21. 12. 2019. Ukrasimo božićnu jelku

               

Božić je sve bliže a još nismo okitili jelku. Na današnjoj stvaraonici čemo izraditi ukrase da ju možemo lijepo okititi.

                     30. 11. 2019. Vjeverica skuplja plodove

     

Tema ove radionice bila je živahna vjeverica. Prvo smo pročitali slikovnicu "Vjeverica i optimizam" a nakon razgovora o pročitanom krenuli smo izrađivati svoje vjeverice i razne jesenske ukrase.

                         26. 10. 2019. Mjesec hrvatske knjige

     

U mjesecu hrvatske knjige razgovarali smo o tome zašto je važno čitati. Nakon razgovora krenuli smo izraditi i svoje vlastite male slikovnice. Za kraj smo došli u Knjižnicu i tamo naučili kako možemo pronaći i posuditi pokoju knjigu koja nas interesira.

                         28. 9. 2019. Jesen nam donosi

     

Jesen nam je pred vratima. Uz priču "Juha od bundevd" poigrali smo se s plodovima jeseni i razgovarali smo što znamo o njima. Nije izostala ni pjesmica, ovaj puta smo pjevali "Imam tikvu".

                          15. 6. 2019. Došlo nam je ljeto

     

Ove subote teta Jasnica je i opet zaokupila dječja srca u prekrasnoj suradnji vrlina i osjetila. Od "Riblje priče", preko pecanja ribica u edukativno-didaktičkoj igri, kreaciji ljetnih veduta...I s fotografija možete osjetiti duh zajedništva i suradnje, te prpošnog dječjeg veselja. Tako su s puno vedrine proslavili sunčane dane, kraj školske godine, kraj briga i ususret i klaendarskome ljetu!


               25. 5. 2019. Vatrogasci nam pomažu i čuvaju nas

                 
                 

U subotnje jutro puno sunca i miline ova dječica su se pridružila teti Jasnici i ona ih je smjerno provela kroz priču o tome kako nam vatrogasci pomažu. Blago i sa smiješkom djeca su uživala u "Vatrenoj priči", potom su i sama dala obol u razgovoru o ulozi vatrogasca, o zanimanju, spremi i opremi. A razgovor je zaokružen radionicom kojom ih je teta Jasnica podučila izradi vlastitih vatrogasnih vozila. A pogledajte samo ovaj prekrasan veliki crveni vatrogasni kamion( zadnja fotografija, desni ugao) - pa na tome bi im pozavidjela i obitelj Kremenko!!! Ova su djeca uzela svoju šansu za novim horizontima znanja uz divnu atmosferu i igru sa sunce u našoj maloj prostoriji igraonice. Sada imamo još više razumijevanja i poštovanja za naše vatrogasce!


                             27. 4. 2019. Čuvajmo naš planet

                 
                   

Pošto smo pročitali priču "Medvjediči čuvaju okoliš" razgovarali smo o tome kako bi mi mogli čuvati okoliš u kojemu živimo. Na eko radionici smo naučili izrađivati predmete od neobrađenog i otpadnog materijala.

                         Idemo u maškare - 23.2.2019.

                 
                 

Tema druženja ove kreativne subote bila je maškare i sve vezano uz njih. Izrađivali smo maske, glumili smo klaunove...čak smo imali i bal pod maskama koje su djeca sama izradila. Razgovarali smo i o tome što bi tko htio biti za maškare. Maske napravljene na radionici djeca su uzela kući kao uspomenu na ovo druženje.

                        14. 2. 2019. Bebe u Knjižnici

                

Povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, u sklopu programa Bebe u Knjižnici, Gradska knjižnica darovala je djecu rođenu na području Grada Ludbrega poklon paketima, prvom slikovnicom i godišnjom članarinom u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ Ludbreg.

                       26.1.2019. Snježne radosti

             
             
"Ozbiljan" se razgovor vodio danas na radionici! Tema: "Kako se provodi vrijeme na snijegu?" Pa se raspričala mala ustašca, malo su dodala nešto iz mašte i nastala je cijeeela priča. A onda, da se odmore, slušali su priču "Kako je snijeg pao", autorice Ivane Guljašević, koju je pročitala, a tko drugi nego teta Jasnica. Je l' vi znate zašto snijeg pada? A nekad ne pada iako postoje svi vremenski uvjeti za njegovo padanje zato što se sjetio svih loših stvari koje su mu se događale kad je prošli put pao. No oblaci po kojima se šetao i puhao imali su drugi plan. Na kraju je snijeg ipak pao, ali kako E pa dragi moji, pročitajte slikovnicu, a ako još ne znate čitati, zamolite roditelje ili bake i djede.
U skladu s pričom pjevali smo pjesmicu "Padaj, padaj snježiću". E, sad dolazi ono najzanimljivije! Izrada snjegovića od rolice kartona, kolaž papira, krep papira, u pomoć su nam uskočili ljepilo, škare, flomasteri, vata..., a izrađivali smo i pahuljice koje padaju s oblaka. Napravili smo čitave obitelji snjegovića, čak smo svakome dali i ime. Pogledajte ih na slikama. Zar nisu slatki?

