Proteklog petka u svečanoj dvorani dvorca Batthyany održano je predstavljanje zbirke poezije 'Zaprpreni kaj' autorice Zdenke Čavić, Koprivničanke dobro poznate ludbreškoj publici upravo zahvaljujući suradnji s našom knjižnicom.

Njenu četvrtu knjigu poezije 'Zaprpreni kaj' objavio je varaždinski ogranak Matice hrvatske u kojem ističu kako je zbirka slojevita poezija o običajima življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – kajkavskom kraju, koji obiluje pošalicama, ironijom, a ponekad i rugalicama za način života i pogleda na život kajkavaca nekad i sad.

- Ova zbirka ima dodatnu važnost jer je pisana na kajkavskom narječju i na neki način nam otkriva svijet koji polako nestaje, svijet nekih prošlih vremena. Običaji se mijenjaju, puno njih se i zaboravlja, no u zbirci su kroz tri poglavlja Srebrenjaki, Nori cajti, Skradnja vura oni ipak na neki način zabilježeni i spašeni. - poručio je Stjepan Stjepić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice 'Mladen Kerstner'.

Predstavljanju zbirke u Ludbregu prisustvovala je i sama autorica.

- Ludbregu se ja uvijek vraćam i neizmjerno ga volim. Kada se spremam ići u Ludbreg osjećam se kao da idem na kraj svijeta. Neizmjerno sam sretna jer je tu meni zaista lijepo, tu su moji prijatelji koje me razumiju i koje ja razumijem, bez njih bi moj život bio siromašniji. - poručila je Zdenka čija vječna inspiracija dolazi iz samog života. Najviše voli pisati o snažnim emocijama ili stanju koje smatra intrigantnim i poželjnim za izražavanje.

U ovu zbirku poezije uvrstila je 76 pjesama i svaka od njih je svijet za sebe. Svijet u koji Zdenka odlazi nakon dana ispunjenog obavezama. - Uvijek sam se i u najtežim situacijama i problemima radovala pisanju koje me 'čekalo' na kraju dana. To je period, obično večer ili noć, u kojem ja ulazim u maštu i dosege koji meni zaista život znače. Jednostavno se isključim iz svakodnevice i prepustim se. Ulaskom u taj svijet duha sve materijalno blijedi, blijede svi problemi i sve teškoće koje imaš i naprosto se puniš energijom koja ti daje snage za dalje. - objašnjava Zdenka Čavić.

Ovu večer poezije u organizaciji Gradske knjižnice vodila je Edita Kutnjak Zlatar, dodatno su je 'začinili' čitači Snježana Hranić, Đurđa Kokanović, Ksenija Mihin i Aleksandar Horvat koji su interpretirali autoričine stihove, a za još dojmljiviji utisak pobrinuo se glazbeni gost Zoran Crnčić.