Čitajmo grofovski - 6.-9.11.2018.

Dvorska luda

 Kao i u svakom dvorcu, tako i u ovom ludbreškom, grof Batthyany je imao dvorsku ludu. A, eto tako, da nasmije njega i dvorjane na zabavama ili da ih razveseli dok su bili u tmurnom raspoloženju. Izvodila je luda gluposti, ludirala se, ali i pokazala svoju umješnost u korištenju raznih instrumenata, žongliranju s čunjevima, lopticama. Oduševljenje je bilo tim veće što su djeca imala priliku sami isprobati neke od instrumenata.

                                                     Poco Loco

Za učenike 3. razreda OŠ Ludbreg i polaznike Dječjeg vrtića "Radost" upriličena je predstava "Djed i najveća repa". Za tu priliku pozvana je glumačka družina Theatar Poco Loco koja je doputovala čak iz Zagreba. Kako su dobro izveli predstavu! Djeca su se toliko uživjela u priču da su i sama sudjelovala u nekim scenama.

                Dječje kazalište Makamus-Mursko Središće

Dana 8. studenog 2018., u programu "Čitajmo grofovski", sudjelovalo je dječje kazalište "Makamus" iz Murskog Središća. Članovi, djeca od vrtićke do srednjoškolske dobi izveli su predstavu "Kaos prije premijere". Tekst potpisuje Nina Horvat, a adaptaciju Ivan Goričanec.  Priča je to o Snjeguljici i sedam patuljaka rudara, odnosno, priča o događajima iza zastora, prije premijernog izvođenja. Kada gledatelji misle da će predstava tek početi, iznenade se zaokretom i završetkom kakvom se nisu nadali. Svojom glumom, djeca su izmamila osmijehe na licima publike i ostavila dojam da se radi o profesionalnim glumcima.

                               Marija Jurić Zagorka

     

Učenicima iz Srednje škole Ludbreg predstavljena je jedna od najpoznatijih književnica, Marija Jurić Zagorka. Predsjednica istoimenoga Centra za ženske studije iz Zagreba, Dubravka Vidović, utjelovila je Zagorku, te su učenici sve o životu ove važne hrvatske žene saznali u prvom licu, kao da je pred njima stajala sama Marija Jurić. Bila je prva profesionalna novinarka, najčitanija hrvatska književnica. Urednica "Obzora", pokretačica i urednica "Ženksog lista", prvog časopisa za žene. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, te za prava žene. Njezin stan danas je Memorijalni muzej, a u okviru programa "Zagorka" provode se dokumentacijsko-informativne, obrazovne i kulturne aktivnosti za njegovanje, proučavanje i promicanje Zagorkine baštine kao i tema vezanih uz žensku povijest i kulturu.  

 

Leo Filip Kovačić - Mali princ

 

 

"Mali princ", djelo francuskog pisca Antoinea de Saint Exuperya, je bajka s izmišljenom radnjom, ali stvarnim likovima. Autor nam ukazuje na nedostatak ljubavi i kako je pronaći, na odsutnost od ljudi i usamljenost.

Svaki čitatelj na svoj način prenosi poruku pisca, a ovisi o tome koliko i kako je razumio djelo. Gost Knjižnice dana 29.5.2018. bio je Leo Filip Kovačić. Došao nam je predstaviti svoje viđenje priče o malom princu preko dijelova koji su na njega ostavili najjači utisak. Dobro osmišljena scenografija prenosila nas je s jednog mjesta događaja na drugo. Rekviziti su u potpunosti dočaravali scene koje je Leo odrađivao. Svojom nas je izvedbom virtualno prenio u same događaje i doživljavali smo upravo ono što je Exupery i htio da doživimo. Poruka je dobro prenesena i shvaćena. Hvala ti Leo!

 

Čitajmo grofovski

 Kazališna družina "Poco Loco" - Zagreb

 

                                    

U sklopu manifestacije "Čitajmo grofovski", drugi dan, 09.11.2017., je bio posvećen prvašićima OŠ Ludbreg. U goste je bila pozvana kazališna družina iz Zagreba "Poco Loco". Prikazali su priču "Djed i repa" na suvremeniji način, što je kod djece izazvalo veliko oduševljenje, pogotovo što su i ona sama sudjelovala u pripovjedanju.

 

                               

 Nakon priče, predstavnicima razreda, kao i predstavnici "Ludbreškog sunca", grof i grofica su podijelili Priznanja za sudjelovanje u programu "Čitajmo grofovski". Osim toga, svi učenici prvih razreda dobili su i besplatnu iskaznicu Knjižnice.                   

 

 

                             

 

 

Ma što je Hamlet il' Otelo? Kakvi Glembajevi, kakav Kiklop. U knjižnici našoj punoj raznih drama, krije se još jedna jako mlada dama. Tko je ona? pitate se. Pročitajte ovdje malo više...

 

To družina je mala, ponosna i hrabra. Vjerna svojem djelu na pozornicu stala. Šepure se kostimima ko' paunovi repom. Uloge im ozbiljne il' smiješne, nije važno. Vježbaju ih kao glumci pravi, ta neće valjda biti gori od Sean Penna ili Richarda Gerea. Ne natječu se oni, nisu takvog tipa. Veselje i radost da pruže to je ono što ih skupa vuče. Zadovoljni su na kraju. Pogledajte ih i vi. Shvatit ćete zašto sve od sebe daju.

 

8. srpnja 2016. "Audicija"
23. travnja 2015. "V ambulanti", Dječji vrtić "Smjehuljica", Ludbreg
22. travnja 2015. "V ambulanti", Veliki Bukovec
9. siječnja 2015. "V ambulanti", Mali Bukovec
20. studenog 2014. "V ambulanti", kinodvorana Učilišta
8. srpnja 2014. "Prvi april"   
27. studeni 2012. "Zmešancija"