Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 22. 2. 2020.

22. veljače održan je redovit sastanak dječjeg čitateljskog kluba. Članovi kluba preporučuju roman Genijalka, nastavak trilogije Legenda, koje je Američko je udruženje knjižnica uvrstilo na popis 10 najboljih knjiga.

Marie Lu: Genijalka 

Nastavak bestselera Legenda. U romanu Genijalka Marie Lu daje novi sjaj seriji Legenda. Majstorski stvarajući urbane krajolike budućnosti, učinila je zanimljiv novi korak u ovoj priči za mlade. Premda je riječ o poznatom zapletu – okorjeli borac iz nižeg staleža sukobljava se s aristokratom zbog ljubavi jedne djevojke – Lu oštroumno razrađuje klasne odnose i time likove čini još zanimljivijima. Bivši neprijatelji Day i June sklopili su zamršen savez. Day je u prvom dijelu trilogije bio Legenda, a sada je red na June da bude - Genijalka.

 

6. 2. 2020. priča "Bao baobab i mala Kibibi" 

Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Smjehuljica"  

Mališani dječjeg vrtića "Smjehuljhica" i ovaj su put pozorno slušali tetu Đuku koja im je pročitala slikovnicu Bao baobab i mala Kibibi.

 

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 25. 01. 2020.

25. siječnja održan je redovit sastanak dječjeg čitateljskog kluba. Članovi kluba preporučuju sljedeće naslove:  

Veronica Roth: Različita

Različita je triler s neočekivanim posljedicama i neobičnom ljubavnom pričom. Šesnaestogodišnja se Tris nalazi pred strašnim izborom jer se ne uklapa u podijeljeno društvo kojemu se svi moraju pokoriti. Stoga Tris kreće u pustolovinu kako bi doznala kamo doista pripada… Veronica Roth je stvorila uzbudljivu priču koja čitatelja drži u neizvjesnosti od početka do kraja i otkriva nove svjetove u svakom poglavlju. Ukoliko već niste, svakako pročitajte čitavu trilogiju.    

Marie Lu: Legenda Istina će postati legenda.

Nekadašnji SAD rascjepkao se na zemlje u stalnom međusobnom ratu. Republika ima svoje uzdanice... i svoje legende. Rođena u elitnoj obitelji u jednom od najbogatijih dijelova Republike, petnaestogodišnja June je čudo od djeteta koju pripremaju za uspjeh u najvišim vojnim krugovima. Rođen u siromašnom kraju, petnaestogodišnji Day je najtraženiji zločinac u zemlji. Ali njegovi motivi nisu ono što bi se očekivalo. Kad June izgubi brata, a Day postane glavni sumnjivac, dvoje mladih naći će se ulovljeni u opasnoj igri mačke i miša. Hoće li otkriti što ih je zapravo spojilo i do kojih će mračnih dubina njihova zemlja otići da zadrži svoje tajne – i pri tome sačuvati žive glave? Pun napetosti i akcije, ovaj roman nećete moći ispustiti iz ruku!   Trilogiju Legenda (Legenda, Genijalka i Šampion) Američko je udruženje knjižnica uvrstilo na popis 10 najboljih knjiga.    

 

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 12. 10. 2019.

U subotu, 12. listopada održan je redovit sastanak Čituljaka, dječjeg čitateljskog kluba u Gradskoj knjižnici. Članovi kluba raspravljali su o pročitanim knjigama, nakon čeka je započela žustra i zanimljiva rasprava.  Naslovi koje preporučuju Čituljci ovog mjeseca su: 

Gregov dnevnik: Stara škola (Jeff Kinney), Nezaboravno ljeto dobre curice Jakice (Irena Plejić Premec) i Drvo laži (Frances Hardinge)   Gregov dnevnik: Stara škola deseti je roman iz serijala o urnebesnim dogodovštinama Grega Heffleyja. U dobra, stara vremena život je bilo ljepši. Ili, zapravo, nije? To je pitanje koje muči Grega Heffleyja kad njegov grad dragovoljno izvuče utikač i odrekne se elektroničkih uređaja. Ali suvremeni život nosi svoje prednosti, a Greg nije stvoren za svijet kakav je bio nekada. Dok napetost sve više raste u domu obitelji Heffley, a i izvan njega, hoće li Greg pronaći način da preživi? Ili je povratak na „staru školu“ jednostavno pretežak za klinca Gregova kova?   . Nezaboravno ljeto dobre curice Jakice roman je za veliku i malu djecu i njihove roditelje U knjizi pratimo dogodovštine djevojčice Jakice i njezinih nerazdvojnih prijateljica Zlatice i Maje, ljeto prije prelaska u peti razred. Riječ je o dogodovštinama koje će zabaviti i djecu i odrasle, nasmijati ih katkada do suza, ali i potaknuti da razmisle o nekim svojim stavovima i postupcima.  

Drvo laži (Frances Hardinge) Faith Sunderly vodi dvostruki život. Za većinu ljudi, ona je pouzdana, stabilna, povjerenja vrijedna mlada dama koja zna svoje mjesto u svijetu devetnaestog stoljeća, mjesto žene inferiorne muškarcu. No, iznutra, Faith vrije od pitanja i znatiželje i teško se može othrvati misterijima, radoznala je, neobuzdana i sasvim ispred svoga vremena. Faithin otac slavni je znanstvenik koji će sa svojom obitelji, u pokušaju da ih zaštiti od skandala, napustiti Englesku i odseliti na udaljeni otok Vane…  Prekrasan atmosferičan roman Frances Hardinge 2015. godine osvojio je nagradu Costa, u čak dvije kategorije, onu za najbolju dječju knjigu te općenito kao knjiga godine, što je priznanje koje je dotad dodijeljeno jedino Philipu Pullmanu.

 

DANA 9. 10. 2019. ZAVRŠEN JE MINI ČITATELJSKI IZAZOV ZA 2019.

Čestitamo Heleni, Jakovu i Korani na izvršenom MINI-izazovu! Ove godine pripremili smo za djecu pravi čitateljski izazov s ciljem poticanja na čitanje što raznovrsnijih sadržaja te različitih tipova književnih i neknjiževnih tekstova u različitim formatima. Podsjećamo sve sudionike koji su se odvažili na ovu čitateljsku pustolovinu da svoje izazove za SUPER-izazov izvrše i prijave do 31. prosinca 2019. čime postaju sudionici u izvlačenju glavne nagrade (tablet) početkom 2020. godine.

 

10. 10. 2019. Priče "Mačak Keks" i "Prijateljstvo"  Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Smjehuljica"  

Ovaj put je teta Đuka imala puno radoznalih ušiju koje su u tri starostne skupine slušala priče "Mačak Keks" i "Prijateljstvo". Nakon čitanja su djeca crtala i poklonila svoje radove njihovoj vjernoj čitačici teti Đuki.

 

7. 10. 2019. K. Huseinović -Kraljevstvo kralja Leonarda Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Iskrica"  

Teta Đuka je klincima iz dječjeg vrtića "Iskrica" ovom prigodom pročitala zanimljivu i poučnu bajku K. Huseinović "Kraljevstvo kralja Leonarda"

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 21. 9. 2019.