                  22.12.2018. Djed Mraz u Igraonici

           

                       
Danas je knjižnična Igraonica bila "čarobna". Događalo se svašta. Slušali smo priču iz velike knjige "24 božićne čarolije". Teta Jasnica taaako dobro zna čitati i prenijeti nam sadržaj da smo se svi "pretvorili" u uho. A onda smo navalili na izradu čestitaka i božićnih ukrasa. Huh, bilo je tu svašta od materijala. Kartončići, krep i kolaž papir, ukrasne trakice, ljepilo, šljokice i da ne nabrajamo što sve još. Prstići su nam marljivo radili, a rezultat... divne božićne čestitke. Sve je to bilo popraćeno čarobnom božićnom muzikom. Kad smo se već spremali kući, eto iznenađenja! Od nekud se stvorio Djed Božićnjak sa svojim pomoćnikom! I velikom torbom. Počeo je vaditi poklone i darovati svakog od nas. E, zaista najbolja radionica do sad!


                        17.11.2018. Šarene boje prirode

                       
 
                       
Često se jesen smatra tužnim razdobljem, no ona zapravo ima svoje posebnosti kao i svako drugo godišnje doba. Drveće mijenja boju lišća od zelene do prekrasne žute, crvene i smeđe. Otpalo lišće pjeva o ljepoti, ali i prolaznosti dok koračamo raznobojnim tepihom šumskih staza.
Tema današnje radionice je bila o šarenim bojama prirode. Najprije nam je teta Jasnica pročitala slikovnicu "Ježeva molitva", autorice Sonje Tomić.
Ježić Bodežić je bio jako nezadovoljan sobom i svojim izgledom. Da bi se dopao ježici Bježici, za kojom mu je ustreptala duša, zamolio je Boga da mu podari drugačiji izgled. No, sve promjene izazvale su još veći očaj. Dugo mu je trebalo da shvati kako mu je najljepše u vlastitoj bodljikavoj koži i da je baš takav, jedinstven i lijep. Svojom pričom, potiče ježić malene da upoznaju prirodu, na ljubav prema Bogu i da razviju samopouzdanje. Ali, poručuje i roditeljima kako pomoći svom djetetu uz pomoć lijepe riječi, kako da dođu do životne istine i ljepote življenja.
A, nakon toga, zasukali smo rukave i uhvatili se u koštac s kartonom, lišćem, češerima, žirevima, divljim kestenima i to pravim, ne od papira, i izrađivali ježiće i sove. Škarice su nam pritekle u pomoć za izrezivanje oblika. I ljepilo nam se pridružilo, jer kako bi inače dali pravi izgled životinjica. Vrijeme nam je tako brzo prošlo! A, mi bi još!


                 27.10.2018. Mjesec hrvatske knjige

            
              
"Ogledalce, ogledalce, tko je najljepši na svijetu?" Ova nam je rečenica poznata iz priče "Snjeguljica". Mi smo je primijenili i na radionici održanoj 27.10.2018., u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Teta Jasnica nam je pročitala priču o ogledalu. Našao je zec ogledalce i dok je u njemu vidio svoj odraz pomislio je da je to njegova slika i da ogledalo pripada njemu. Međutim, to  isto su mislile i vjeverica, šojka kreštalica i medvjed. Tko je naposljetku otišao doma s ogledalom saznat ćete, dok pročitate ovaj dječji klasik autora Grigora Viteza.
Izrada vlastitog ogledala oduševila nas je. Koristili smo srebrni karton, škare, kolaž papir, ljepilo. U njemu smo zaista mogli vidjeti svoj lik. Bojice, škare i ljepilo su nam bili potrebni i za bojanje medvjedića kojeg smo ukrasili pravim jesenskim lišćem.

