Draga djeco, dragi roditelji!

 

Stižu vam prijedlozi za danas, za vikend,  univerzalne vječne preporuke.  


1. KAKO ANGAŽIRATI DIJETE?

 

Najbolji način da usmjerite svoje dijete je da ga uključite u aktivnost kojom se Vi bavite. Uz malo mašte možete osmisliti na koji način uključiti dijete da zajedno s Vama sudjeluje u kuhanju, pospremnaju po kući, pranju...naravno, u skladu s uzrastom djeteta.

Na taj način ćete provoditi vrijeme zajedno, razgovarat ćete, dijete će svladavati nove vještine, emocionalno ćete razmjenjivati...Dobro je da mu omogućite da neki dio samostalno svlada i da mu bude kao nagrada (sortirati rublje u stroj, staviti sve potrebno i uključiti, npr. dok spremate kolač i za dijete od godinu dana bit će savršena nagrada da srpljivo čeka kad dođe red za usipati vanilin šećer....)

 

2. ZABAVNE VJEŽBE IZ MATEMATIKE - ZA NIŽE RAZREDE

 

Na linku imate precizno opisanu i oprimjerenu slikama prekrasnu zabavnu vježbu za vježbanje matematike.

 

 

http://www.maligenijalci.com/plasticne-case-tockice-ucenje-matematike/  

 

b) ZA ONE MALO VEĆE

Djeco, ne dajte se zavarati pitanjem, zastanite, opustite se, razmislite dvaput i odgovore veselo čekamo!

 

Mjeseci

Neki mjeseci imaju 30 a neki 31 dan. Koliko ih ima 28 dana?

 

Jedan par

U vreći se nalazi 10 bijelih i 10 crnih čarapa. Koliko najmanje čarapa treba izvući da biste imali par čarapa?

 

3. OPUŠTAJUĆA PRIČA ZA DJECU


https://www.youtube.com/watch?v=E38be8HBhAs
   

 

A u našoj Knjižnici, kad ju ja vratim, možete si posuditi prekrasnu slikovnicu

Orkestar priča priču

Četiri godišnja doba

Katie Cotton

U ovoj knjizi čarolija izmjene godišnjih doba prikazana je kao čarobna jednodnevna pustolovina.
Djevojčica i njezin psić svoje će putovanje započeti slušanjem proljetnog zbora u zoru, a završiti ledenim sutonom.
Na svakoj stranici priču oživljuje glazba Vivaldijeva Četiri godišnja doba, a glazbene ulomke moguće je slušati zasebno uz objašnjenja na zadnjoj stranici knjige. 

Ovim putem možemo se poigrati dječjim osjetilima pa ih integrirati u doživljaju izmjene godišnjih doba popraćene slikom, zvuom, opipom....jednom riječju punim doživljajem. Naša Knjižnica ima puno kvalitetih edukativnih i didaktičkih materijala.

 

 

4. ZADATAK IZAZOV!

Marijin otac ima 5 kćeri: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono. Kako se zove peta kćer?

A-ha! Ajmo marljivci! Možete ju i nacrtati...ili izgraditi od kockica... ili upotrijebiti neki materijal kod kuće pa ju napraviti kao lik...

Uživajte!


Djeca imaju čaroliju da nas poduče, i hvala svakome od Vas što rastemo zajedno. Ako pomislimo  da je neki zadatak prelagan ili pretežak za naše dijete, možda je to samo naša ocjena i sud. Naprosto, poigrajmo se. I upotrijebimo priliku da učeći o djetetu i s djetetom naučimo i o sebi.

I prihvatimo.

Divan vikend i uživajte s obitelji!"Slovo po slovo" 10.3.2020.


