“Plišani je zeko najviše volio svoju Tinu. Jednoga dana djevojčica ga je odvela na sasvim posebno mjesto – u knjižnicu! Zabavljali su se na kreativnoj radionici no kad je ona završila, dogodilo se nešto strašno- Tina i njezina mama pohitale su posuditi još slikovnica, a potom su se zaputile kući i tako su malenog zeku zaboravile u knjižnici. Srećom, našla ga je ljubazna knjižničarka s kojom je zeko proveo dan u knjižnici i otkrio čaroliju koju to mjesto ima i čuva te posebnu moć koju imaju priče.”


Slikovnica “Kako je zeko zavolio knjižnicu” djecu vodi kroz prostor gdje žive njihove omiljene priče. Glavni lik, plišani zeko, s knjižničarkom upoznaje odjele jedne knjižnice, posjetitelje svih dobi koji u nju dolaze i raznolike sadržaje koje ona nudi. Čitajući ovu priču djeca će upoznati knjižnicu kao mjesto učenja i druženja u koje će rado dolaziti cijeloga života.


No možda je najveća vrijednost ove slikovnice u njenom pokušaju da djecu potakne na znatiželju, na čitanje, na putovanje u raznolike i začudne svjetove kojima priče razvijaju ideje i maštu, ali i donose smirenje i utjehu.
Slikovnica je također i malo priznanje svim knjižničarima i knjižničarkama koje neumorno rade da priče približe dječjim srcima i u njima svakodnevno potiču ljubav prema knjizi i čitanju.
Priča o zeki koji je zavolio knjižnicu izašla je u izdanju www.evenio.hr, napisala ju je Ivanka Ferenčić Martinčić, spisateljica i knjižničarka, a slikovnicu je ilustrirala Nikolina Dinješ.
Priču za naše najmlađe čita teta Đuka Kokanović