                              4.10.2018. Bebe u Knjižnici

  
Razvijati ljubav prema knjizi treba još od najranije dobi djeteta. GKČ "Mladen Kerstner" Ludbreg osmislila je program "Bebe u knjižnici" koji se provodi već treću godinu, a obuhvaća djecu do prve godine starosti. Djeca postaju članovi Knjižnice dobivanjem vlastite iskaznice. Da bi učlanjenje obilježili svečanije, Knjižnica je pripremila program na kojem su se pjevale pjesmice i igrale motoričke igrice. Podijeljeni su im pokloni u vidu platnene vrećice, članske iskaznice za besplatno članstvo godinu dana, prvu slikovnicu. Kasnije su posjetili Igraonicu gdje su imali priliku i poigrati se igračkama, za njih nove, zanimljive. Druženje je završilo, a osmijesi na njihovim lišcima su potvrdili da je ovaj program ispunio svoju svrhu.
               
                 22.9.2018. Jesen u našem kraju

       
Grožđe bijelo, grožđe crno, jabuke, kruške, šljive... Ove lijepe darove daje nam JESEN, na čemu smo joj veoma zahvalni.
Stigla je i u našu Knjižnicu na radionici "Klinci u knjižnici". Evo, kako smo obilježili početak jeseni:
Slušali smo priču "Kišna kap" autorice Đurđice Stuhlretier. Priča je to o jednoj najnestašnijoj kišnoj kapi na svijetu. Sretno je živjela na oblaku sa svojim sestricama, ali zaželjele su se zabave i igre i odlučile spustiti se na zemlju. No, nisu očekivale da neće biti dočekane s oduševljenjem. Ako želite znati
kakve je sve dogodovštine naša kap doživjela, pročitajte slikovnicu koja vam je na raspolaganju u Knjižnici.
Na radionici smo izrađivali kapljice kiše i kišobrane. Koristili smo karton, slamčice za sok, bojice, flomastere. Bas su nam lijepo ispali. Na kraju, pjevali smo prigodnu pjesmicu "Kišica".


                          26.5.2018. Ljubav u obitelji

    
Ljubav - izvor postojanja, smisao života, najljepša stvar na svijetu. Gdje ima ljubavi, ima radosti, zadovoljstva i sreće. A, koliko je tek sretna ona obitelj u kojoj caruje ljubav!!! Povodom dana obitelji, na radionici "Klinci u knjižnici", teta Jasenka je pročitala slikovnicu "Pogodi koliko te volim", autora Sama McBratneya. Govori o ljubavi roditelja prema djetetu, prikazana preko malog i velikog zeca boje lješnjaka, u nadmetanju tko koga voli više. Pokazuje nam da bezuvjetna ljubav ne poznaje granice.
Kako djeca doživljavaju ljubav u svojoj obitelji, pokazala su crtežima koje su kasnije i uokvirili. Naravno da bez igrice ne može proći niti jedna radionica. Ovaj put se plesalo uz pjesmicu "Avanture malog Juju".


                      Kako provodim slobodno vrijeme

             
Školska nastava je za danas gotova. Date nam obaveze smo izvršile. Dan je tako lijep, sunčan, dug. Što raditi sad? Moje prijateljice Tina, Josipa, Valerija i ja, Ksenija, sve učenice OŠ Ludbreg, odlučile smo otići u Knjižnicu.  Odabrale smo slikovnice: "Željela bih biti balerina", Željela bih biti vila" i Željela bih biti učiteljica" i sve smo ih pročitale. Nakon toga, zaposlenicima Knjižnice sadržaje smo prepričale na romski. A, pokazali smo im i kako se neke riječi izgovaraju:
učiteljica   = učiteljicur
vila          = vilur
odrasti     = kresk
učiti         = amvcnj
ogledalo     = ščikl
Kako smo doživjele tekstove iz slikovnica pokazujemo vam crtežima.


                                 Volimo naš planet!

          

                     
Živimo na planetu Zemlja. Pruža nam toliko toga! Brine da imamo čistu vodu, zdravu hranu, nezagađeni zrak. Da li mu mi uzvraćamo istom mjerom? Čuvamo li ga i pazimo na njega? Kako će izgledati u budućnosti, ovisi o nama. Tema radionice, održanoj 21.4.2018., bila  je upravo to: "Volimo naš planet". Kako se ne trebamo ponašati prema prirodi djeca su saznala preko priče o kravici Šarici. Bila je to vesela kravica, ali baš i nije znala poštivati prirodu. Gazila je cvijeće i povrtnjake, nije zatvarala slavinu i nikad nije razvrstavala otpad. Imala je prijatelja Kiku, dobrodušnog kozlića, koji je odlučio pomoći joj na jedan zabavan način i naučiti je o pravilnom ponašanju u prirodi.
Poučeni pričom, djeca su sama posadila cvijeće u drvene sandučiće koje će jednog dana, dok izraste, krasiti prozore Igraonice.
Za kraj, izradili su cvijeće i leptire od papira, obojali ih, a koliko je taj posao zahtijevao ozbiljnost i kako su na zadnje radovi izgledali, predstavljamo vam preko gornjih sličica.