Kao i na svakom sastanku kluba bilo je zanimljivo i veselo. Kad se svi okupimo, zagarantirana je dobra zabava i puno smijeha. Ako ne vjeruješ, pridruži nam se 12. listopada na sljedećem čitateljskom klubu! Za sve one koji nisu mogli doći ove subote, predstavljamo vam nekoliko zanimljivih novih naslova koji vas čekaju u knjižnici.

 

5. rujna 2019. B. Kuman "Ježeva škola"

Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Smjehuljica"  

Teta Đuka kao i obično vrijedno čita djeci zanimljive priče...danas je na rasporedu bila priča B. Kuman "Ježeva škola" koju su sva djeca budno i sa zanimanjem pratila.

 

2. rujna 2019. B. Kuman "Pticani"

Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Iskrica"  

Još jedna zanimljiva priča  B. Kuman - "Pticani" koju je kao i uvjek pročitala teta Đuka a klinci su ju u miru i tišini slušali.

 

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 8. 7. 2019.

 Ljetni sastanak dječjeg čitateljskog klub održao se u ponedjeljak, 8. srpnja u prostoru knjižnice. Ovog puta predstavljen je dječji roman koji nosi naslov „Nikadgrad“. „Nikadgrad“ je roman prvijenac mlade australske autorice Jessice Townsend. Knjiga je osvojila brojne nagrade, kao i njena autorica.  Roman prati sudbinu neobične djevojčice Morrigan Crow koja je rođena na zlosretnu Staru večer. U svojem rodnom gradu Šakalovcu glavni je krivac za sve nesreće. Djevojčicu Morrigan spašava zagonetni čovjek imena Jupiter Sjever, te zajedno bježe u čudesni grad, Nikadgrad…

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 26. 6. 2019.

 

   U srijedu, 26. lipnja u Dječjem odjelu knjižnice održan je redovit sastanak dječjeg čitateljskog kluba. Članovi kluba „Čituljci" vodili su veselu raspravu o svojim najdražim pročitanim knjigama. Na prvom je mjestu još uvijek serijal Harry Potter (svi brojevi).

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 1. 6. 2019.

 

Ove subote (1. lipnja), u Dječjem odjelu GKČ „Mladen Kerstner“ Ludbreg, održan je redovit sastanak dječjeg čitateljskog kluba „Čituljci“. Preporučene knjige dječjeg čitateljskog kluba ove subote su: Surian, Giorgio: Knjiguljica Gjenero, Jelica: Moja mama šopingholičarka Kovačević, Hrvoje: Tajna najboljih prijatelja Pichon, Liz: Tom Gates : sve je super (više-manje) Pichon, Liz: Tom Gates : svjetski dan knjige najbolji u povijesti (dosad)   Knjiguljica je urbana bajka za djecu i mlade koja poručuje kako najbolje ideje, duhovne težnje te plemenitost otkriva i nudi knjiga, koliko god ona danas bila zasjenjena atraktivnim ali često površnim digitalnim svijetom. Moja mama šopingholičarka je treći roman hrvatske autorice koja opisuje život djevojčice Maje kroz dvije paralelne priče koje se međusobno isprepliću. Prva priča odvija se u sadašnjem trenutku kada djevojčica s obitelji plovi Jadranom, dok u drugoj priči upoznajemo složenu obiteljsku situaciju od trenutka kada Majin otac napušta obitelj sa svim promjenama koje to donosi u njezin život. Tajna najboljih prijatelja novi krimić, nagrađivanog autora za djecu i mlade Hrvoja Kovačevića, na zanimljiv način prati niz opasnih i nimalo ugodnih situacija u kojima se nađu Vjekoslav i njegovi prijatelji. No, misteriozan neznanac i prijeteći pozivi ovoga puta nisu glavna okosnica romana, već spoznaja da među najboljim prijateljima postoje tajne koje je teško priznati čak i samome sebi. Tom Gates : sve je super (više-manje) treći je nastavak nagrađivanog serijala. Središnji događaj je planiranje i pripremanje proslave Tomovog rođendana. Uz svakodnevne dogodovštine kod kuće i u školi, Toma najviše brine bakin i djedov rođendanski angažman koji uključuje bakine neobične kulinarske uratke, te djedovo sviranje na žlicama, ponekad upotpunjeno zubalom. Roman je pisan u obliku dnevničkih zapisa koji uključuju crteže i kombiniranje različitih fontova slova, a opisane situacije predstavljene su na zabavan i duhovit način. Namijenjen je čitateljima nižih razreda osnovne škole. Tom Gates : svjetski dan knjige najbolji u povijesti (dosad) Cijela Tomova škola sudjeluje u obilježavanju tjedna knjige. Svi su veseliji nego obično, naročito jer se mogu maskirati u omiljeni lik iz knjige. Tom priprema kostim jer će u Povorci knjiga najbolji kostimi osvojiti nagradu. Uz sve to mijenjati će se i za knjige na velikoj razmjeni knjiga. Bit će KNJIGASTIČNO.

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 11. 5. 2019.

 

Dječji čitateljski klub održan je u subotu 11. svibnja u Knjižnici. Ovog puta čituljci su čitali roman o Tri hrabrice , Kate DiCamillo i Tom Gates : Ekstra slasne poslastice (ili ne) - Liz Pichon. Njihova lica ne trebamo jer ne treba njih pročitati, a oni preporučuju: Tri hrabrice - radnja ovog istodobno duhovitog i dirljivog romana za djecu događa se u ljeto 1975. godine. Raymie, Louisiana i Beverly tri su djevojčice koje se već u djetinjstvu susreću s ozbiljnim životnim problemima i gubicima. Raymien otac otišao je nenadano od kuće s drugom ženom, Louisiana živi s bakom na rubu siromaštva, a Beverly s majkom s kojom nije u najboljim odnosima. Sve tri odluče se prijaviti na natjecanje za Malu miss Autoguma Središnje Floride misleći kako će novcem od nagrade riješiti svoje probleme. Ali, nisu predvidjele da će zapravo naći istinske prijatelje s kojima će doživjeti nezaboravne avanture... Tom Gates : ekstra slasne poslastice (ili ne) - šesti nastavak popularnog i duhovitog serijala o dječaku Tomu Gatesu. Škola je zatvorena jer je napadala gomila snijega. Tom se nadao snijegu kako bi se grudao s najboljim frendom Derekom (a posebno se radovao izgrudati mrzovoljnu sestru Deliju). Međutim, zbog snježne oluje neke su obitelji ostale bez tople vode i grijanja pa tako i Tomovi rođaci koji su se na kraju i privremeno doselili. Dogodovštine sa sanjkanja i grudanja, izrada obiteljskog portreta za Fosile koji slave pedesetu godišnjicu braka i susreti s novim susjedima samo su neke od humorističnih zgoda koje Tom opisuje u ovoj knjizi. Knjiga je pisana u obliku dnevničkih zapisa, popraćena je zabavnim crtežima i namijenjena je djeci osnovnoškolske dobi. Čitajte i veliki i mali!

