Čitati je lako. Kad jednom doista počnete, ne možete stati. Poput zdrave navike, potrebna vam je ta hrana za um i srce. Evo što o tome kažu najčitatelji.

Slika1Krešimir Kovačić pročitao je protekle godine 137 knjiga iz naše knjižnice čiji je član od 2012. godine. Čita u prosjeku tri knjige svakoga tjedna. Ponajviše tijekom vikenda. Najviše domaće autore. U Ludbreg se doselio iz Koprivnice. Prije je mnogo čitao američke i engleske krimiće, Aghatu Christie i mnoštvo drugih autora, a sad se odlučio za domaće: „Više mi se sviđa naš stil, domaća imena Josip, Jožek, Štefek, nego recimo John... Puno su mi bliže teme koje obrađuju naši pisci. Zanima me tematika Domovinskog rata, ali i Drugoga svjetskog rata.“
Od pisaca mu je, veli, Zvonimir Majdak na prvome mjestu, a od mlađih autora Zoran Pongrašić. „Gotovo da više nemam što čitati. Kad uzmem neku knjigu, često mi knjižničar kaže - to ste već čitali,“ pomalo zabrinuto kaže Krešimir.
Na pitanje o uvođenju posudbe komercijalnih e-knjiga, odgovara: „Nisam ljubitelj takvog načina čitanja. Nisam još probao. Čitam na takav način tisak, ali knjiga, dok je pod prstima ne osjetim, drukčiji je osjećaj.“

 

  

Slika2

Studentica Viktorija Hadari prošle je godine pročitala 40 knjiga, a članica je knjižnice još od 2007. godine. „ Čitam od svega po malo. Dok sam na fakultetu, čitam stručnu literaturu, u Ludbregu baš nemam velik izbor kao u Zagrebu. A često čitam stručnu literaturu i online.“ U slobodno vrijeme čita beletristiku: „Dođem u knjižnicu, otvorim ormar-škrinjicu i uvijek nešto pronađem za sebe. Pokušavam pročitati sve knjige od jednoga autora, nakon nekog vremena izgubim interes, pa onda uzmem nešto drugo…“  Od elektroničke knjige ne zazire, dapače! Lakše je jer ne mora nikamo ići. „Mnogima je važan doživljaj knjige, ali danas ljudi puno čitaju novine i portale pomoću računala i mobitela. Čini se da je to jaz između generacija. Za fakultet čitam znanstvenu literaturu, znanstvene članke na internetu i normalno mi je da čitam e-knjigu. Ja s tim nemam problema.“
Zadovoljna je i ponudom ludbreške knjižnice: „Imate dosta naslova profesora koji meni predaju. Svaka knjiga koja mi je trebala, imali ste je!“

 

 

 

Slika3Veronika Kolak, učenica Srednje škole Ludbreg, prošle je godine pročitala 24 knjige. Uz školsku lektiru, omiljeno su joj štivo krimići i pustolovni romani. Zadovoljna je izborom naslova koji svojim članovima nudi Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“.
O dvojbi tiskana ili e-knjiga kaže da osobno više voli listati: „No, u redu je i kad možeš čitati na mobitelu. Sve ima svoje prednosti i nedostatke.“ Kaže kako je počela češće dolaziti u knjižnicu ljeti kad su prestale školske obveze, a potom i u svako godišnje doba. Omiljeno joj je vrijeme za čitanje vikendom navečer.
I najmlađi rado čitaju.

 

 

  

 

Slika5Korana Lukač, učenica 7. razreda ludbreške osnovne škole, članica je čitateljskoga kluba „Čituljci“. Prošle godine pročitala je 33 knjige. Otkad pamti, dolazi u knjižnicu – dovodila ju je mama da čita slikovnice. Sad, pak, posuđuje i čita knjige koje nisu u programu školske lektire. Uz znanstvenu fantastiku, voli i stručnu literaturu. Na dan čita sat ili dva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika4Lina Valek Koren, učenica 1. razreda Osnovne škole Ludbreg, pročitala je 104 knjige.

Među djecom predškolske dobi Roko Bralić pročitao je najviše - 64 knjige i slikovnice.


Prema odredbama Pravilnika, nagrade se dodjeljuju u Mjesecu hrvatske knjige. Iznimno su ove godine prigodne nagrade zbog epidemiološke situacije najčitateljima uručene nešto ranije. Ako će epidemiološki uvjeti dopustiti, svečanost za proglašene najčitatelje Odjela za odrasle održat će se 11. studenog, na Dan hrvatskih knjižnica. Podjela priznanja za najčitatelje Dječjeg odjela priredit će se u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige.

 

 

 

Roko Bralić