 
Sunčano jutro. Manje nas je, pomalo i iz opreza zbog koronavirusa. Zato smo učili kako postupati sa svojim prstićima u moru čepova. I kako ih poslije dobro, dobro oprati. Razvrstavali ih i nalazili im nove funkcije. Svemu smo pridružili slovo K u razigranom plesu naših grla i stoplala u prostoru. Pomno smo, jasno i glasno izgovarali imena životinja. Ulovili smo puno riba. Rastegnuli cijelo tijelo jer ono u cjelini i sudjeluje u komunikaciji. Za doma smo si uzeli pune šake bombona i plastelina. Slijede nam nastavci, ovisi sada pomalo i onoj uvezenoj riječi koja nosi bolest a počinje slovom K!


Međunarodni dan materinskoga jezika 2020.

Pogledajte kratki video uradak događanja

Micro:bit + Boson 15. 2. 2020.

        Prva radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson u 2020. godini
  

Ovoj radionici je bio cilj upoznati se s mogučnostima koje nam pruža dodatak za microbit Bosan a vezano uz korištenje prekidača, senzora pokreta, ventilatora i malog servo motora.

EDUKATIVNA GOVORNA PRIČAONICA
"SLOVO PO SLOVO"

  

Kako se naša Knjižnica stalno trudi imati razna pomoćna sredstva u osvajanju umijeća života, tako smo se danas razigrali iznimnom asistivnom tehnologijom Clevy. I abeceda nam je na zabavan način okupirala jutarnje minute. Također i brojevi do 9! A onda smo razgovor razigrali u pokretu govornih ritmova kva kva i tapa tapa tap. Na kraju smo se malo poigrali, podijelili zadatke za rad kof kuće i nagradili se Kiki bombončekom!


Micro:bit + Boson 14. 12. 2019.

        Osma radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson
  

Ovoj radionici je bio cilj upoznati se s mogučnostima koje nam pruža dodatak za microbit Bosan a vezano uz generiranje zvuka i njegovo reproduciranja na vanjskom uređaju za reprodkuciju, u ovom slučaju to su bile slušalice.

Micro:bit + Boson 9. 11. 2019.

        Sedma radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson
  

Nakon kratkog ponavljanja sadržaja prošle radionice krenuli smo s upoznavanjem mogućnosti i funkcija led trake koja se nalazi u kompletu Boson i mogućnostima njenoga programiranja.


Natjecanje u čitanju naglas2019.Na državno Natjecanje u čitanju naglas su se plasirale:

Laura Bačani,
učenica 7. razreda OŠ Sveti Đurđ
Mentorica Elena Kovačić.

Ema Kefelja,
učenica 4. razreda OŠ "V. Nazor", Sveti Ilija
Mentorica Tatjana Slunjski.


Županijsko natjecanje 7. 11. 2019.
plasman natjecatelja:

starija kategorija:
1. Laura Bačani, OŠ Sveti Đurđ
2. Lorena Sopić, OŠ Vidovec
3. Josipa Petek, OŠ Maritijanecmlađa kategorija
1. Ema Kefelja, OŠ V. Nazor, Sveti Ilija
2.Dorotea Kliček, Oš Vidovec
3. Marta Klaneček, OŠ PetrijanecGradsko natjecanje 28. i 29. 10. 2019.
plasman natjecatelja:

starija kategorija:
1. Laura Bačani, OŠ Sveti Đurđ
2.Josipa Petek, OŠ Martijanec
3. Lucija Međimorec, OŠ Ludbregmlađa kategorija:

