Nakon „Niske crnih bisera“ prošle godine par dana prije potpunog zatvaranja, u četvrtak 2. rujna našim smo domaćinima darovali „Zaprpreni kaj“ Zdenke Čavić. Riječima tople dobrodošlice, ravnateljica Jasna Kovačević zahvalila je na programu kojim dvije knjižnice nastavljaju započetu suradnju

Knjigu je zagrebačkoj književnoj i čitateljskoj publici predstavio književnik i publicist Ernest Fišer. Odmah na početku i on je pohvalio projekt „Knjižnica u gostima“, ističući ga kao dobar primjer  međuknjižnične suradnje u ovo teško pandemijsko vrijeme.

Kao urednik izdanja, biranim je riječima govorio o poeziji Zdenke Čavić, koju je nazvao izrazitom predstavnicom stvarnosne poezije u sklopu suvremene hrvatske kajkavske poezije.

-Ja bih ilustrirao svoje mišljenje o toj stvarnosnoj poeziji jednom programatskom pjesmom. Ona se zove Skradnja vura: kad se sabiru životne silnice, nevolje, lijepi događaji, ružni događaji, na toj skradnjoj vuri se sabire cijeli život i možda je takvu pjesmu teško napisati pa je ona programatska za Zdenku Čavić i ovu zbirku...fišer

Ovo je programatska pjesma i za dobar dio suvremene hrvatske kajkavske poezije. Upravo sabiranje svojih životnih iskustava, vlastitih literarnih iskustava, vlastitih moralnih dilema u pjesničkom izričaju, to je sve u okviru poezije Zdenke Čavić. I dakako da unutar takvog tematskog sklopa Zdenka će uvijek imati reći nešto novo, ali i ono što je naizgled njeno najprivatnije.

Odgovarajući na pitanje voditeljica programa Edite Kutnjak Zlatar i Ljubice Ribić o svojim književnim počecima, Zdenka Čavić je odgovorila:

-Duša pisca ili kako me nazvaše pjesnikinje srca je u meni oduvijek bila pritajena. Tako sam za vrijeme svojih školskih dana uređivala školske novine, kasnije kada sam radila u mojoj tvrtki bila sam odgovorna za pisanu riječ koja se daje o tvrtki.

Dakle to brušenje pisane riječi je došlo i na mome radnome mjestu pošto sam se bavila marketingom, bilo je to na isturenim mjestima tržišta gdje morate znati kakvu komunikaciju ostvaruješ s kupcima i ljudima s kojima se susrećeš. Kako isticati vještine kojima produbljuješ poniranje u sebe, ali da se klonim govoriti u prazno i što više izbjegavati izreći glupost. I tako kad sam završila svoj radni vijek, meni je izražavanje strahovito falilo. Odlaskom u mirovinu meni je poklonjen jedan drugi život, drugi svijet i da je netko, taj stvoritelj odozgo znao što radi kada mi je pružio mogućnost da se okrenem peru i počnem pisati. I tada je to samo poteklo, rekla je Zdenka Čavić

Tako nam nakon zbirki poezije:  Kaj vu meni, Dotaknuti srcem, Cipele od senja i Zaprprenog kaja te zbirke kratkih priča Niska crnih bisera, Zdenka uskoro najavljuje i svoju šestu knjigu, roman za mlade „Pročitaj poruku.

Zdenkinu poeziju govorili su naši čitači Ksenija Mihin, Đurđa Kokanović, Aleksandar Horvat i Snježana Hranić, uz izvrsne izvedbe kajkavskih popevki Dua BB.