U petak, 5.4. u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ Ludbreg i Radiokluba Ludbreg održano je popularno-tehničko predavanje. U novootvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI u Ludbregu održano je predavanje o prvom hrvatskom satelitu – CroCubeu.

U samom početku u punoj dvorani održan je svečani dio. Puštena je himna svjetskih radioamatera te je voditelj Neven Jerbić ukratko predstavio radioamaterizam, između ostalog kao hobi kojim se danas u svijetu bavi oko 6 milijuna ljudi.

Prije predavanja o satelitu, svim prisutnima dobrodošlicu je zaželjela ravnateljica centra LORI Željka Marković-Bilić, a zatim je o aktivnostima Radiokluba Ludbreg govorio njihov predsjednik Željko Biškup. Radioklub Ludbreg ove godine slavi 70 godina od osnivanja i neprekidnog djelovanja. Slovi kao jedan od najaktivnijih radioklubova u Republici Hrvatskoj, koji je za svoj rad dobio brojna priznanja i nagrade. Podijeljene su i svjedodžbe sedmero novih članova koji su uspješno položili ispit za radioamatere B kategorije.

Glavni predavač o prvom hrvatskom satelitu u svemiru bio je magistar znanosti Željko Ulip, diplomirani inženjer elektrotehnike, ujedno i začetnik projekta prvog hrvatskog satelita. Gosti predavanja sa zanimanjem su pratili kratki pregled polaznih tehničkih odrednica satelita CroCube, oblike i značajke pojedinih vrsta satelitskih orbita, pregled načina montiranja modula satelita, opis svih modula od kojih je načinjen satelit, ali i o vrlo zanimljivoj poveznici satelita CroCube sa svjetski poznatim Hrašćinskim meteoritom.

Prvi hrvatski satelit dimenzija je 10x10x10 cm, težine 1 kg. Lansiranje objekta u svemir planirano je u drugoj polovici lipnja, a odvijat će se na Falcon 9 raketi američke tvrtke Space X Elona Muska na misiji Transporter 11. Nakon dvije do tri godine radnog vijeka satelit će prilikom povratka na Zemlju potpuno izgorjeti.