Iza nas je već i srpanj mjesec. Vrijeme godišnjih odmora i povratak životu bez strožih epidemioloških ograničenja. Mjesec u kojem smo i u našoj knjižnici imali puno više posudbi knjiga. Neki su posuđivali i po pet-šest naslova. Treba ispuniti višak slobodnoga vremena, a knjiga je još uvijek čovjekov najbolji prijatelj. Zato pogledajte što se najviše čitalo u srpnju. Možda vam ove preporuke olakšaju izbor.

ODJEL ZA ODRASLE

Domaća književnost

 1. Vjetrogonja Babukić i njegovo doba / Miljenko Jergović

vjetrogonja 1Junak novog romana Miljenka Jergovića putuje avionima diljem globusa nevjerojatnih trideset godina. Njegovo je ime Babukić i u svijet se otisnuo početkom našega posljednjega rata, bježeći od Zagreba, posla u JNA i trudne ljubavnice. Već na prvom letu prema Frankfurtu stekao je talent da usvoji novi jezik čim ga čuje i da mu svi – od carinika i stjuardesa do slučajnih suputnika – neizmjerno vjeruju. Babukićeve avanture prispodobive su jedino Švejkovima ili Don Quijoteovima. Obišavši svijet nebrojeno puta, a nikada ne izvirivši iz aerodroma ili zrakoplova, on pažljivo sluša fantastične i nevjerojatne priče ljudi svih rasa i vjera koje susreće – od dagestanske vještice, preko švedskog antropologa Olssona, sve do Dinka Mikuličića, sina najpoznatijega Udbina ubojice, s kojim će na beogradskom aerodromu dočekati kraj svijeta.
Vjetrogonja Babukić i njegovo doba suvremeni je pikarski roman u kojem se ogledaju naši strahovi, bojazni, opsjednutost seksom, tračem, ićem i pićem... Miljenko Jergović napisao je djelo u kojem se eros i thanatos, moguće i nemoguće dodiruju i spajaju kao u Rabelaisovim, Swiftovim ili Hellerovim knjigama, a njegov vjetrogonja Babukić, istovremeno brižan i tašt, strašljiv i hrabar, istinski je junak našega doba.

 1. Tajno ime / Pavao Pavličić
 2. Slobodan pad / Marilena Dužman.
 3. Doručak / Dinko Mihovilović
 4. Sanjao sam slonove / Ivica Đikić
 5. Hotel iz pakla / Jelena Stupalo
 6. Nevidljiva ljepota / Rose L. Harper
 7. Oteta / Dayana Evans
 8. Ringišpil / Karmela Špoljarić
 9. Život koji želiš živjeti / Jan Bolić

 

 Strana književnost

 1. Damin gambit / Walter Tevis

gambitPriča o Beth Harmon počinje u 1960. godini, kada osmogodišnju Beth skrbnici smještaju u sirotište nakon što joj majka pogiba u prometnoj nesreći. U sirotištu otkriva da postoji više načina kako da se izbori s traumatičnom svakodnevicom sirotišta: jedan od njih je uzimanje tableta koje im skrbnici daju da bi ostali pitomi i poslušni. Drugi otkriva kada upozna domara, gospodina Shaibela, koji ju prvi uvede u tajne šahovske igre i koja ubrzo postaje Bethin zaštitni znak. Međutim, Bethini autodestruktivna ovisnost i strast za igranjem novootkrivene šahovske igre u mrtvoj su utrci jedni s drugima, i pitanje je koji impuls će prevladati: hoće li se uništiti zbog traumatičnog djetinjstva i protratiti očigledan talent, ili će iskoristiti svoju novostečenu slavu da se izdigne iz okruženja koje ju sputava. Hoće li Beth shvatiti je da je život igra u kojoj su ulozi veći od puke pobjede i poraza?

 

 1. NOS4A2 / Joe Hill
 2. Putovanje jednoga psa / W. Bruce Cameron
 3. Posljednji svoje vrste / Maja Lunde
 4. Klub istražitelja ubojstava četvrtkom / Richard Osman
 5. Vrt leptira / Dot Hutchison 
 6. Kao sestre / Colleen Faulkner
 7. O, moj Bože, beba! / Emma Garcia 
 8. Car Oceanskog perivoja / Stephen L. Carter
 9. Pogledaj kroz prozor / Evald Flisar

DJEČJI ODJEL

Slikovnice

 1. Peppa Pig: Peppine priče

pepa pig“Peppine Priče” je knjiga koja u sebi sadrži 5 omiljenih priča o pustolovinama Peppe, njezine obitelji i prijatelja, popraćenih prekrasnim ilustracijama.

Priče: Peppa na kampiranju, Obiteljsko računalo, Izgubljeni ključevi, Slobodan dan Gospođice Zec, Peppa na spavanju kod Zoe.

 

 2. Miffy na plaži / Dick Bruna

 3. Mala siren

 4. Princeza i žabac

 5. 101 dalmatiner / Smith, Dodie

 6. Mijin dolazak u Centopiju / Isabella Mohn

 7. Veliko pranje zuba u zoološkom vrtu / Sophie Schoenwald

 8. Maja na kampiranju / Gilbert Delahaye

 9. Pčelica Maja i priče s cvjetne livade / Bonsels, Waldemar

10. Priče iz šume / Nikoleta Novak