6. svibnja 2019. Irena Zelena - Maks i vila Ljubica

Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Iskrica"  

Teta Đuka je opet bila vrijena i djeci je pročitela zanimljivu priču.U jednom velikom gradu živio je jedan maleni čovjek po imenu Maks. Maleni, hm...?! Naime, Maks je bio toliko malen....k'o...k'o najmanji patuljak i nije mogao živjeti uobičajenim životom kao svi obični ljudi. Maks je zbog toga bio jako jako tužan i nesretan i odlučio je nešto promijeniti u svom životu: obratit će se vili Ljubici. Ali, ni vila Ljubica nije bila baš neka vila. Kako?! Ma, već smo se i mi zapetljali i ako nastavimo, otkrit ćemo vam cijelu priču. 

 

2. svibnja 2019. Julia Donaldson - Što je Buba Mara čula

Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Smjehuljica"  

Evo nam još jedne zaniljive priče u kojoj su ovaj puta uživala djeca iz dječjeg vrtića "Smjehuljica". Uz sve blejanje, roktanje, kvakanje, gakanje, mukanje, njištanje, kokodakanje i lajanje na farmi je prilično bučno. I veselo, i zabavno s tako mnogo životinja. Ali kad Kršni Krešo i Šašavi Saša smisle lukavi i detaljan plan o krađi šampionske krave, najmanja i najtiša životinja smislit će još bolji plan – kako spasiti kravu i uhvatiti lopove.

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 13. 4. 2019.

 

Kišnih li dana! Možda su stvoreni baš za čitanje! U povjerenju - to svakako misle naši Čituljci!!!! Dječji čitateljski klub održao se ove kišne subote 13. travnja u GKČ „Mladen Kerstner“.  Još jedan razdragani dječji čitateljski dan kluba „Čituljci“.  Na veseloj raspravi pričalo se o Haryju Poterru i fantastičnoj avanturi djevojčice Laure, a prisjetilo se i duhovite, šarmantne pripovijetke o djevojčici Fern, njenom praščiću Wilburu i o Wilburovoj dragoj prijateljici Šarloti, velikoj, lijepoj, sivoj paučici. Knjige koje preporučuju članovi dječjeg čitateljskog kluba ove subote su: Peter Freund: Laura i kletva Zmajskih kraljeva J. K. Rowling: Harry Potter i zatočenik Azkabana J. K. Rowling: Harry Potter i ukleto dijete E. B. White: Charlotte`s Web Zabavite se svi čitanjem ovih knjiga i ako niste dijete! Priuštimo si bezbrižnost!

 

4. travnja 2019. H.C. Andersen - Ružno pače

Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Smjehuljica"  

U četvrtak, 4. travnja teta Đuka je mališanima Dječjeg vrtića „Smjehuljica" povodom Međunarodnog dana dječje knjige pročitala priču „Ružno pače" koju je napisao H.C. Andersen. Andersenove bajke su bezvremenski i uvijek nas mogu nečemu dobrom poučiti.              

 

 

1. travnja 2019. H.C. Andersen - Palčica

Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Iskrica"  

U ponedjeljak, 1. travnja teta Đuka je mališanima Dječjeg vrtića „Iskrica" povodom Međunarodnog dana dječje knjige pročitala priču „Palčica" koju je napisao H.C. Andersen. Andersenove bajke su bezvremenski i uvijek nas mogu nečemu dobrom poučiti.              

 

7. ožujka 2019. Melanie Hibbert: Kampiranje u vrtu Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Smjehuljica"  

U četvrtak, 7. ožujka teta Đuka je mališanima Dječjeg vrtića „Smjehuljica" pročitala priču „Kampiranje u vrtu" koju je napisala Melanie Hibbert. Zečići Lina i Lino za rođendan su dobili veliki crveni šator i odmah su poželjeli kampirati u vrtu. Nakon kratke pustolovine u šatoru, zečići su se vratili maminom i tatinom zagrljaju.              

 

4. ožujka 2019. Melanie Hibbert: Zečja škola Čitanje priče u Dječjem vrtiću „Iskrica"  

Prvog ponedjeljka u mjesecu ožujku teta Đuka posjetila je Dječji vrtić „Iskricu". Mališanima je pročitala priču „Zečja škola" autorice Melanie Hibbert. Maleni zečići nakon vesele igre u vrtu ipak su poslušali svoju mamu zečicu, okupali se i spremni dočekali priču za laku noć. Zadovoljni pričom zečići su usnuli slatke snove.

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 23. 3. 2019.

U subotu, 23. ožujka održan je dječji čitateljski klub „Čituljci". Članovi kluba ovog su puta čitali svima poznatu knjigu Mali princ (fr. Le Petit Prince) koju je napisao francuski pilot Antoine de Saint-Exupery. Uvijek rado čitana, knjiga kojoj vrijeme ne može naštetiti i koja je tiskana već u bezbroj raznih izdanja i primjeraka diljem svijeta. Knjiga je to o junaku čije je kraljevstvo duha s nevidljivim granicama. Mali princ, junak je kojem pripadaju mnogi ljudi koji se međusobno i ne poznaju, ali vole Malog princa zbog njegova poštenja, jednostavnosti i dobrote. Knjiga koja nas može poučiti i naučiti kako da pronađemo svoj put do sreće, a da pri tom ne povrijedimo ni male ni velike ljude oko sebe.

     

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 2. 3. 2019.

Prve subote u mjesecu ožujku održan je redovit sastanak dječjeg čitateljskog kluba „Čituljci“ u Dječjem odjelu Gradske knjižnice. Članovi dječjeg čitateljskog kluba razgovarali su o prvom dijelu fantastične trilogije  Između dva svijeta autorice  A. G. Howard i preporučili poznati dvojezični dječji roman Moby Dick.

 

Čitanje u Domu za starije i nemoćne

"Sv. Florijan" Hrženica 15.2.2018.

Svaki put nas korisnici doma dočekaju s radošču novog susreta. Uz ugodno druženje i pokoju lijepu riječ korisnike doma je uveselila gđ. Đuka Kokanovič čitajući poeziju pjesnikinje Barice Dobrin Barbare - Šaputanje na Jastuku.

 

Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 9. 2. 2019.

 

Još jedna subota, još jedno druženje uz dječje knjige. Ovog puta smo između ostalih čitali iznimno popularnu knjigu za mlade Jeffa Kinneya "Gregov dnevnik - DUGO PUTOVANJE" u kojoj smo još jednom pratili pustolovine popularnih junaka knjige.

 

Zmaj Anđelko i dugački rep - Goran Čučković

             Čitanje u dječjem vrtiću "Smjehuljica" - 7.2.2019.

                     

Svi se rode ovakvi ili onakvi. No neki nisu zadovoljni svojim izgledom, pa pošto poto ga žele promijeniti. Takav je slučaj bio i s našim mladim, kratkorepim  zmajem Anđelkom. Po svaku cijenu je htio imati repa poput zmajeva škripavaca i uz pomoć tkanine i maminog šivaćeg stroja napravio sebi deset metara dugačkog repa. Bio je jako sretan i ponosan. No, jednoga dana, želeći zadiviti ostale zmajeve slalomom kroz krošnje, rep je zapeo za grane, a on je licem aterirao ravno u Markovu rođendansku tortu. Što mislite, je li uspio popraviti grešku? I ako jeste, kako? Odgovore na ova pitanja ćete naći dok pročitate slikovnicu.

 

          Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 19.1.2019.

