U Ludbregu je u organizaciji naše knjižnice povodom Svjetskog dana šuma održan 20. ožujka prigodan program.

U 17 sati na Otoku mladosti posadili smo stablo oskoruše. Oskoruša je vrsta drveta iz porodice Sorbusa plodova smećkaste boje, jestivih tek u kasnu jesen ili zimu nakon smrzavanja. Fertilni stadij drveta ovisi o izloženosti suncu, stoga smo u parku odabrali prikladno mjesto za njegovu sadnju.

Program smo nastavili u vijećnici Centra za kulturu Ludbreg. U 18 sati uz prezentaciju je predstavljen priručnik za vlasnike šuma „Upravljanje šumskim bogatstvom“ u nakladi Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika. Na promociji knjige sudjelovali su sunakladnici, dvojica autora Mario Vlašić i Miljenko Županić, te Tomislav Nikolić i Kristijan Skočibušić. Šumari su istaknuli važnost održivog gospodarenja šumama, kao i inicijativu Knjižnice da održi ovakav tip predavanja jer se o šumarskim temama vrlo malo zna i govori, slikovito nazvavši knjižnice deblom, a autore i publikacije granama.

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u Hrvatskoj iznosi 2.759.039 hektara, što čini gotovo pola kopnene površine Hrvatske. Od toga je 2.097.318 hektara u vlasništvu države, a 661.721 hektara u privatnom vlasništvu. Glavninom šuma u vlasništvu države upravljaju Hrvatske šume koje ističu da šumama planski gospodare te da nema neplanske sječe. Mario Vlašić, nadležan za privatne šume na području Varaždinske županije, naglasio je kako sjeverozapadna Hrvatska ima najviše privatnih šuma u Republici Hrvatskoj u postotnom udjelu, da oko 31 000 hektara iznosi površina privatnih šuma u Varaždinskoj županiji, od kojih na području Ludbrega čini 1821 hektar. Prema riječima Kristijana Skočibušića, u priručniku „Upravljanje šumskim bogatstvom“ sažeto je sve što je važno za vlasnike šuma.