1. Nives Cvetković, OŠ V. Bukovec
2. Petra Jerešić, OŠ. V. Bukovec
3. Ema Bedeković, OŠ Martijanec
Kviz "Mućni glavom" 2019.I ove godine GKČ "Mladen Kerstner" Ludbreg organizirala je kviz "Mućni glavom", a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige pod nazivom "U ritmu čitanja". Danas, 15.10.2014., natjecali su se učenici 3. razreda OŠ Ludbreg. Burno navijanje koje se orilo kinodvoranom nije omelo natjecatelje da se koncentriraju na pitanja i daju točne/netočne odgovore. Nažalost ne mogu svi biti prvi. S najviše točnih odgovora razred 3.B osvojio je 1. mjesto. Slijedio ga je 3.C s osvojenim 2. mjestom, 3.A, s 3. mjestom, a razredi 3.D i 3.E podijelili su 4. mjesto. Za nagradu, razred pobjednik je osvojio je majice.Danas se preispitivanje znanja primijenilo na učenike 4.-tih razreda OŠ Ludbreg. Pitanja prilagođena njihovoj dobi, dogovor oko točnog odgovora... rasplamsali su emocije kod njihovih razrednih kolega koji su navijanje podigli na visoki broj decibela što se čulo i u susjednim prostorijama oko kinodvorane. Naravno, uvijek je jedan pobjednik, a ovoga puta to je bio 4.D razred. Slijedio ga je 4.B s drugim mjestom, a 4.A i 4.C su podijelili 3. mjesto. Čestitke pobjednicima!


Edukativna govorna pričaonica - SLOVO PO SLOVO -
svakog utorka od 8.30 sati

U rujnu smo nastavili program kreativnih vježbi za poticanje izražavanja na materinjem jeziku koristeći raspoložive materijale knjižnice od knjiga, zvučnih knjiga, igro-knjiga te brojnih edukativnih igračaka i didaktičkih pomagala za djecu predškolske dobi.    

Kroz osmišljenje individualne i zajedničke aktivnosti brusimo izgovor pojedinih glasova kao i koncentraciju i pažnju. Do pripreme dolazimo kroz igru i vježbama u pokretu, ritmici, orofacijalnim vježbama te drugim vježbama za glas i govor (foniranje, oponašanje glasanja životinja, oponašanja zvukova iz prirode...).   br>
Razvijamo slušanje, razumijevanje i komunikaciju. Zabavljamo se brojalicama i pjesmicama kao i izgovaranjem glasova koji djeci predstavljaju izazov npr. R u okruženju slova i riječi koje potiču treperenje jezika. Također dio vremenena koristimo za poticanje i razvoj grafo-motorno i vizuo percepcije.  

Imamo mogućnost formirati još jednu grupu.  Vježbe održavamo utorkom u 8.30 u igraonici. Javite se. Vježbe provodi volonterka Knjižnice, rehabilitatorica slušanja i govora, Tatjana Novosel,  mag.educ.philol.croat  et mag.educ.phon.


Micro:bit + Boson 28. 9. 2019.

         Šesta radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson
  

Tema ove radionice bila je glazbena kultura pa nakon kratkog ponavljanja sadržaja prošle radionice krenuli smo u izradu metronoma na platformi micro:bit.

Micro:bit + Boson 24. 7. 2019.

         Peta radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson
  

Uz male tehničke poteškoće vezane uz prebacivanj programa na platformu micro:bit družili smo se na još jednoj edukativnoj radionici i pokušali izraditi nekoliko korisnih programa.

Micro:bit + Boson 15. 6. 2019.

         Četvrta radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson
  

U kombinaciji Micro:bit i pket s dodacima Boson služi za realizaciju beskrajnih mogučnosti programiranja pa djeca uz igru mogu dosta naučiti. Na ovoj radionici smo imali slobadnu temu tako da je svaki mogao raditi na svojim aplikacijama.

Micro:bit + Boson 25. 5. 2019.

         Treča radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson
  

Na ovoj trečoj po redu radionici nakon ponavljanja naučenog krenuli smo na programiranje putem uputa koje smo našli na internetu i koristili smo sadržaje iz kompleta Boson te smo razgovarali na koji način možemo modificirati več zadanu vježbu sa našim dodacima.

Micro:bit + Boson 4. 5. 2019.

         Druga radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson
  

Današnja radionica bila je vezana uz 3. i 4. vježbu kaja se nalazi u sklopu paketa Boson te varijacija na te vježbe vezanih uz raspoložive dodatke.

