Ministarstvo kulture i medija proglasilo je 2021. Godinom čitanja. Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na do sada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje.
U tu svrhu će se tijekom godine provoditi brojne aktivnosti koje doprinose poticanju čitanja. Jedna od njih je i nacionalna kampanja „Čitaj mi!” koja promiče važnost čitanja naglas djeci od rođenja.


Cilj je poticati roditelje i ostale članove obitelj da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi ono postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita.
U kampanju se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner” koja će tim povodom održati brojne aktivnosti.
Prvu smo imali povodom obilježavanja Međunarodnog dana čitanja naglas, u srijedu 3. veljače.
Za najmlađe korisnike knjižnice pripremili smo virtualno čitanje priče „Tebi već se sniva”. Riječ je o prekrasno ilustriranoj uspavanki sa stihovima o godišnjim dobima, koja spavaju i bude se u životnom ciklusu. Djeca spavaju, odrasli spavaju, životinje spavaju i godišnja doba spavaju također. Kada je zima budna, ostala tri godišnja doba spavaju. Kada zima odlazi snivati, proljeće se budi iz sna. Ljeto se budi nakon proljeća i jesen slijedi nakon ljeta, na kraju vraća se zima. Autorice ove prekrasne slikovnice su sestre Haddy Njie, Lisa Aisato, a slikovnicu je čitala Đurđa Kokanović.
U sklopu Međunarodnog dana darivanja knjigom prikupljat će se i darivati slikovnice.
Još jedna od aktivnosti nacionalne kampanje „Čitaj mi!” bit će obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjigom, 14. veljače. Tim povodom organizira se prikupljanje i darivanje slikovnica. Međurim, zbog epidemioloških uvjeta ovu ćemo akciju odgoditi do ublažavanja propisanih ograničenja.
„Bebe u knjižnici”
Spomenimo još i kako Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ od 2016. godine provodi program „Bebe u knjižnici” u sklopu kojeg svim bebama rođenim na području grada Ludbrega daruje paket dobrodošlice u svijet knjige.
Uz brošuru sa savjetima za roditelje o tome zašto čitati djeci, preporuke te prijavnicu za besplatno učlanjenje u knjižnicu koja se može iskoristiti godinu dana od primitka, u paket se uvrštava i bebina „prva slikovnica”. Prošle 2020. poklon paketi su zbog epidemiološke situacije poštom je poslano 72 poklon paketa.
O ostalim aktivnostima koje ćemo provoditi u sklopu nacionalne kampanje „Čitaj mi!” obavještavat ćemo vas putem Facebook i web stranice.