                     

Još jedna priča o tinejdžerici iz pera poznate nam glumice i književnice Vlaste Golub nosi naziv "Eva, mala žena". Priča je to o 14-godišnjoj djevojčici koja živi s majkom, ali veoma inteligentna, zrela i samostalna. Priča uzburkuje naše emocije i navodi nas na promišljanje o društvu u kojem živimo. Djelomično je isprepletena događajima iz vlastitog života autorice.

Ljubitelji životnija, osobito mačaka, doći će na svoje čitanjem priče o "Mačku s četvrtog kata", autora Vlade Rajića. Kroz knjigu nas prate dogodovštine tog lukavog macana, kako se ponašati u novim situacijama i zadobiti srca svojih ukućana. Uči nas toleranciji, brigom za drugoga i željom za opraštanjem.

Dva izuzetno interesantna štiva o kojima se raspravljalo na dječjem čitateljskom klubu.

 

           Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 24.11.2018.

              

Sanja Polak, autorica knjige "Skijaški dnevnik Pauline P." upoznaje nas s desetogodišnjom djevojčicom, njezinim dogodovštinama i problemima s kojima se susreće. U vremenskom razdoblju od jedne školske godine prikazuje njezin život koji se uglavnom vrti oko roditelja, prijatelja i škole.  Za razliku od Paulininog dnevnika, u knjizi "Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom", autorice Julijane Matanović, priča se zbiva samo u sedam dana. Dječak Leon na nagovor majke dolazi u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva na otok Prvić. Tamo, neplanirano, događaju mu se nepredviđene avanture. Dva zanimljiva naslova koja "čituljci" preporučuju svojim vršnjacima za čitanje.

            Mačak u čizmama - Charles Perrault

       Čitanje u dječjem vrtiću "Smjehuljica" - 15.11.2018.

                    

"Mačak u čizmama" je priča o trećem sinu, najmlađem djetetu koji je nakon dodjele nasljedstva dobio najlošiji dio, skoro ništa, a to je bio mačak. Svi su mislili da je taj mačak bio beskoristan, što nije bilo točno. On je bio oličenje inteligencije, hrabrosti i domišljatosti. U životu se uvijek treba osloniti na vlastite sposobnosti i veoma je važno vjerovati u sebe, te biti tvorac svoje sreće.

Čitanje u Domu za starije i nemoćne "Sv. Florijan" Hrženica        

                                             31.10.2018.

       

Svaki put, iznova, svjedoci smo sreće i radosti koje posjetama donosimo korisnicima Domovima za starije i nemoćne. Mali doprinos u vidu čitanja priča ili pjesama obogaćuje njihov dan, razbija svakodnevicu. Nestrpljivi, svatko na svom mjestu, dočekuju čitače Gradske knjižnice. Ovaj puta bile su čitane pjesme Frana Galovića i Ivana Picera iz zbirke "Z mojih bregov" - "Most prema Galoviću": "Lepa Kata", "Kum Martin", "Pod orehom", "Međaš", "Pod breskvami"... Pobudile su asocijacije na kleti, vinograde, pa su korisnici evocirali uspomene na sretne dane provedene u mladosti. Priča o ljubavi se nikako nije mogla izbjeći. Neki su se prisjetili kako je išlo na groblje za blagdan "Svi sveti", a mladi dečki i cure su poskrivečki pogledavali svoje simpatije, pa bilo je čak i zaljubljivanja. Osmjesi na licima i živahnost u glasovima bili su nam potvrda da smo kod njih rado viđeni. Ujedno, bio je to poziv da se u što kraćem vremenu opet vidimo.

     Dječji čitateljski klub "Čituljci" - 5.10.2018.

               

"Po tko zna koji put postala sam žrtvom kradljivaca vremena. Od kada znam za sebe, njihova sam laka meta. Ne pitajte me tko su to oni jer ni sama još nisam načisto s tim. Znam samo da moje vrijeme, u većim ili manjim količinama, nestaje na misteriozan način kao da se radi o kakvoj magiji."

Dio je ovo knjige pod nazivom "Sve o Evi", autorice Nene Lončar, o kojoj se raspravljalo na čitateljskom klubu. Članovi vam preporučaju još slijedeće naslove: " Ostijski lopovi", autorice Caroline Lawrence i "Svaka cura ima svoju priču", autorice Eleanor Watkins.

 

Čitanje u Domu za starije "Sv. Josip" Čukovec - 2.10.2018.

Švedska grenčica - Ines Hrain

 

Povodom "Dana starijih osoba", a u sklopu projekta "Živimo zajedno, starimo kvalitetno", članovi čitalačkog kluba iz GKČ "Mladen Kerstner" Ludbreg s ravnateljicom Editom Kutnjak-Zlatar i književnica Ines Hrain iz Varaždina, posjetili su korisnike Doma za starije "Sv. Josip" u Čukovcu. Predstavili su knjigu "Švedska grenčica". Čitali su ulomke čija radnja se odvija u jednom staračkom domu. domaća, sredina, domaća imena i prezimena bili su povod za pozorno slušanje i zainteresiranost za radnju u romanu. Ubojstvo u Domu! Tko bi i pomislio na to, a kamo li izvršiti ga!. Ali, događa se. Priča se zapetljava. Puno posla za policiju. Svatko je sumnjiv, svatko ima motiv. Pa sad ti pronađi tko je ubojica! Zato su tu "bistroumni" susjedi, tajanstveni, znatiželjni i malo po malo klupko se odmotava. I naravno, kriv je onaj na kojeg se najmanje sumnja.

Svoju zahvalu, velikim pljeskom, štićenici Doma su uputili Ines Hrain, Editi Kutnjak-Zlatar, Đurđi Kokanović, Katerini Zagorc i Aleksandru Horvatu.

 

Ljubičasti mrav - Melita Henjak

Čitanje priča u dječjem vrtiću "Iskrica" - 3.9.2018.

    

Svi znamo da su mravi jako vrijedni i radišni. I znamo da ih ima i crnih i žutih... Ali, u jednom mravinjaku našao se ljubičasti mrav...  Malo je bio drugačiji od ostalih. Volio je svirati i pjevati. Svojom je glazbom uveseljavao sve ostale mrave na ludim i nezaboravnim plesnjacima. Bez obzira na to što je bio druge boje, mravi su ga prihvatili i bio je veoma omiljen. Poruka ove priče je da je i različitost dobra i svakoga prihvatiti onakav kakav je.

 

                        Srebrne suze - Melita Henjak

                Čitanje priča u dječjem vrtiću "Smjehuljica" - 6.9.2018.

 

                                     

 

U velikoj šumi, u neobičnoj šumskoj kućici živjela je mala šumska vila. Jednom se prigodom veoma ražalostila jer je izgubila svoj najdraži šeširić. Bila je tako tužna da je neutješno plakala. Sve šumske životinje su duboko suosjećale s njom, pa su joj odlučile pomoći. Pronašle su šeširić, a vila ih je nagradila srebrnim vilinom suzama. Priča je ovo o suosjećanju, pomaganju i zahvalnosti.

 

Dječji čitalački klub "Čituljci" - 26.5.2018.

