Sigurno ste čuli za bend Hladno pivo, no jeste li znali da neki od članova benda imaju i književne ambicije?

U svečanoj dvorani dvorca Batthyany jučer smo u sklopu poetsko-glazbene večeri ugostili jednog od njih. Riječ je o Milku Kišu, klavijaturistu spomenutog benda koji uz glazbu ima i mnoge druge životne interese. Između ostalog bavi se i pjesništvom koje je ujedno bilo povod našeg druženja.
Naime, predstavili smo njegovu prvu knjigu poezije koja nosi naslov 'Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada', a koja je posebna po tome što uz knjigu dolazi i glazbeni CD na kojem su snimke Milkovih uglazbljenih izvedbi stihova sadržanih u samoj zbirci.

Milko Kiš3-Pjesme unutar zbirke bolje funkcioniraju ako ih se 'konzumira' s glazbom. Većina pjesama odsvirana je i javno na pjesničkim skupovima, promocijama, otvorenjima vlastitih i tuđih izložbi i ponešto na radiju i TV-u, a objavljene su i u više zbornika. Glazbene izdavačke kuće nisu ljubitelji ovog žanra, tako da umjesto izdavanja glazbenog CD-a pjesmice izlaze u obliku knjige poezije. Poneki glazbeni festival, koji dozvoljava pjesme duže od 10 strofa, dozvoli nastup autoru, tako da su pjesme izvedene i na Chansonfestu. - navodi ovaj svestrani umjetnik te dodaje kako je naslovna pjesma zbirke nastala negdje u 80-ima, kao refleksija na teški život glazbenika i djelomično je autobiografska.

Milko Kiš2Osim što izvrsno, već 22 godine, svira klavijature u Hladnom pivu, Milko je kantautor koji se odlično služi akustičnom gitarom i usnom harmonikom. Za njega se može ustvrditi da je autohtoni šansonjer iz Gajnica koji njeguje i žanr ulične pjesme. Radi se o pjesmama sa zahtjevnim tekstovima koji se mogu i recitirati, ali najljepše zvuče uglazbljeni. U to se uvjerila i ludbreška publika koja je uživala u jednosatnom programu u kojem je sudjelovala i Milkova supruga Ivanka odrecitiravši svoje dvije pjesme.

Za kraj dodajmo kako su večer svojim stihovima upotpunili i Ivan Grahovec, Terezija Flegar, Snježana Liber, Davorka Črnčec te Aleksandar Horvat.