Micro:bit + Boson 6. 4. 2019.

         Prva radionica naprednog programiranja na platformama micro:bit i dodatku Boson
  

Na današnjoj radionici ponovili smo naučeno na prethodnim radionicama vezanim uz platformu Micro:bit i upoznali se s osnovama dodatka Boson.
             
                       4.dani Bože Hlasteca 2019.

         Literarna radionica "Naš ludbreški pjesnik Božo Hlastec"
                "Imaš malo čas" - SŠ Ludbreg - 24.1.2019.
  

U današnje vrijeme, kada živimo užurbano, trčeći za karijerom ili nekim drugim ciljevima, zaboravljamo koliko nam vrijeme brzo prolazi i propuštamo važne trenutke života. Uspoređujući s nekadašnjim načinom života, ne možemo, a da se ne zapitamo kojiko jhe vrijedno propustiti ljepotu druženja s obitelji, prijateljima, ostvariti zdravi odnos. Tema koju su učenici SŠ Ludbreg pripremili i prezentirali na literarnoj radionici "Naš ludbreški pjesnik Božo Hlastec" u prostorijama Knjižnice, nosi naziv "Imaš malo čas". U Power Point prezentaciji predstavili su Hlasteca kroz njegovu biografiju. Podijeljeni u četiri grupe, obrađivali su pjesme. "Ima za se mesta", "Čekal sam te", "Kaj", "V mojem polo" i "S te kože nikam".
I poručuje Hlastec: Imajte malo čas!


    Literarna radionica " Naš ludbreški pjesnik Božo Hlastec"
                     2. razredi OŠ Ludbreg - 24.1.2019.

          
Sudjelovanjem na literarnoj radionici u Knjižnici, učenici 2. razreda OŠ Ludbreg obogatili su 4. dane Biže Hlasteca 2019. Obrađivali su pjesmu "Hižica vu snegu", pojašnjavali nepoznate pojmove. Približilo im se kajkavsko narječje na kojem je Hlastec pisao svoje pjesme.
     
   Literarna radionica "Naš ludbreški pjesnik "Božo Hlastec"
                      4. razredi OŠ Ludbreg - 23.1.2019.

            
Interpretacija Hlastecovih pjesama je u ovih nekoliko dana prošla kroz razrede OŠ Ludbreg. Danas su to uradili učenici 4. razreda. Obradili su pjesme iz zbirke "Sonca bi štel".

    Literarna radionica "Naš ludbreški pjesnik Božo Hlastec"
                   6. razredi OŠ Ludbreg - 21. i 22.1.2019.

          

U obilježavanju rođenja i smrti Bože Hlasteca uključili su se i učenici 6. razreda OŠ Ludbreg. Dječji odjel bio je prostor gdje je održana literarna radionica, a vodila ju je knjižničarka Martina. Vješto osmišljena radionica je započela kratkim upoznavanjem sa životom i radom pjesnika. Pročitane su njegove pjesme "Mi bi spoli", "Čvrček popeva", "Čvrge i provda" i "Zvezde vožgane". Koliko djeca prpoznavaju i znaju značenje nekih kajkavskih riječi pokazali su odgovorima na pitanja postavljena u obliku križaljke. Slijedio je zadnji, možda najteži dio radionice kada su učenici, na osnovu zadanih motiva iz Hlastecovih pjesama, trebali osmisliti "svoju" pjesmu. Tako su: Zara, Leonarda, Nikola, Renee, Marko, David, Petar, Dominik, Vito, Ivan, Filip,Iva, Dea, Anja i LaVaZiLuHa prionuli poslu nakon kojeg su nastale pjesme: "Letnja večer", "Hiža polek puta", "Neznana", "Hižica" i "Črešnje". Koliko su bili vješti u tome možete se uvjeriti u priloženim tekstovima.
            