  

Tko voli čokoladu? Neka digne tri prsta! Ma, tko je ne bi volio! Slatka, mirisna, ukusna..., ponekad gorka. Voli se družiti s jagodama, lješnjacima, rižom. Uvijek kad je s nama, izmami nam osmijeh na licu. Kako joj odoljeti! S nečim tako slatkim, finim, nezaboravnim, a to je djetinjstvo, susrećemo se u knjizi Mladena Kopjara, "Čokoladne godine".  Preporuka da je pročitate daju vam članovi dječjeg čitateljskog kluba Knjižnice "Čituljci".  Osim ovog, predlažu vam još i sljedeće naslove: ""Dječak u haljini", autora Davida Walliamsa i "Warrior cats: u divljini", autorice Erin Hunter. Pa, izvolite! Poslužite se!

 Pčelica Lelica - Veronika Podesta

Čitanje priča u dječjem vrtiću "Iskrica" - 7.5.2018.

   

Glavna junakinja ove priče je pčelica Lelica. Bila je mala, dražesna i vrijedna. Svakog je dana marljivo radila oko košnice. Trajalo je to godinama. Umorna od tog silnog rada poželjela je postati kraljica pčela-Matica. Ovime nam Lelica otkriva i daje odgovor na pitanje zašto su korisne i najmanje životinjice u prirodi.

 

Kristofor i bicikl - Charlotte Middleton

Čitanje priče u dječjem vrtiću "Smjehuljica" - 3.5.2018.

 

Učimo djecu da od malena znaju razvrstavati otpad, reciklirati ga! Da puno starih odbačenih stvari (novine, staklenke, starie haljine) se mogu iskoristiti i prenamjeniti za nešto drugo. Upravo je to poruka ove priče, ispričane preko zamorčića Kristofora, njegovih roditelja i prijatelja.

 

Čitanje u Domu za starije i nemoćne "Sv. Florijan"-Hrženica

 

Kažu da je smijeh najbolji lijek. Istina. Tada se zaborave brige, nestanu misli o bolesti, cijela duša treperi od ugode. Tako je danas bilo i u Domu. Dnevnim boravkom orio se smijeh. Nije se čitala priča, nego su članovi Kazališne družine KUD-a "Anke Ošpuh" i GKČ Mladen Kerstner Ludbreg izveli predstavu "Specijalista za živce". Zauzvrat, štićenici su gostima ispričali kako se nekad, u njihovo vrijeme, tražio i nalazio posao.

Međunarodni dan dječje knjige

 

Nacionalna kampanja "Čitaj mi"!

 povodom rođendana Hansa Christiana Andersena

 

Carevo novo ruho - H. C. Andersen

Čitanje priča u dječjem vrtiću "Smjehuljica" - 5.4.2018.

Bio jedan car koji je jako volio odjeću koja je morala biti najbolja u carstvu. Žudio je za moći i svim što je najbolje tako da ga je to dovelo do toga da je hodao gol u povorci misleći da nosi najdivniju odjeću. Kako su djeca iskrena i neiskvarena, jedan je dječak zaviknuo da je car gol. Tek tad su se ljudi trgnuli i usudili se potvrditi da je to istina i ismijavali cara. Andersen nam u ovoj priči govori o ljudskoj taštini, strahu od istine, mudrosti, prepredenosti, naivnosti i nesposobnosti. Odrasli, pročitajte bajku! Nije napisana samo za djecu.

Ružno pače - H. C. Andersen

Čitanje priča u dječjem vrtiću "Iskrica" - 3.4.2018.

 

U ovoj priči saznajemo o nevoljama i patnjama malog labuda koji se greškom izlegao u pačjem gnijezdu. Biva omalovažavan na ružne načine, a pošto nije vjerovao u sebe, napušta pačje pleme. Tako i ljudi. Rijetko pitaju za unutarnje vrijednosti, a sude druge prema njihovoj sposobnosti prilagođavanja većini, ali i vanjskom izgledu. Sve što je drugačije budi neprijateljstvo. Kako onda funkcionirati u svijetu gdje nitko nema razumijevanja za one posebne?

Zrikoslav i Mrzorad - Zoran Pongrašić

Čitanje priča u dječjem vrtiću "Smjehuljica" - 1.3.2018.

 

Ovo je jedna duhovita priča o mravu Mrzoradu i cvrčku Zrikoslavu. I jednog i drugog je ljutilo nekakvo uvriježeno pravilo da mravi rade, a cvrčci sviraju. Mrzorad uopće nije volio raditi, a Zrikoslav svirati. Srećom, živjeli su u istom vrtu, pa su se jednog dana sreli na križanju. Nakon pola sata odmjeravanja i ljutitog gledanja, sjeli su na travku, jedan blizu drugoga, nasmijali se i raspričali kao da se oduvijek poznaju. Nije teško pogoditi kako je priča završila, ali ipak sami saznajte kraj pročitavši slikovnicu.

 

Dječji čitalački klub "Čituljci"

 

Vjerni članovi knjižničnog čitateljskog kluba "Čituljci" okupili su se na još jedno čitanje, 24.2.2018. Izbor je ogroman. Što odabrati? Između tri naslova: "Labirint" (trilogija), "Bakrena rukavica" i "Sve o Evi", odlučili su se za "Labirint-mogući bijeg", autora Jamesa Dashnera.

Svjetski dan čitanja na glas

Dječji vrtić "Krijesnica" - Mali Bukovec

 

Što se radi na Svjetskom danu čitanja na glas? Pa, čita se, naravno. A, kome? Svakome. Starijoj i mlađoj populaciji. Tako se i Gradska knjižnica "Mladen Kerstner" Ludbreg priključila ovoj manifestaciji. Djelatnici su posjetili Dječji vrtić "Krijesnica" u Malom Bukovcu i pročitali im priču "Sretno srce", autorice Nine Vađić. Priča je to o malom srcu koje nije znalo kome pripada. Tražilo je vlasnika među krijesnicama, zečevima, orlovima, konjima, ali svatko je svojim razlogom objasnio da ne pripada nikome od njih. Na posljetku sretne djevojčicu, mrzovoljnu i otresitu i shvati da je ono ustvari ljudsko srce i da pripada njoj. Kako su oboje bili sretni kad su se napokon našli! Divna priča o ljubavi (jer srce to i predstavlja) koja je oduševila male slušaoce. Iznenađenje su bile slikovnice koje je Knjižnica poklonila vrtiću, a dječica pohrlila da ih odmah razgledaju. Ali, čuo se glas teta koje ih paze: Ručaaaak! Eeee, nešto fino miriše, a ima i kolača za desert! Ništa drugo nego medena srca. To je ono pravo! U slast! Slikovnice ćemo pogledati kasnije.

Međunarodni dan darivanja knjiga

Čitanje priča, podjela iskaznica i darovanje knjiga-1. razredi

OŠ Veliki Bukovec-14.2.2018.