                      Stiglo je proljeće, počinju radovi...

           
Konačno je stiglo! Prooooljećeee! Nakon duge, hladne zime, evo nam dužih dana, ptičica poj, topline sunca. Veseli smo i orni za rad. Što treba napraviti? Danas, 24.3.2018., na programu "Klinci u knjižnici" izrađivali smo i bojali kućice za prašćiće.  Pogledajte kako su nam lijepo ispale. Teta Jasenka nam je čitala priču "Tri prašćića". Znam da ćete reći: aaah, pa tu priču znamo već otkad..., ali svejedno ćemo vam je ukratko predstaviti.
Majka svinja poslala je svoja tri praščića u svijet, da žive sami. Prvi je praščić napravio kuću od slame, ali je vuk samo puhnuo u nju i raspala se. Drugi je praščić napravio kuću od grančica, ali je vuk i nju otpuhao. Treći je praščić marljivo radio i napravio kuću od cigli. Vuk je puhao i puhao, ali ju nije mogao srušiti. Dobra lekcija svakome: lijenost se ne isplati. Razmislite o tome.
Nije izostala niti igrica. Kako je bila zanimljiva! Da vam otkrijem, zove se "Sakrij se u svoju kućicu". Do slijedećeg susreta, radite marljivo!
                                 

                                         Prijateljstvo
              
Svako dijete ima svoje potrebe i želje i svako dijete bi htjelo barem jednom zaviriti u svijet odraslih. Tako je bilo i s glavnim likom knjige "Pale sam na svijetu", autora Jensa Sigsgaarda, koju su djeca slušala na radionici 24.2.2018. Pale se našao u situaciji u kojoj se mnoga djeca danas mogu naći. Sam. Ali, ne u kući, nego na cijelom svijetu. Sretan je. Može raditi sto hoće, uzimati što god poželi, a da ga nitko za to ne kori ili kazni. Međutim, kada shvati da mu novac nije potreban, kad se s prijateljima poželi igrati ili pogledati kakav film-nema ih ili kad je gladan, a nikoga nema da mu spremi obrok, da je sam, nije više sretan nego tužan i usamljen. Sva sreća, pa je to bio samo san.
Na radionici su drvenim bojicama crtali i ukrašavali srca za prijatelje. Pjevali su i pjesmicu "Prijateljstvo". Kako su nam prijatelji važni i potrebni!!!!

                                          Snjegović

             

Koliko je priča "Vilinski trik", koju je teta Jasenka čitala 27.1.2018. na radionici bila zanimljiva i napeta, pokazuju lišca djece koja su netremice pratila događaje iz knjige i očekivala kakav će biti kraj. Nakon toga započela je radionica na kojoj se izrađivao snjegović i snježne pahuljice. Iz priložene slike vidi se da za to je bio potreban papir, rolice od kartona, kolaž i krep papir, ljepilo, škare, flomasteri, vata... Pravo veselje je nastalo kada se za kraj pjevala pjesmica "Padaj, padaj, snježiću".

                                    Životinje zimi

                     

18.11.2017. djeca koja su došla u  Igraonicu imala su prilike čuti priču "Ti i ja mali medo", autora Martina Waddella. Priča je to o svakodnevnim situacijama kroz koje prolaze roditelji i djeca, od spremanja igračaka do polaska na spavanje. Odnos između roditelja i djeteta prikazan preko malog i velikog medvjeda. Želju djece da roditelji sudjeluju u igri s njima nije uvijek moguće ispuniti. Poruku koju ova slikovnica nosi je da voljeti svoje dijete ne znači nužno mu sve dopustiti i priuštiti. Postoje stvari koje su ipak važnije.
Preporuka: uživajte u čitanju sa svojim malim "medvjedićima".
Nakon čitanja slikovnice, djeca su izrađivala dom malog mede. Za to im je bio potreban slijedeći materijal: kartonska kutija, prešano jesensko lišće. Vrijedne i spretne ručice napravile su i kartonskog medu, a kako je to išlo pogledajte gornje slike. Na kraju, naravno, rastali su se s pjesmicom "Medo Brundo".

                         Mjesec hrvatske knige

              
Mjesec hrvatske knjige obilježen je i u igraonici Knjižnice, dana 28.10.2017. Djeci je pročitana slikovnica "Sretan put", autorice Željke Medić. Djeca su naučila kako izraditi slikovnicu, za što im je bio potreban običan papir, kolaž papir, olovke, drvene bojice, flomasteri, bušilica za papir. Mali kreatori su ponosno "pozirali" sa svojim radovima. I naravno, na kraju se zapjevalo i zaplesalo.

