U vijećnici Centra za kulturu Ludbreg autorica Zdenka Čavić predstavila je novu, satiričnu pjesničku zbirku na kajkavskom narječju „Vok je pojel Crvenkapo“.

U uvodnom dijelu voditeljica programa prof. Nataša Sedlar rekla je nekoliko riječi o obilježavanju Svjetskog dana poezije i najavila čitačice – učenice Taru Zlatić i Anamariju Dijanošić koje su pročitale „Pjesmu mrtvog pjesnika“ Dobriše Cesarića. Nakon njih, prigodno je odabrana pjesma Ivana Gorana Kovačića „Mali pot“ koju je pročitala učenica Lota Špoljarić.

Nataša Sedlar naglasila je kako je u Unescovu dokumentu proglašenja Svjetskog dana poezije istaknuto kako treba dati priznanje i poticaj internacionalnim, nacionalnim i regionalnim pjesničkim nastojanjima, te da je najljepši način na koji se može slaviti pjesništvo upravo predstavljanje pjesničke zbirke na našem kajkavskom jeziku.

Dejan Težak, ravnatelj nakladničke kuće Mini-print-logo iz Varaždina pozdravio je prisutne i predstavio Zdenku Čavić kao dugogodišnju suradnicu i kao najplodniju autoricu u njegovom nakladničkom opusu.

U nastavku promocije, da bi gosti u publici stekli dojam o kakvim je pjesmama riječ, gospođa Đurđa Kokanović pročitala je nekoliko pjesama po svom izboru iz zbirke „Vok je pojel Crvenkapo“ – pjesme "Hobotnica", "Pepino vuho", "Kak preživeti", nakon čega je uslijedio razgovor o zbirci.

Na upit moderatorice zašto je nakon četiri zbirke poezije toplog, nježnog izričaja, knjige kratkih priča i romana za mlade odlučila pisati tekstove satiričnog izričaja i tematike, autorica Zdenka Čavić odgovorila je: „Prije svega me nagnala moja radoznalost. Naime, ja sam već i kad sam počela pisati odlučila da se želim okušati u svim žanrovima. Lirika je polako počela dobivati svoje nijanse u smislu toga što sve čini život. Stoga sam imala potrebu izraziti u različitim stanjima emocije pa sam, potaknuta raznim problemima u društvu, napisala i satiru, pokazujući jasno svoj stav.“

Uslijedile su interpretacije Đurđe Kokanović, prvo naslovne pjesme „Vok je pojel Crvenkapo“, zatim pjesme „Moramo čkometi“, "Očale za svet", "Tabula rasa", "Duhovna peršona" i "Zbiram korake".

Zdenka Čavić književnica je i grafička dizajnerica iz Koprivnice. Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Varaždinskog književnog društva, Hrvatskog sabora kulture, Matice hrvatske, Udruge za promicanje kulture KVAKA i KUD-a Podravka.

Piše na hrvatskom standardu i kajkavskom narječju. Objavila je do sad četiri zbirke poezije: "Kaj vu meni" (2015. g.), "Dotaknuti srcem" (2016. g.), "Cipele od senja" (2018. g.), "Zaprpreni kaj" (2019. g.), knjigu kratkih priča "Niska crnih bisera" (2020. g.), roman za mlade "Pročitaj poruku" (2021. g.), te knjigu eseja "Most preko želja" (2022. g.).

Zbirka satirične poezije "Vok je pojel Crvenkapo" na kajkavskom narječju objavljena je u studenom 2023 godine.