Kako je lijepo primiti poklon! Ali, još je ljepši osjećaj darivati ga. U manifestaciji Međunarodnog dana darivanja knjiga uključila se i knjižnica iz Ludbrega. Predstavnici iste posjetili su OŠ Veliki Bukovec. U prostoriji školske knjižnice sjede prvašići. Oči vragolasto šetaju po prostoriji i iz njih izviru tisuću pitanja: zašto smo se skupili baš tu; zašto su ove tete došle do nas... Sjede i čekaju. Strpljivo. A, onda su dobili odgovore. Sigurno se pitate od koga? Od ravnateljice GKČ Mladen Kerstner iz Ludbrega, g-đe Edite Kutnjak-Zlatar. No, nisu dobili samo odgovore. Bilo je tu i iznenađenja. Kao prvo - knjige. Gradska je knjižnica obogatila njihovu školsku knjižnicu s desetak knjiga.. Koja li radost! Nove knjige za njihove učiteljice! Huraaa! Ali, slijedilo je još jedno iznenađenje. Djelatnice knjižnice su im pročitale priču Silvije Šesto "Sirup protiv mačjeg kašlja". S nevjerojatnom pažnjom su pratili dijalog između glavnih likova, djevojčice Danice i mačka Rona. Ma, tko voli matematiku! I još pisati kontrolni!. Danica sigurno ne. No, prepredeni mačak joj je pokazao i dokazao kako je učenje matematike zapravo mačji kašalj. A, koje li slučajnosti, Daničina prijateljica ima mačku Vericu u koju je zaljubljen Ron. I tako, malo po malo, stvari dođu na svoje mjesto. Danica zadovoljna s podukom, mačak pronašao svoju ljubav i to baš na dan zaljubljenih, Valentinovo. E, sad zadnje, a možda i najveće iznenađenje je bilo kad su mladi školarci dobili iskaznice s besplatnom članarinom od godinu dana. Kad bi ste vi, dragi čitači ovog teksta mogli vidjeti to oduševljenje, tu radost kod djece! Kao da su dobili neprocjenjivo blago, zažuborili glasovi: vidi moju; na mojoj je moje ime; a, gledaj kod mene, piše broj; kako je tvoja glatka... Nema većeg zadovoljstva kad pred sobom vidiš ta ozarena, sretna lišca. Srce je ispunjeno ljubavlju!

Čitanje u domu za starije i nemoćne Sv. Florijan-Hrženica-13.2.2018.

 

Čitanje štićenicima Doma je bilo u znaku Valentinova. Bili mlađe ili starije dobi, svima nam zbog ljubavi srce zatreperi. Kad smo zaljubljeni, čini nam se da je čitav svijet naš, zagrlili bi svakog tko se nađe u našoj blizini i zaista sve gledamo kroz "ružičaste naočale". Čitači Knjižnice su uljepšali dan stanovnicima doma "Sv. Florijan" čitanjem pjesama "Valentinska noć" i "Zov ljubavi" iz zbirke pjesama Barice Dobrin Barbare "Šaputanje na jastuku". Dirnuti tekstovima pjesama, otvorila su se srca i potekle priče o "ljubovanju" nekada. U ondašnje doba dečki i cure su išli s kravama na pašu, pa simpatije su se nalazile na mostićima, hofirali, a krave pustili... Na večer su se nalazili na plesnjaku. Uz muziku bandista plesao se valcer, polka... Ali, kako vrag ne miruje, dok su dvoje zaljubljenih plesali "stiskavac", a brat ili netko drugi je to primijetio, tužio je roditeljima i cura je dobila dobre batine i zabranu odlaska na slijedeći ples. To nije spriječilo zaljubljene da se i dalje vole, pa čak i završe u sretnom braku.

Zaljubljeni žabac - Bruno Kuman

Čitanje priča u dječjem vrtiću "Iskrica" - 5.2.2018.

    

Što se to događa sa Žapcem? Nije mu baš dobro. Malo mu je vruće, pa onda hladno. Plakao bi i smijao se u isti mah, a srčeko mu uzbuđeno lupa, ti-bi-ti-bum, ti-bi-ti-bum. Ahaaaa, pa on se to zaljubio i to u nikog drugog nego u Patku. Dali je ta ljubav moguća otkriva slikovnica "Zaljubljeni žabac", autora Brune Kumana, čitana u vrtiću "Iskrica" dana 5.2.2018.

Centar Svitanje 

 

Što čitati u mjesecu zaljubljenih, nego priču o ljubavi. Tako se naš "Zaljubljeni žabac" Brune Kumana našao na repertoaru za čitanje djeci u Centru "Svitanje". Čak ju je čitao i sam polaznik Centra, Mihael Medvedec. Interesantna se rasprava vodila nakon toga. Nisu izostale ni društvene igre kojima su se djeca zabavljala. Sve u svemu, ugodno provedeno poslijepodne, dana 1.2.2018.

Dječji čitalački klub "Čituljci"

   

Nakon blagdana i kratkog odmora, eto nas opet na čitateljskom klubu za djecu. Razgledavale su se i čitale slikovnice: "Zmija u mojoj školi", autora Davida Walliamsa, "Priče s voćne farme", autora Erwina Mosera i "Čarobnjak rebusa", autora Daje Ploban Kovačević. Sve se to radilo dana 27.1.2018.

Dječji čitalački klub "Čituljci"

 

Ovogodišnje zadnje druženje čituljaka održalo se 02.12. u prostorijama Knjžnice u vremenu od 10:00 do 11:00 sati. Čitale su se, pregledavale  i raspravljalo o slikovnicama: "Ježeva kućica", Maca papučarica" i "Tri prašćića".

 

Sirup protiv mačjeg kašlja - Silvija Šesto

  Čitanje priče i podjela članskih iskaznica u OŠ Sv. Đurđ - 1. razredi

Predstavnice Knjižnice su priču S pročitale i učenicima prvih razreda u OŠ Sv. Đurđ, dana 29.11.2017. Nakon čitanja izmjenjivala su se pitanja i odgovori vezani na sadržaj slikovnice. Iznenađenje koje im je bilo priređeno u obliku besplatnih članskih iskaznica djecu je toliko obradovalo da nisu mogla sakriti oduševljenje razgoračenim očima i otvorenim ustima.

 

Čitanje priče i podjela članskih iskaznica u OŠ Martijanec - 1. razred

 

Danas, 28.11.2017., predstavnice Knjižnice posjetili su OŠ u Martijancu i prvašićima pročitali priču Silvije Šesto, "Sirup protiv mačjeg kašlja". Kroz poznanstvo djevojčice i mačka, autorica nam je prikazala učenje najmlađih osnovnim vrijednostima života. Zbog lijenosti da se pripremi za kontrolni iz matematike, djevojčica pribjegne lažima da je bolesna. No, mačak koji je stvarno bolestan i kašlje, razgovara s njom i usmjerava je na redovno izvršavanje zadataka i obaveza i težnji samo istini. Nakon čitanja, učenicima su podjeljenje iskaznice za članstvo u GKČ Mladen Kerstner Ludbreg.

Dječji čitalački klub "Čituljci"

                           

Da je knjiga najbolji prijatelj, ne samo odraslima, nego i djeci, pokazuje redovito dolaženje djece na čitalačkom klubu. Raspravljaju o pročitanim knjigama i jedni drugima preporučuju najzanimljivije. Ovomjesečni susret čituljaka održao se 18.11.2017. u prostorijama Knjižnice od 10:00 do 11:00 sati.

                                     Centar "Svitanje"

                              

Među mnogobrojnim korisnicima prostora Knjižnice je i Centar za pružanje usluga u zajednici "Svitanje". Uz pričanje priče i igranje igrica, provedu ugodno popodnevno druženje. Gornje slike nastale su dana 16.11.2017.

