PROMOCIJA DJELA KNJIŽEVNIKA ANTE MARINČIĆA U
U suradnji s udrugom „Volim život“ Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner u u srijedu 1. rujna s početkom u 19.00 sati u svečanoj dvorani dvorca Bathyanny održat će se promocija djea književnika Ante Marinčića. Glazbeni gost će biti Mirko Švenda - Žiga


Anto Marinčić, rođen 22. studenog 1954. godine u Čustom Brdu u općini Maglaj, koja danas pripada općini Žepče. Osnovnu školu završio je na Čustom Brdu i Maglaju, a srednju u Maglaju. Po zanimanju je upravitelj visokotlačnih kotlova s automatskim, termičkim upravljanjem (ATK) i parnim turbinama. Sudionik je u Domovinskom ratu u javnom, kulturnom i političkom životu (bio je predsjednik HDZ-a Maglaj, zatim predsjednik HDZ-a Žepče, član Središnjeg odbora HDZ-a BiH, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, te član Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2000-te godine više nije aktivan u politici, isključivo se bavi pisanjem.
Piše pjesme (koje još uvijek ne otkriva, osim pjesme „ Odjeci:“, Koji je na natječaju Međunarodnog instituta za književnost ERATO uvršten u knjigu najljepših lirskih pjesama povodom tog natječaja) i proznih tekstova, književnih i novinskih. Njegovi su radovi objavljeni u novinama, časopisima i zbornicima : Natron, Unicep, Rad, TIN, OSVIT, Hrvatska riječi, Katolički tjednik, Večernji list …
Suradnik je na scenariju za dokumentarni film “ Žepče na rijeci Bosni” „, Što je HRT pokazao 1996. godine. Na natječaju Federalnog ministarstva obrazovanja, Odjela za kinematografiju, kupljen mi je scenarij za dokumentarni film „ Jeste li negdje imali bolje mjesto?“, I vjerujemo da će jednog dana biti snimljen, kad se pronađu, potrebna financijska sredstva.
Živi u Čustom Brdu, općina Žepče. Od 2002. redovito piše za Hrvatsko Slovo.

Od objavljenih radova u Ludbregu ćemo predstaviti roman „Raffaelo“,“Lijepa Naša ,draga Naša“,“Rebro i „Na izvoru strasti“.
Evo što je o suradnji s Antom Marinčićem izjavila Martina Jagačić, promotorica i predsjednica udruge “ Voli Život“
-S književnikom Antom Marinčićem upoznala sam se putem današnje moderne tehnike. U vrijeme početka ove svjetske Covid krize, zbog niza ograničenja kretanja, posla i svima poznata priča ono što vam je poznato, imala sam više vremena za čitanje. Na internetu sam naišla na web stranicu gospodina Ante Marinčića, vidjela da se bavi pisanjem, pročitala naslove njegovih objavljenih djela, neki od naslova njegovih romana su intrigirajući te sam s njim uspostavila online kontakt. Nakon toga pročitala sam sedam od 13. njegovih objavljenih romana i, vjerujte, ostala zatečena i oduševljena. Nakon godinu dana online poznanstva i video razgovora. Budući da su; “Čudni putevi Božji”, gospodin Marinčić je, vraćajući se iz Rijeke svratio kod mog muža i mene u našu obiteljsku kuću na ručak. I tako je počelo naše poznanstvo.

Budući da sam ja voditeljica humanitarne udruge “Voli život”, koja diljem Hrvatske pomaže bolesnu, potrebitu dječicu u sufinanciranju terapija, lijekova, prehrane i ostalih potreba, moj rad nije promakao gospodinu Marinčiću te je ponudio svoju pomoć. Njegova djela, romani koje će predstaviti i donirat Udruzi “Voli život”, a oni koji budu željeli i budu u mogućnosti, osim što će kupnjom njegovih romana pomoći radu Udruge i bolesnoj dječici, imat će zadovoljstvo pročitati, uistinu sjajna književna djela.

Ovu kulturnu i humanitarnu manifestaciju organizirala sam i zato jer želim da dva grada moje Varaždinske županije, Varaždin i Ludbreg upoznaju ovog hrvatskog književnika za čije jedno djelo dr. znanosti Stjepan Lapenda povlači usporedbu s dobitnikom Nobelove nagrade za književnost, Ivom Andrićem. No, o tome ćemo na promociji, spomenula je Martina Jagačić,

 

Objavljena djela Ante Marinčića…

S druge strane , roman u izdanju nakladničke kuće „ Ceres“ , Zagreb, 1997. godine.

Općina Žepče ili ključ funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine , „ Ceres“ , Zagreb, 2000., knj.

Voda i kamen , 2002., pripovijetka, (treća nagrada „Napredak“), objavljena u „ HRVATSKOM NARODNOM GODIŠNJU „, 2005. ( zbornik ).

Prosinačko sunce (grupa književnika) „ Multimedijalni tisak Nova Bila, HKD Napredak Busovača, Novi Travnik“, Vitez, 2003. , predstavljena pričom „Heroj“.

Krizni menadžment , 2004., tragikomedija, „ OSVIT“, časopis za književnost, kulturu i društvene teme, Mostar. (Prema ovoj tragikomediji napisao sam scenarij za film, nadam se da će jednog dana biti snimljen, kao i da će se ova tragikomedija izvesti na kazališnim daskama).

Bosna i Hercegovina bijeda nesporazuma nerazumijevanje bijede „,“ HKD Napredak – podružnica Vitez „, Vitez, 2004., knj.

Na izvoru strasti , HKD HUM , Mostar, 2005., roman.

Mjesto učitelju , kratka priča, objavljena u „ HRVATSKOM NARODNOM GODIŠNJAKU“ , 2006.

Mudžahedinska žena , u izdanju Matice hrvatske , Split, 2007., trenutno pišem scenarij za igrani film prema ovom romanu.

Kad ćeš naučiti? , zbirka kratkih priča, u izdanju Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, svibanj 2009. godine.

Majstor iluzija , roman, objavljen u vlastitom izdanju, 2010.

DRŽAVNO-PRAVNA ORGANIZACIJA BOSNE I HERCEGOVINE , izlaganje objavljeno u knjizi NEDAMO TE LIJEPA NAŠA Zbornik radova sa znanstvenog skupa Hrvati u BiH danas,
Banja Luka, 4.-6. ožujka 2011. godine.

Rafaelo , roman u izdanju Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, 2012. godine.

Tada je sve utihnulo , roman u izdanju HKD Napredak Sarajevo – Ogranak Vitez, 2014.

Lijepa naša – Draga naša , knjiga odabranih kolumni, u izdanju HKD Napredak Sarajevo – Ogranak Vitez, 2017.

Rebro , roman u izdanju Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, 2018.

Nanosekunda , roman u izdanju Matice hrvatske, Ogranak Čitluk, 2020.