Jurica Galić Juka jučer je u vijećnici Centra za kulturu u Ludbregu održao putopisno predavanje „Sjeverna Mezopotamija (Turska)“.

Svjetski putnik, profesionalni fotograf i putopisac iz Splita Jurica Galić Juka zainteresiranoj je publici, ispričao, uz popratne impresivne dokumentarne fotografije, svoje putovanje u trajanju od 15 dana. Tijekom boravka u Turskoj 2021. godine fotoaparatom je zabilježio brojne znamenite lokalitete od kojih su neki stari oko 12 000 godina kao npr. Göbekli Tepe i uvrstio ih u svoju fotomonografiju. Inače kao omiljene fotografske motive ističe ulični život, portrete, pejzaže i ostatke drevnih civilizacija.

IMG 20240207 WA0000Gosti predavanja sa zanimanjem su pratili autorovo izlaganje o putovanju drevnom Mezopotamijom i prijeđenim kilometrima, točnije 1487 km proputovanih cirkularno: s početkom u gradu Mardinu, nastavkom putovanja kroz gradove Şanlıurfa, Halfeti, Gaziantep, Diyarbakir, Midyat i, u konačnici, povratkom u Mardin.

Jurica Galić Juka stalni je suradnik nacionalnog časopisa „Meridijani“, a radove su mu prenosili brojni putopisni magazini, pa čak i slavni „National Geographic“. U fotografiji je osvojio pedesetak svjetskih i nacionalnih nagrada, a na izložbama je samostalno izlagao 13 puta. Aktivan je na društvenim mrežama, na platformi Patreon te na YouTube kanalu, na kojemu objavljuje i videozapise sa svojih putovanja.

Neki od dvadesetak prisutnih došli su i iz udaljenijih mjesta kako bi se upoznali i iz prve ruke doznali o iznimnim kontroverznim arheološkim lokalitetima koji zbog svoje starosti dovode u pitanje službene povijesne istine.IMG 3671 potpisi