 

                                                Čitajmo grofovski

                          

U sklopu Mjeseca knjige, od 08.11.2017. do 10.11.2017., u dvorcu Batthyany, održavao se program "Čitajmo grofovski" .  Prva dva dana je bio posvećen školskoj djeci.  Za učenike 2. i 3. razreda iz Novog Marofa je doputovala  grofica Luiza koju je utjelovila g-đa Dubravka Bedeković. Grofica se predstavila , ispričala dio svog života i djeci pročitala priče "Elzin anđeo" i "Magda". Bila je velika dobrotvorka. Dala je izgraditi prvu bolnicu, brinula o siromašnoj djeci, pomagala im u odjeći i hrani. Ovom prilikom prisutnoj djeci je podijelila kruhiće koje je svojevremeno dijelila i  sama grofica.

                                    

                                       Dječji čitalački klub "Čituljci"

 

Danas, 21.10.2017., na čitalačkom klubu razgovaralo se o slijedećim knjigama: "Dadilja McPhee i veliki prasak", autorice Emme Thompson, "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić i "Odlični izgovori (i druge dobre fore), autorice Liz Pichon.

 

        Nauči se lijepo ponašati uz majmunčića Kokola -

Adrianne Heymans

Čitanje priča u dječjem vrtiću Smjehuljica - 05.10.2017.

                                         

Danas je teta Đuka  mališanima u dječjem vrtiću Smjehuljica čitala priču kako se naučiti lijepo ponašati i to uz majmunčića Kokola.  To je jedan mali smiješan majmun, ali je njegovo ponašanje veoma nepristojno. Pljucka, pravi grimase, ne stavlja ruku na usta dok zijeva ili kašlje, svugdje ostavlja otpad i gura druge bez da se ispriča. Stvarno grozno ponašanje. Ali, tu je gazela Ela kojoj je sve to dozlogrdilo i odlučila ga podučiti dobrom ponašanju.  Dali je u tome uspjela? Pročitajte knjigu i saznajte. Možete li sebe prepoznati u ovoj priči? Koji ste vi lik?

Dječji  čitalački klub "Čituljci"

Nakon nekog vremena, članovi dječjeg čitalačkog kluba, održanog u subotu, 23.09.2017. u prostorijama Knjižnice, izmjenjivali su utiske pročitanih knjiga. Svojim vršnjacima preporučuju slijedeće knjige za čitanje: "Pošalji mi poruku", autorice Sanje Pilić, "Banditska bakica", autora Davida Walliamsa i "Šah" Daniela Kinga.

Mirislav - Pika Vončina

Čitanje priča u dječjem vrtiću Iskrica - 04.09.2017.

  

Priča o lavu Mirislavu  je bila toliko zanimljiva, da je čak i gradonačelnik Bilić, koji je službeno navratio u vrtić, ostao poslušati je. Lavovi imaju veliku grivu, to je njihova kosa, ali Mirislavova je bila neobična jer je samo rasla i rasla i rasla. Ispočetka, dok mu je mama govorila da se ošiša, nije htio, ali kad je već porasla toliko da mu se vukla po zemlji i imao probleme sa smećem, bubama koje su se nastanile u njoj, ipak je odlučio otići frizeru. Gospodin Cendrovski mu je napravio tako dobru frizuru da je Mirislav trčao najbrže što je mogao kako bi stigao doma i pokazati je svojima.

Brže, mama Mu! - Jujja Wieslande

Leteća priča za velike i male u Selniku - 17.08.2017.

  

Odletjela ljetna priča iz Knjižnice i sletjela na igralište u Selniku da djeci uljepša dan. Naziv joj je "Brže, mama Mu!". Napisala ju je Jujja Wieslander, a predivne ilustracije napravio Sven Norqvist. Priča je to o vrani Kraks koji voli brzine i brodove. Ali njemu uvijek trebaju neka uzbudjenja. I tako, jednoga dana, odlučio napraviti brod za utrke. Od čega? Od gume za bicikl. Obično njegove inovacije završavaju krahom. Dali će i ovaj put biti tako? Posjetite Knjižnicu, posudite knjigu i saznajte.

Petra uči plivati - Željka Horvat-Vukelja

Čitanje priča u dječjem vrtiću Smjehuljica - 18.07.2017.

U sklopu programa "Leteća priča", dana 18.07.2017. teta Đuka je mališanima iz dječjeg vrtića čitala priču "Petra uči plivati", autorice Željke Horvat-Vukelić, na livadi, gdje je drvo Jedić raširilo grane, a listovi  zagrlil djecu svojim hladom. Priča je to o djevojčici koja je s svojom obitelji otišla na more i tamo učila plivati. Ali, ne samo to. Učila je kako savladati strah od morskih dubina i odvažno se pridružiti svojim prijateljima koji imaju više iskustva s plivanjem. Ali bez pomoći svojih roditelja i njihove strpljivosti ne bi tako brzo savladala tu vještinu. Plivanje je kao i vožnja bisiklom. Kad jednom naučiš, nikad se ne zaboravlja. Sada je spremna za slijedeće ljeto.

Medvjedića je strah ostati u vrtiću - T. Gjurković i             T. Knežević

Čitanje priča u Domu zdravlja Ludbreg-Pedijatrija - 12.6.2017.

                  

"Medvjedića je strah ostati u vrtiću" je bila priča koju su djelatnici Knjižnice čitali mališanima u Domu zdravlja. Koliko im je bila zanimljiva pokazala su kada su se odmah nakon čitanja "bacila" na slikovnice postavljene na stolu čekaonice.

 

   Čitanje u domu za starije i nemoćne "Smiraj" Ludbreg- 9. 6. 2017.

 

Ljubav - vječna tema, od postanka pa do dana današnjeg, bila je na programu u Domu "Smiraj". Uz smijeh, ushićenje i radosti štićenici Doma su se prisjećali svojih prvih ljubavi, "pravilima" u vezi ponašanja prema "dečkima" u njihovo mladenačko doba, ljubavi prema roditeljima, djeci, unucima.

Ovčicu je strah jer će dobiti brata - T. Gjurković i             T.  Knježević

Čitanje prica u Domu zdravlja-Pedijatrija - 15.5.2017.

Kada smo jedino dijete u obitelji, prava smo maza. Svi oblijeću oko nas kako bi nam ugodili, paze nas. Ali što se dogodi kada saznamo da dolazi prinova? Braco ili seka? Najprije se iznenadimo, pa uplašimo i na kraju obuzme nas strah. Pitanja se roje u glavici: A hoću li i dalje biti mamina i tatina maza? Tko će mene čuvati i paziti? Kako su to riješili roditelji ovčice saznali su mali pacijenti u Domu zdravlja gdje su im tete iz Knjižnice proćitali priču "Ovčicu je strah jer će dobiti brata".

Palčić - Braća Grimm

    Čitanje priča u dječjem vrtiću Smjehuljica - 11. 5. 2017.  

                   

Današnja priča koju je teta Đuka čitala malim korisnicima vrtića zvala se "Palčić". Napisali su je braća Grimm. Radi se o malom dječaku koji nije bio veći od palca, ali je zato bio zabavan, sretan i pametan. Volio je pomagati gdje god je bilo potrebe. Ali, svugdje su ga vrebale nevolje, no pošto je bio pametan, uspjevao se spasiti. Ako nešto želiš učiniti, visina nije bitna.  Okicama širom otvorenih, načuljenih uši, pomno se pratilo putešestvije malog Palčića, a nakon toga "razvila" se "mudra" diskusija.

