Knjižnica je 2016. Godine, uz financijsku potporu Grada Ludbrega, pokrenula projekt „Bebe u knjižnici“. Sve bebe rođene na području grada Ludbrega dobivaju „prvu slikovnicu“.
Paket sadrži brošuru sa savjetima za roditelje zašto čitati djeci, kako čitati i preporuke te prijavnicu za besplatno učlanjenje u knjižnicu koja se može iskoristiti godinu dana od primitka. Uz brošuru i prijavnicu paket „Bebe u knjižnici“ sadrži „prvu slikovnicu“. Cjelokupni sadržaj upakiran je u male platnene torbe.

Cilj programa:
Do trenutka kada djeca proslave prvi rođendan, kroz čitanje priča naučit će sve osnovne govorne obrasce koji su im potrebni pri učenju materinjeg jezika. Što im više priča pročitamo naglas, većem će broju riječi dijete biti izloženo te će ih brže i bolje samo početi koristiti.
No možda najvažniji razlog zbog kojeg djeci treba čitati naglas, je uspostavljanje veze između onog što dijete najviše voli – samog roditelja i knjiga. Na taj način pokazujemo djetetu da je čitanje aktivnost koja je važna i kojoj treba posvetiti vrijeme i pažnju.

Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner Ludbreg organizira Čitateljski izazov s ciljem poticanja djece i mladih na čitanje što raznovrsnijih sadržaja te različitih tipova književnih i neknjiževnih tekstova u različitim formatima.

Izazov je namijenjen svim učenicima osnovnih i srednjih škola koji vole čitati i koji će čitanje tek zavoljeti.

Za sudjelovanje u Čitateljskom izazovu potrebno se prijaviti osobno u knjižnicu ili putem e-pošte na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U knjižnicu doći osobno, posuditi jednu knjigu za svaki izazov. Po izvršenju izazova, fotografirati naslovnicu te napisati kratak osvrt na knjigu i izazov. Sve zajedno poslati e-poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Čitateljski izazov traje od 1. ožujka do 31. prosinca 2019. godine. Obuhvaća dvadeset i pet izazova i podijeljen je na dvije razine. MINI-izazov je obavljen kada se izvrši dvanaest izazova po vlastitom izboru. SUPER-izazov je obavljen kada se izvrši svih dvadeset i pet zadanih izazova.

Slovo po slovo – edukativna pričaonica: program kreativnih vježbi za poticanje izražavanja na materinjem jeziku koristeći raspoložive materijale knjižnice, od knjiga, zvučnih knjiga, igro-knjiga te brojnih edukativnih igračaka i didaktičkih pomagala za djecu.
Program se održava srijedom od 17.00 do 18.00 sati, a namijenjen djeci predškolske dobi.

Program Klinci u Knjižnici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mladen Kerstner Ludbreg započeo je u siječnju 2017. godine, a namijenjen je djeci predškolske dobi. Program vodi vanjska suradnica Knjižnice Jasenka Bajrović (odgajateljica) .
Program se održava subotom, jednom mjesečno od 9.30 do 11.30 sati.
Cilj programa: razvijanje ljubavi prema slikovnici, slušanju i pričanju priča. Želja je potaknuti kreativno izražavanje djece u likovnim radionicama prema zadanoj temi, druženje djece u razgovoru i igri (pričanje priče – radionica - igraonica).

Knjižnica je 2008. godine započela na Dječjem odjelu s programom pričaonice na njemačkom jeziku za djecu od 4 do 7 godina. O pričaonici se moglo čitati u županijskim javnim glasilima, u kojima je istaknuta kao primjer djelovanja Knjižnice u maloj sredini. Program je promoviran i na nekoliko knjižničarskih skupova i dobio pohvalu od strane Hrvatskog knjižničarskog društva. Time smo promovirali i ime Ludbrega kao sredine koja se tako brine o svojim najmlađim stanovnicima.
Godine, 2013 počela je pričaonicom i na engleskom jeziku za djecu od 4 do 7 godina.
U programima pričaonica imamo oko 70-tak djece iz Ludbrega i okolice. Ponudom tih programa povećali smo i broj dječjih članova u našoj knjižnici i već od malena navikavamo djecu na čitanje slikovnica i knjiga.
Pričaonica se realizira u prostorima Knjižnice, u novoj igraonici u trajanju od 45 minuta. Djeca kroz igru, priču i pjesmu usvajaju nove riječi na engleskom i njemačkom jeziku. Program se realizira različitim metodama – crtanjem, bojanjem, igranjem, glumom, pjesmom i sl.

Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ Ludbreg u sklopu svoje redovite djelatnosti na dječjem odjelu od 2009. godine uspješno provodi program „Priča za laku noć“, koji se održava jednom tjedno.
S obzirom na to da za taj program postoji interes djece i roditelja, želja nam je bila proširiti ga novim sadržajima, koji bi djeci bili zanimljivi, te ih potakli da se što više uključuju u njih.
Ovim projektom i dalje želimo u centar svih aktivnosti staviti priču, podržavati interes za priču koji djeca imaju već od najranije dobi, a isto tako želimo razvijati njihove potencijale koje slikovnice i knjige potiču i podržavaju.

Vidimo sve veću potrebu za takvim programima, obzirom da nam ovaj današnji ritam života daje sve manje vremena za čitanjem i knjigom, zadovoljstvo će nam biti postići da čitanje priča postane djetetova potreba i navika.
Program se održava jedanput tjedno pod nazivom „Priča za laku noć-slušam, pričam, stvaram“ od 17.00 sati, a u 17.45 sati, uvijek bi bilo čitanje priče.