                              Baština našeg kraja

                Kviz "Mućni glavom" - 25.10.2018.        
Drugi dan na kvizu "Mućni glavom" snage su odmjerile ekipe 3. razreda OŠ Ludbreg. Atmosfera usijana, dlanovi bride od aplaudiranja, a mudre glavice sipaju točne odgovore kao iz rukava. Napeto do zadnjeg trenutka, a pobjednika nema. Dvije su ekipe osvojile podjednake bodove. Kako odlučiti tko je najbolji? Dodatnim pitanjem i sistemom tko je brži. A brža je bila ekipa 3. a razreda.

                  Kviz "Mućni glavom" - 23.10.2018.

          

           
U obilježavanje manifestacije "Mjesec hrvatske knjige 2018.", GKČ "Mladen Kerstner", između ostalih programa, uvrstila je i kviz "Baština našeg kraja" za 4. razrede OŠ Ludbreg. Pitanja raznolika, vješto sročena, a odgovori po sistemu odaberi koji je točan. Gromoglasno navijanje publike je dalo poticaja natjecateljima da se potrude osvojiti čim više bodova. Za nagradu, pobjednička ekipa kviza dobila je besplatne članske iskaznice Gradske knjižnice za cijeli razred za školsku 2018./2019. godinu.

                                     
       Dramsko-recitatorska grupa OŠ Sveti Đurđ - 28.5.2018.
                     
Za našu Knjižnicu možemo reći da je duša grada, kuća s najširim srcem koja otvara vrata ne isključivo korisnicima, već svim žednim novih spoznaja, vlastitog razvoja.  U posjet dolaze djeca iz vrtića i škola okolnih mjesta. Priređuje im dobrodošlicu, zagrli ih ponekom pročitanom pričom, a oni odlaze darujući svoj osmijeh i obećanje da će opet doći.
Takvo jedno obećanje ispunila su djeca iz Dramsko-recitatorske grupe OŠ Sv. Đurđ. Poklonili su Knjižnici i djeci s posebnim potrebama iz Udruge "Svitanje" cjeloviti program. No, ne samo njima, već i svoj ostaloj djeci i građanstvu.  Kazivali su stihove na kajkavskom, neki ludbreškog pjesnika Bože Hlasteca. Bilo je tu i autorskih radova. Spomenut ćemo Janu Horvat koja u svojem radu govori o različitosti među ljudima. Spominje djevojčicu, nastradalu u prometnoj nesreći i njezinom otežanom kretanju. Svoj je hendikep pretvorila u prednost. Posvetila se vježbanju sviranja flaute. kako bi nam to dočarala, iz pozadine je Viktorija Matijašić slala nježne zvuke prave flaute.
Na temu o različitosti, svatko od sudionika programa je izrekao po jednu životnu poruku. Izdvajamo jednu: "Svi smo mi različiti po izgledu, ali su nam jednaka prava".
Na kraju, izveli su pjesmu "Moja majka", kombinacija pjevanja i kazivanja stihova koji se pjevaju.
Veoma lijep poklon, a Knjižnica i ostali im se od srca zahvaljuju.

                    Predškolci iz Donjeg Martijanca

                       
Na svojem izletu u Ludbreg, dana 17.5.2018., osim obilaska grada, djeca predškolske dobi iz Donjeg Martijanca posjetili su i Knjižnicu. Striček knjižničar ih je proveo kroz sve odjele, a posebno su se zadržali na dječjem odjelu.  Pročitao im je i slikovnicu "Kornjačica Rita, autora Gorana Čučkovića.

                                OŠ Veliki Bukovec 
           
                
                    

U petak, 11.5.2018., svojim su nas dolaskom u Knjižnicu  počastila djeca  2. a i 2. b. razreda iz OŠ Veliki Bukovec.

Uz obilazak i vizualnom upoznavanju s Knjižnicom, neizbježno je bilo da im se pročita neka priča. Djelatnice Knjižnice „Mladen Kerstner“ su za ovaj posjet odabrale priču „Čarolija zagrljaja“, autorice Dubravke Kolanović.