                               Jesen u našem kraju


          
Dođe jesen i u našem kraju. Životinjice užurbano skupljaju hranu, pripremaju se za zimu. I naš je ježić Bježić vrijedan. Na bodljama svojim voće on vrijedno kući nosi. O njegovoj avanturi pričala je teta Jasenka. Rukice vrijedne izrađivale su ježiće od slanog tijesta. Koristili su se i prirodni materijali: žirevi, kesteni, a bodlje im bile čačkalice. Kakva bi to igraonica bila da se nije i pjevalo. Za kraj djeca su se zabavila pjesmicom Boc, Boc iglicama. Sve se to događalo u igraonici Knjižnice, dana 09.09.2017.

                                  Stiglo nam je ljeto

                                    
             
Stiglo nam je ljeto! Eto, održali smo i zadnju igraonicu prije nego se odemo bućnuti u more. Teta Jasenka je najprije pročitala priču "Riba duginih boja", a kasnije su svi malo razgovarali o njoj. Na stolu su se našli kistovi, tempere, kamenčići, školjkice, papiri. Štio li će nam sve to? Aaa, slažemo brodiće, ribicu Srebricu i njezine prijatelje... A za kraj, razigrali smo se i raspjevali uz pjesmicu "Maestral". Sve se to događalo dana 24.6.2017.
                                          Obitelj
                                
            
Još jedan zanimljiv dan proveden u Igraonici Knjižnice, dan posvećen obitelji. Čitala se priča "Moja obitelj" autorice Andree Petrlik Huseinović. Izrađivali su se i kolačići, a kako su djeca doživjela svoju obitelj pokazala su crtežima nacrtanim drvenim bojicama. I kakva bi to bila igraonica da se malo ne igra i pjeva. Tako je eto završilo predzadnje druženje s tetom Jasenkom, dana 13. 5. 2017. u GKČ Mladen Kerstner Ludbreg.
                               
                                 Čuvajmo naš planet

      
          
Povodom Dana planete Zemlje, Knjižnica se dana 29.04.2017. uključila s programom "Čuvajmo naš planet" u prostoriji Igraonice. Kako je zanimljiva bila priča "Drvo ima srce" koju je teta Jasenka pročitala!! A tek izrada i bojanje cvijeća, vaza od prirodnog neoblikovanog otpadnog materijala! Ali kad su se zasukali rukavi i male ruke prionuli na sadnju pravog cvijeća (jaglace) u tegle s pravom zemljom, e radosti nije bilo kraja. Sada se Igraonica kočoperi s novim ukrasima na prozorskoj dasci.
                         
                                Vjesnici proljeća

              

Proljeće nam je stiglo. Priroda se budi, voćke su u cvatu, sadi se cvijeće u cvjetnjak, ptice selice se vraćaju. Na igraonici, održanoj 25.03.2017. djeca su poslušala "Priču o medi i visibabama". Izrađivala su visibabe od kolaž papira, bojala ih temperama i pažljivo lijepila latice za stabljiku. A crtala su i medu, onako kako su ga doživjela slušajući priču koju je teta Jasenka tako dobro ispričala. Na kraju su svi pjevali pjesmica "Visibaba mala".

                                                      Maškare

                

Na  igraonici održanoj 25.02.2017. u prostoru knjižnične Igraonice, teta Jasenka je ispričala zanimljivu priču o maškarama. Djeca su naučila kako izraditi maske od kartona, kolaža i krep papira. Za bojanje  koristili su drvene bojice, flomastere. Za davanje oblika poslužili su se škarama. Ljepilo je bilo neophodno da se maske zalijepe, a tek ukrasi su dali zadnji izgled prave maske. Na kraju su sve maske i zaplesale uz vesele pjesmice klauna Čupka.
                                                       Zima, zima

 
   
Na prvoj igraonici pod nazivom Klinci u Knjižnici održanoj 28.01.2017. u prostorijama Knjižnice, sa temom Zima, zima, voditeljica Jasenka Bajrović ispričala je "Priču o tri snjegovića" uz igru dramatizacije i aplikacije na štapićima. Na radionici djeca su naučila izrađivati snjegovića od rolice kartona. Uz pokret pjevala se i pjesmica "Bijeli Snješko".

 

 
 

Program: Klinci u Knjižnici

(program za djecu predškolske dobi)

 

Stručna voditeljica programa:

Jasenka Bajrović, odgajateljica