Hrvatsku, Srbiju, Balkan, Europu; obitelj kao jezgra iz koje priča polazi, a onda se u silnom razgranavanju dotiče i povezuje s brojnim drugim obiteljima, osobama, sudbinama; dvadeseto stoljeće kao pozornica svih tih zbivanja, baš cijelo to čudesno i sumanuto stoljeće sa svojim lijepim i strašnim čudima, svojim ratovima i istrebljenjima, sa svojim uznesenjima i slomovima, ljudskim i političkim – to je kronotop, i to je predmetni svijet romana Dvori od oraha, predočen i ispričan u obrnutoj kronologiji, od svojega kraja prema svojemu početku.
Virtuozne su sigurnost i preciznost autorskoga postupka kojima se cijelom tom gaudijevski fantastičnom strukturom vlada. A osnovni poetički koncept – da se sve to i začne i skonča u malome, u mikroperspektivi sitnoga ljudskog života, podsjeća na ingenioznu figuru iz pučke poezije: "Pružih zlatnu žicu preko bijela svijeta, pa je savih u orahovu ljusku." Odgonetka: očinji vid.
Ivan Lovrenović

 

 

Grad u oblacima / Anthony Doerr


Grad u oblacimaAna i Omer djeca su sa suprotstavljenih strana opsade Konstantinopola 1453. Idealistični tinejdžer Seymour i Zeno, ratni veteran u svojim osamdesetima, žive u suvremenom Idahu. Konstance je djevojčica iz budućnosti, a jedini svijet koji poznaje jest svijet interstelarnog broda. Spojeni drevnim tekstom, oni su nezaboravni junaci ovoga romana, sanjari i autsajderi koji uspijevaju pronaći snagu i nadu i u najtežim vremenima. Američki pisac Anthony Doerr svojim je prethodnim romanom, "Svjetlo koje ne vidimo", osvojio Pulitztera kao i milijune čitatelja diljem svijeta. Njegov novi, željno iščekivan i jako hvaljen roman veličanstveno je putovanje kroz vrijeme i prostor, trijumf mašte i suosjećanja, ali i nadahnjujuća priča koja govori o našoj povezanosti s onima koji nas okružuju, drugim vrstama, onima koji su živjeli prije nas, ali i onima koji će nastanjivati Zemlju jednom kad nas više ne bude.

 

 

 

Zimska priča / Kašmir Huseinović


Zimska pričaPriča o djevojčici Marti i danima u godini koji su nekako posebniji i svečaniji od ostalih. Je li to zbog snijega koji često zna pojačati ugođaj svečanosti ili možda zbog kićenja bora ili zbog poklona? A možda zbog radosnog blagdana Božića kad su mnoge obitelji na okupu

 

 

 

 

 

 

ODJEL ZA ODRASLE


- Domaća književnost

1. Dvori od oraha / Miljenko Jergović
2. Nepovredivo mjesto / Igor Ivko
3. Otpusno pismo / Zoran Ferić
4. Nešto drugo / Nastja Kulović
5. Područje bez signala / Robert Perišić
6. I na početku i na kraju bijaše kava / Julijana Matanović
7. Gangabanga / Ivan Vidić
8. Kako si ga tražila / Krešimir Butković
9. Mrtav, a gladan / Marilena Dužman
10. Lude gljive / Saša Meršinjak

 

- Strana književnost

1. Grad u oblacima / Anthony Doerr
2. Samo ljubav / Stephanie Laurens
3. Ružičnjak / Susanna Kearsley
4. Pisma / Edith Wharton
5. Posljednji sati / Minette Walters
6. I djeca njihova za njima / Nicolas Mathieu
7. Divni svijete, gdje si / Sally Rooney
8. Ruska zima / Brian Grover i Jim Rickards
9. Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea / Robert Louis Stevenson
10. Slučaj / Melanie Raabe

 

DJEČJI ODJEL
- Slikovnice

1. Zimska priča / Kašmir Huseinović
2. Pepeljuga / Jakob i Wilhelm Grimm
3. Kako je snijeg pao / Bruno Kuman
4. 24 božićne čarolije / Valerie Claisse
5. Orašar / prema priči E. T. A. Hoffmanna
6. Šećerko i Jednoroga / Julia Donaldson
7. Mama Medvjedica i Mali Medo / David Bedford
8. Sjeverac dječarac i patka selica / Branka Žodan
9. Vina Vina i zima / Jujja Wieslander
10. Snježno kraljevstvo