Djeca su otišla obogaćena za još jedno saznanje: da se u iskrenom, prijateljskom zagrljaju zaista krije prava čarolija.                    OŠ Ludbreg, poseban razredni odjel


                                   

Danas, 19.3.2018., u sklopu svog programa za Dan grada, učenici posebnog razrednog odjela OŠ Ludbreg posjetili su Knjižnicu. Pogledali su izložbu "Ludbreg-nekad i sad", stare fotografije Ludbrega i nove Tomice Letine.

                                                       Izviđači

                                  
Na redovitom izviđačkom okupljanju na dječjem odjelu Knjižnice, 15.3.2018., 27 izviđačica i izviđača kroz izviđačke pjesme upoznalo se s postupkom davanja izviđačkog zavjeta, izviđačkim logorovanjem, godišnjim zborovanjem i drugim programskim sadržajima. Na kraju su kratko ponovili izviđačke čvorove.

                                         Izviđači

                           
Na svojem sastanku u Knjižnici, 8.3.2018., izviđači su se upoznali s Ekologijom i zaštitom prirode. Nešto više su saznali o zaštićenim dijelovima prirode u Republici Hrvatskoj, kao što su strogi rezervati, nacionalni parkovi, parkovi prirode i drugi zaštićeni krajolici, te o pravilima ponašanja kod posjećivanja nacionalnih parkova i parkova prirode.
U drugom dijelu sastanka razmatrali su pravila pakiranja hrane i pića za izlete s obavezom korištenja višekratne, povratne i ekološke ambalaže, te načinom odlaganja otpada u prirodi i kod planinarskih objekata. Također su se upoznali s načinima održavanja osobne higijene na izletima i logorovanju.

                                           Izviđači

                          
"Izvanredne situacije i pozivanje hitnih službi u naseljima" je bila tema sastanka Odreda izviđača 1.3.2018. i to u praksi. Uspostavili su telefonski kontakt s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Područnim uredom Varaždin, pozivanjem broja 112. Dežurna osoba u službi upoznala ih je s postupkom prijavljivanja nesreće, ugrožavanjem imovine i sl. i istaknula da se poziv može uputiti s bilo kojeg mobitela čak i ako nemaju kartice ili minute za razgovor. Pozivi turista, koji zovu 911 se također mogu preusmjeriti na 112 i dobiti potrebnu pomoć.
U drugom dijelu novoimenovani voditelji su ispričali svoje priče od upisa u izviđače, postajanja voditeljem i značenje funkcije voditelja izviđačke skupine.


                                              Izviđači

Dana 22.2.2018. šezdesetak pripadnika Odreda izviđača Ludbreg, njihovi roditelji i prijatelji izviđača, svečano je obilježio Dan osnivača skautskog pokreta Roberta Baden Bowella. Ujedno je to bila i prigoda da se pohvale novoupisani izviđači, posebno: Kora Ratkajec Pošta i Dominik Šiljević, a kao najmlađa izviđačica Hana Katalenić. Nešto starijim izviđačima dodjeljeni su postignuti stupnjevi znanja za posljednje dvije godine aktivnosti. Kasnije je načelnik Odreda izviđača Boris Daraboš unaprijedio i imenovao voditelje izviđačkih skupina: Patriciu Novak, unaprijeđena u izviđačicu-kadetkinju, Enea Požgaj i Lukas Vađunec u izviđačke predvodnike. Vinko Bohnec, Luka Murić i Dorian Vuk u izviđačke vodnike, a Anja Daraboš i Petra Struški, nakon više od deset godina rada u Odredu i vođenja mladih izviđača u izviđačke instruktorice.

