Drago, Pero, Mazalo, Cobra, Buco, Dunja, Crni Džek, Bongo, Dado, Marina... nezaboravni su likovi kultne TV serije koja se počela emitirati početkom 80-ih godina prošloga stoljeća i uz čije su epizode odrastali brojni naraštaji mladih. Njihove su nas pustolovine oduševljavale, a kako se približavalo vrijeme emitiranja serije na televiziji, svi smo bili jako nestrpljivi i onako u svojim mislima pokušavali dokučiti što li će se dogoditi našim junacima. Hrvoje Hitrec autor je popularnih „Smogovaca“, sage o odrastanju zagrebačkih dječaka i djevojčica.


hitrecU Zagrebu je na današnji dan 14. srpnja 1943. rođen Hrvoje Hitrec suvremeni hrvatski književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist, posebice poznat po brojnim knjigama za djecu i mladež.
U romanima, pripovijetkama, dramskim i televizijskim ostvarenjima najčešće mu je mjesto zbivanja grad Zagreb.

Prvi Hitrecov roman je ˝Pustinjakov pupak˝, pa zatim ˝Manijak˝ i ˝Ljubav na crnom baršunu˝.
Najveću su popularnost, i opet u zagrebačkom ambijentu, doživjeli Hitrecovi ˝Smogovci˝, saga o odrastanju djevojčica i dječaka, u pet knjiga.
Po ˝Smogovcima˝ je napravljena najdulja TV serija u hrvatskoj povijesti prikazivana na TVZ-u/HTV-u 1982–97. Jedna od najpopularnijih hrvatskih serija svih vremena, prati dogodovštine šestero braće Vragec (Dragec, Pero, Mazalo, Cobra, Štefek i Buco) i susjeda u zagrebačkom kvartu Naselak. Iznimno dopadljivih likova, vješto dočaranih dječjih svjetova i lucidnih, katkad ironičnih osvrta na aktualnosti, serija je budila zanimanje i u inozemstvu. Emitirano je 38 polusatnih epizoda u četiri sezone – Smogovci (1982), Smogovci i strašni Bongo (1987) i Zbogom, Smogovci (1989) te Smogovci u ratu (1996). Uvodna špica prikazuje zračnu snimku Zagreba preko Kaptola (područje oko katedrale) istočno do ulice Naselak u kvartu Peščenica. Glazba s uvodne špice pripada slavnom vesternu Sedmorica veličanstvenih (1960). Urednik P. Kanižaj inicirao je produkciju serije prema romanu H. Hitreca Smogovci (1976); poslije su sezone serije nastale istodobno s istoimenim romanima o Smogovcima.
Hrvoje Hitrec autor je i drugih romana, kako za djecu (˝Eko Eko˝, ˝Humandel˝), tako i za odrasle (˝Ur˝, ˝Pustinjakov pupak˝, ˝Ljubavi na crnom baršunu˝, troknjižje ˝Kolarovi˝ koje prate sudbinu zagrebačke obitelji kroz cijelo 20. stoljeće).
Dobitnik je značajnih književnih nagrada: ˝Ksaver Šandor Gjalski˝, ˝Ivana Brlić Mažuranić˝ i ˝Grigor Vitez˝.
( izvori: HRT, Leksikon radija i televizije, Metelgrad)