Prije punih 59 godina (10. 12. 1961.), jedan od najvećih književnika s prostora bivše Jugoslavije, Ivo Andrić primio je Nobelovu nagradu za književnost.
Ovaj književni velikan rođen je u hrvatskoj obitelji u Travniku. Živio je u Beogradu i sebe je smatrao jugoslovenskim piscem a svoje književno djelo posvetio je Bosni i Hercegovini i životu njenih ljudi. I danas je Andrić, na žalost, točka razdora među nekad zaraćenim stranama bivše države.


U povodu obljetnice dodjele Nobelove nagrade za cjelokupno književno djelo, „Na Drini ćuprija“, „Gospođica“, „Travnička hronika“- koje mnogi nazivaju „Bosanska trilogija“, čitateljima preporučujemo biografiju Ive Andrića pod naslovom „Vatra u vatri“ njemačkog novinara Michaela Martensa koja je nedavno izašla u izdanju Naklade Ljevak.
Biografija je utemeljena na autorovim arhivskim istraživanjima i „ prva je cjelovita biografija Ive Andrića, književnika koji je bio i izravnim svjedokom ključnih događaja jugoslavenske i europske povijesti 20. stoljeća“.
Sasvim očekivano, i o ovom se djelu, kao i svemu drugome što se odnosi na Andrića, može naići na različite i često suprotstavljene ocjene i komentare, ovisno o sredini iz koje dolaze.
( Pogledati poveznice: https://www.tportal.hr/kultura/clanak/poznavao-i-principa-i-hitlera-sablaznjavao-carsiju-presvlacenjem-u-druga-ivu-pretekao-krlezu-u-utrci-za-nobela-procitali-smo-andricevu-biografiju-koja-bez-zadrske-otkriva-sto-je-sve-veliki-pisac-cinio-da-bi-prezivio-politicke-oluje-20-stoljeca-20200927
https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-54664184