                                            Izviđači
                          
                      

"Izviđački izleti, ekskurzije, oprema i ponašanje na izletima" je bila tema sastanka izviđača dana 15.2.2018. Izviđači su se upoznali s vrstama izleta i ekskurzija, o načinu rada od 1.3. i aktivnostima u prirodi subotama. Upoznali su se s knjigama izviđačke tematike koje su im na raspolaganju u Knjižnici, a to su uz već poznatu knjigu R. Bjelčića i knjige "Složne zvijezde malog medvjeda", autora Z. Fistonića i ilustrirani izviđački priručnici u izdanju Walta Disneya. Posebno je bila istaknuta važnost pravilne odjeće, obuće, opreme i pravila sigurnosti na izletima. Na kraju im se praktično pokazala primjena zaštitnog pokrivača kojeg nazivaju astro folija, a služi za pomoć i zaštitu od velike hladnoće ili vrućine u planinama i drugdje.

                                       Izviđači

                                    
U prvom dijelu današnjeg susreta, (8.2.2018.) izviđači su se susreli sa skupom nepovoljnih okolnosti s kojima žive njihovi vršnjaci u uglavnom gradskim sredinama Velike Britanije i Njemačke. Sve se manje kreću, u školu se oko 90% slučajeva prijevoze, ne izlaze u prirodu. Kod mladih izostaju osnovna praktična znanja o prirodi i dolaze do faze kada uopće ne izlaze van, postaju robovi računala i mobitela. Drugi dio je bio posvećen izviđačkoj metodi rada i kako se ista ostvaruje. Odnosi se na rad u maloj grupi vod vodstvom starijih, iskusnijih izviđača. Za kraj dobili su informaciju kako vrednovati rad u izviđačima, osvajati stupnjeve znanja i kako postati voditeljem izviđačke skupine.

                       Referentna (priručna) zbirka
        Radionica za učenike 7. razreda OŠ Ludbreg
                               29.1. - 1.2.2018.

               
U siječnju i veljači 2018. u GKČ "Mladen Kerster" Ludbreg održana je radionica pod nazivom Referentna ili priručna zbirka na kojoj su sudjelovali učenici sedmih razreda OŠ Ludbreg. Učenici su na početku radionice pogledali prezentaciju o Zbirci u Power-Point-u koju je izradio  i predstavio djelatnik Knjižnice, a nakon prezentacije uslijedio je rad u grupama. Na kraju radionice učenici su predstavili i objasnili rješenja zadataka. Učenici su sudjelovanjem na radionici naučili koja knjižna građa pripada referentnoj zbirci (enciklopedije, rječnici, leksikoni, priručnici, atlasi, almanasi, godišnjaci...), zbog čega se tako i naziva (priručna), da nam uvijek bude pri ruci, kako se i zašto njome koristiti sada kada živimo u digitalno doba, kao i mnoge druge zanimljivosti vezane uz referentnu (priručnu) građu. Na održane četiri radionice  sudjelovalo je ukupno 108 učenika sa svojim nastavnicima.

                                       Izviđači

                                  
Na svom druženju, 25.1.'18. između ostalog, čitao se dio priče "Kako da jednoj pčelici...", autora Ratka Bjelčića.


                     Božo Hlastec u ruhu 21. stoljeća

                       
Dana 25.1.2018., 3. dane Bože Hlasteca obilježili su i učenici Srednje škole Ludbreg radionicom pod nazivom "Božo Hlastec u ruhu 21. stoljeća". Najprije su gimnazijalci i CNC operateri predstavili ludbreškog pjesnika kroz dobro osmišljen "intervju" između novinara i samog pjesnika. Uključena je bila i Hlastecova sestra Vera. Na radionici nastale su dvije znanstveno fantastične priče pod nazivom "Ostani čovjek" i "Kak je teško biti sam", inspirirane poslovicama iz pjesama Bože Hlasteca i pjesma "Probudi me i bit ću tvoja java" pod nadahnućem motiva pjesnikove lirike.

                                     Izviđači
                 
                  
Još jedno druženje izviđača održalo se dana 30.11.2017. u Knjižnici. Koliko je članovima zanimljiv sam rad i aktivnost Odreda, pokazuje i posjećenost predavanju.

