U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ Ludbreg predstavljena je slikovnica za djecu predškolske i školske dobi, „Kresnica Ivanščica“, autorice Zdenke Maltar iz Novoga Marofa. Na događanju su, uz autoricu, sudjelovali i prof. emeritus Stjepan Hranjec i moderatorica programa prof. Nataša Sedlar. Program je održan u vijećnici Centra za kulturu Ludbreg.

Uvodnu riječ o Danu materinskog jezika imao je ravnatelj Knjižnice Stjepan Stjepić koji je naglasio vrijednost ovakvih publikacija s obzirom na njihovu rijetkost.

Profesor emeritus Stjepan Hranjec obratio se prisutnima u publici, posebno učenicima Osnovne škole Ludbreg i odgajateljicama Dječjeg vrtića „Krijesnica“ Mali Bukovec i Dječjeg vrtića „Radost“ Ludbreg, riječima: „Već sam autoričin izbor da kajkavsku slikovnicu namijeni djeci vrtićke dobi zaslužuje osobit kompliment. Naime, djeca kajkavci donose u vrtić svoj materinski govor, često nenatrunjen drugojezičnim izričajima. Njima, dakle, treba ponuditi ovakvo štivo – oni će biti vrlo spontani, oduševljeni recipijenti te će upravo kod takvih mališana biti osnažen, potvrđen, 'legitimiran' kod kojim oni govore. Dakle nije ovdje riječ o prihvaćanju takvoga štiva, nego i o njegovom čuvanju i prenošenju.“

Slikovnica je dvojezična: nakon priče na standardu („Krijesnica Iva“) slijedi njezina kajkavska istoznačnica. Tom autoričinom gestom osigurava svome kaju receptivnost, ne ograničava ga samo na prostor kajkavske Hrvatske. Taj iskorak zapravo načinje aktualnu priču oko Zakona o hrvatskome jeziku, dopunjuje ga i praktično primjenjuje, zaključuje prof. Hranjec.

Važnost ove slikovnice je višestruka: ona je istovremeno informacijska, odgojna, ekološka i umjetnička. Estetskoj vrijednosti slikovnice pridonijele su ilustracije Danice Klopotan.

Nakon održanog programa autorica Zdenka Maltar nekolicini prisutnih darovala je primjerke slikovnice, od kojih su se neke našle i u rukama odgajateljica skupina „Bombončići“ i „Gusjenice“ Dječjeg vrtića „Radost“ Ludbreg.