Već punih 40. godina svake se godine dodjeljuje književna nagrada „Ksaver Šandor Gjalski“ za najbolje prozno književno djelo u tekućoj godini. Ove godine slavodobitnik je Zoran Ferić za roman „Putujuće kazalište“. To  je obimna i kompleksna obiteljska saga. Kroz prošlost autorove obitelji ispričana je i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi. Tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja. U pitanju je nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu.

ferić 1Roman Putujuće kazalište obuhvaća sva tri rata koji su se u tom čudnom i krvavom stoljeću vodili na našim prostorima. Osim toga i mnoge druge prijelomne događaje koji su presudno utjecali na život njegovih junaka.

Što ovu nagradu čini značajnom u hrvatskim okvirima? Na to pitanje u zadnjem broju časopisa Republika, Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, kaže kako je to prije svega popis knjiga koje su tu nagradu dobile, stavljen u odnos s popisom knjiga koje tu nagradu nisu dobile. Pogleda li se popis dobitnika nagrade, doista se može reći kako je to možda ono najbolje od književnosti što imamo, a to su djela Pavla Pavličića, Gorana Tribusona, Ivana Aralice, Nedjeljka Fabrija, Josipa Mlakića, Julijanu Matanović, Kristiana Novaka.... Popis je doista dug, i neka nam oni koje nismo spomenuli ne zamjere.

U Godini čitanja i u povodu obljetnice nagrade Gjalski u izlogu naše knjižnice postavili smo izložbu naslova svih dobitnika nagrade „Ksaver Šandor Gjalski“ s preporukom čitateljima naše knjižnice: Čitajmo domaće autore!