                                     Izviđači


                      
Da je Knjižnica ugodan prostor i da ga se rado koristi ne samo za čitanje knjiga, pokazuje i činjenica da mnoge Udruge obavljaju svoje aktivnosti u njoj. Tako je, dana 16.11.2017. voditelj Izviđača g. Struški održao predavanje mladim članovima kako se nastaje izviđač i što sve ta aktivnost obuhvaća. Djeca su pomno slušala i upijala znanje i preko projekcije.

            OŠ Ludbreg, poseban razredni odjel

                      

Dana 06.11.2017. učenici posebnog odjela OŠ Ludbreg posjetili su Knjižnicu. Upoznali su se s djelatnošću iste, razgledali dječji i odjel za odrasle. Pogledali s kojim fondom knjiga raspolaže, prelistali neke. Posjetili su i Igraonicu. Zabavili su se igrajući se s nekim od mnogobrojnih igračaka. Bogatiji za još jedno iskustvo u druženju s knjigom, napustili su Knjižnicu s osmjehom na licu.

                   Kviz znanja "Mućni glavom"2017.
           
                       
                            
                                    Preuzimanje nagrada
Nakon napetog i neizvjesnog natjecanja, pobjednici su dana 03.11.2017. došli u Knjižnicu po svoju nagradu. Svaki učenik je dobio besplatnu iskaznicu za podizanje knjiga koja vrijedi godinu dana.

                   
 
                            
 Natjecatelji i publika 3. razreda

                         
                         
   Natjecatelji i publika 4. razreda

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica je organizirala kviz znanja za učenike 3. i 4. razreda OŠ Ludbreg. Natjecanje se održavalo dva dana:18.10.2017. i 20.10.2017. Svoje znanje su pokazali preko pitanja podijeljena u tematske cjeline i to: kultura, zdravlje, sport, računamo s prirodom, bistrooki, knjiga...knjižnica, poznavanje kajkavskog jezika i poznavanje Ludbrega. Podršku natjecateljima je dala publika uz gromoglasno navijanje i skandiranje kada je njihova ekipa točno odgovorila na pitanje i osvojila pozitivan bod. Kako to i biva kod natjecanja, netko je morao biti prvi. U konkurenciji trećih razreda, prvo mejsto je osvojio 3.a razred, a u četvrtih, 4.a. Nagrada koju su natjecatelji osvojili je u obliku besplatne jednogodišnje članarine za sve učenike dotičnog razreda.
             
               Dječji tjedan 02.10. - 08.10.2017.

                          
Povodom Dječjeg tjedna, od 02. - 08.10.2017., u Knjižnici, osim što su djeca mogla slušati priče, bio im je ponuđen i program "Igrajmo se na računalu". Igrice su bile prilagođene dobi djeteta, a trajao je od 09:00 do 19:00 sati.

                        Radionica: Tisak

                  
Završnicu radionice "Tisak" odradili su učenici 5.d razreda OŠ Ludbreg dana 04.10.2017.

                  
Dana 02.10.2017. učenici 5.c razreda OŠ Ludbreg sa svojom učiteljicom Ljudmilom Kladić održali su sat u prostorijama Knjižnice na temu "Tisak". Koliko su razumijeli i što su naučili, pokazali su kasnije na radionici.

                  
S radionicom "Tisak" nastavilo se i u ponedjeljak, 25.09.2017. s 5.b razredom OŠ Ludbreg.
                          
U četvrtak, 22.09.2017., s početkom u 09:50 sati, u Knjižnici je 5.a razred OŠ Ludbreg, sa svojom učiteljicom Natašom Sedlar,  imao sat o tisku kao mediju. Nakon video i usmene prezentacije, učenici su naučili o vrstama tiska, a u radionici su  pokazali svoje razumijevanje i znanje o istome.