                     Potraga - Bruno Kuman  

Dana 5. 5. 2017., učenici 1.a i 1.b razreda OŠ Martijanec posjetili su GKČ Mladen Kerstner u Ludbregu. Tema posjete je bila: Ekološka slikovnica. Tom prigodom djelatnica Knjižnice i učiteljice su pročitale priču "Potraga", autora Brune Kumana. Što se to tražilo? Čisto mjesto, livada, šuma, more, snježna planina, oaza, nezagađeni smogom i smećem. U potrazi su sudjelovali jedan pas, pet sova, golemi kit, tri pingvina i jedna deva. Jesu li našli takvo mjesto? Zebra i žirafa su ih ubijedile da jesu. No, kraj knjige nam kaže da to nije baš tako. Za čistu okolinu u kojoj živimo trebamo se pobrinuti mi sami. Samo onda ćemo uživati u čistom zraku, vodi i tlu.

U sklopu posjete organizirana je i kreativna radionica izrada cvijeća od papirnatih salveta, a povodom tradicionalnog održavanja Sajma cvijeća u Ludbregu. Rezultat pogledajte u priloženim fotografijama.

              

 

                    Noć knjige -21. 4.-24. 4. 2017.

Čitanje priče na engleskom jeziku u dječjem vrtiću "Smjehuljica" -21. 4. 2017.

 

               

Povodom obilježavanja svjetskog dana Noć knjige, Knjižnica je polaznicima dječjeg vrtića "Smjehuljica" predstavila slikovnicu "Winnie the Pooh" na engleskom jeziku. Pjevali smo pjesmicu "Teddy bear" i igrali igricu "The bear is sleeping".

 

     Čitanje u domu za starije i nemoćne "Smiraj" Ludbreg - 17. 4. 2017.

                            

Uz druženje i priča o  kršćanskom blagdanu Uskrs, štićenicima su pročitane i dvije pjesme o Vuzmu, autorice Barice Dobrin.

 

                                   Ogledalce - Grigor Vitez

                      Čitanje priča u dječjem vrtiću Iskrica - 3. 4. 2017.

                                 

Većoj grupi djece u vrtiću teta Đuka je pročitala priču "Ogledalce", autora Grigora Viteza. Zabavna priča o jednom ogledalu i četiri životinje od kojih je svaka tvrdila da ogledalo priprada njoj. Što se događalo i tko je na kraju otišao doma s njim, doznajte u ovom velikom klasiku. Za djecu mlađe grupe pak, pročitala je priču "Psića je strah odlaska doktoru", autorica Tatjane Gjurković i Tee Knežević.

Psića je strah ići doktoru - T.Gjurković i T.Knežević             

                                Čitanje priča naglas - 20. 3. 2017.

 

     

Danas su tete iz Knjižnice malim pacijetima čitali priču "Psića je strah ići doktoru", autorica Tatjane Gjurković i Tee Knežević. Priča je to o jednom psiću koji se prehladio i boljelo ga je grlo. Strah od odlaska doktoru ublažit će, a tko drugi nego mama, a čekanje na red... joooj, pa to je strašno, pogotovo ako netko izađe iz ordinacije plačući. Ali zato slušati priču dok nas teta doktor ne pozove, ma kakav strah, nestaje u jednom trenu niti ne primjetivši ga.

     Princeza - Sanja Pilić

 

Svjetski dan čitanja naglas - 16. 2. 2017.

                                          

Povodom obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas, čitalačka družina Knjižnice posjetila je Pedijatrijski odjel Doma zdravlja u Ludbregu i pročitala priču "Princeza", autorice Sanje Pilić. Mali pacijenti su načulili uši i pažljivo pratili čitanje, zaboravljajući da će se uskoro susresti s "tetom u  bijelom". A tek kad su dobili  slikovnice na dar, strah od bijele kute je pobjegao kroz vrata u hladan dan, rukice su prevrtale po slikicama  knjigica, a ozarena lišca su bila dokaz da je cilj bio postignut.

    

                                      Epicentar emocija u Centru svijeta 

 

                    

 

Dana 24. 2.

2017., po prvi puta u Ludbregu, u GKČ Mladen Kerstner, obilježio se 

Svjetski dan čitanja naglas za odrasle. Program je bio osmišljen tako da su autori-gosti čitali svoje kratke priče, a prisutni su uživali  u njihovoj interpretaciji. Autorica Ljubica Ribić otvorila je večer s pričom "Latice nevidljivih tratinčica". Na prvo slušanje vratila nas je u mladost kada smo zaneseni prvim simpatijama i ljubavima otkidali latice s cvijeta i govorili: voli me, ne voli me... Međutim, kako je priča išla dalje, smiješak s  usana slušatelja je nestajao shvativši strepnju i isčekivanje malih, ostavljenih anđela ((iz bogzna kakvih razloga), da ih neko dobro srce  prigrli i pruži im topli dom. Od iste smo autorice čuli još i jednu razigranu priču "Žeđ".

Milan Novak, svojom pričom "Vrata"  poveo nas je u doživljaj koji se može dogoditi svakome od nas u svako doba, ali ipak sa sretnim završetkom-buđenjem iz sna. Ovaj autor, porijeklom iz Slovenije, pročitao je i priču "Lov na velikonočna jajčka" na svom materinjem jeziku. Humor iz njegovih priča i način interpretacije dugo su zadržale smijeh na licima slušatelja. Ivan Picer u svojim pričama i pjesmama podsjeća nas na nekadašnje okupljanje susjeda, prijatelja i pričanje priča uz petrolejsku lampu. Svojom pričom "Pismo s Podravine" dočarava nam povezanost ljudi bez obzira na geografsku udaljenost i "informiranje" kaj se je novoga zgodilo v selu. Veoma zanimljive i šaljive su bile i priče: "Ne me mama pustila" i "Štela bi se navčiti harmoniku igrati" . Što reći o Vladimiru Milhaljeviću Kantoru? Obol ovom obilježavanju, osim pričama, dao je i svojom glazbom. Prebiranjem prstiju po gitari dajući milozvučnost divnim riječima oduševio je slušatelje i svojim glasom pjevajući nama poznate i malo poznate pjesme. Svoj doprinos programu dao je pričama "Talijanek" i "Fatamorgana".

 

13. 2. 2017.  VUK KOJI JE TRAŽIO LJUBAV

Orianne Lallemand i Eleonore Thuiller u vrtiću Iskrica, Ludbreg

9. 2. 2017. TETA ĐUKA JE ČITALA PRIČU VUK KOJI JE TRAŽIO LJUBAV Orianne Lallemand i Eleonore Thuiller u vrtiću Smjehuljica, Ludbreg

 

U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE "SMIRAJ" LUDBREG

PRIČE ČITAMO SVAKOG ČETVRTKA U POPODNEVNIM SATIMA.

  

 

 Skinite brošuru i počnite s izazovom           
Dječji čitateljski klub "Čituljci"

  21. ožujka 2020.

10.00 sati