Sa sve hladnijim vremenom gotovo svaki dan su se povećavale brojke zaraženih korona virusom. Zbog toga se za još tjedan-dva odgađaju radionice za djecu „Slušam, pričam, stvaram, „Slovo po slovo“ i pričaonica na njemačkom jeziku.


Našim smo korisnicima prošlog tjedna ponudili novu uslugu, posudbu komercijalne e-knjige. Za sada u katalogu imamo 80-ak naslova. Istovremeno se mogu posuditi dvije knjige na rok od 60 dana.
Višak slobodnog vremena zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata možete provesti čitajući, a pregledom najčitanijih naslova u listopadu, mi ćemo vam pomoći u izboru.
Na listi najčitanijih domaćih izdanja je roman „Šikara“ književni prvijenac Jelene Dunato.
Autorica Jelena Dunato radi u kulturi već petnaest godina i još nije odustala. Objavila je niz kratkih priča u domeni spekulativne fikcije, a njezin prvi roman, „Šikara“, izlet je u žanr detektivskog romana s glavnom junakinjom koja gata iz kave i promptno se zaljubi u mogućeg sumnjivca. Rođena je u Rijeci, a trenutno živi na Cresu s mužem, kćeri i crnom mačkom.


1. Šikara / Jelena  Dunato
2. Štićena osoba / Pavao Pavličić
3. Snijeg u Heidelbergu / Goran Tribuson
4. Pedeset cigareta za Elenu / Marina Vujčić
5. Vođa navale / Zvonimir Majdak
6. Vječna varka / Marin Bego
7. Rat i sjećanje / Željko Ivanković
8. Slijepa karta / Marko Pogačar
9. Igra istine / Irena Matijašević
10. Glasnik, vlasnik, hodočasnik / Pavao Pavličić


Najčitaniji strani autor, odnosno autorica, je Camilla Läckberg. Iz kratkog sažetka sadržaja doznajemo da glavna junakinja Faye na prvi pogled ima sve. Savršenog supruga, prekrasnu kćer i luksuzan stan u najpoželjnijem dijelu Stockholma. Ali Faye se osjeća kao da je zarobljena u kavezu, a tamna sjećanja iz njezina djetinjstva u Fjällbacki progone je sve više. Nekad je bila snažna i ambiciozna žena, prije nego što se odrekla karijere zbog supruga Jacka i obitelji. Kad slučajno zatekne Jacka s drugom ženom, njezin se svijet raspada u komadiće. K tome, Jack zatraži razvod i Faye preko noći ostane doslovno bez ičega. Potpuno je slomljena i na dnu, sve dok ne odluči osvetiti se. Zlatni kavez roman je o ženi koja je iskorištena i izdana, ali koja uspijeva preuzeti sudbinu u svoje ruke. To je dramatična i odvažna priča koja pomiče granice – anatomija osvete jedne žene koja je odbila biti žrtva.

 

1. Zlatni kavez / Camilla Läckberg
2. Šutnja bijeloga grada / Eva García Sáenz de Urturi
3. Otok ljubavi / Tracey Garvis-Graves
4. Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu / David Lagercrantz
5. Raj u najam / Ephraim Kishon
6. Deseti uvid / James Redfield
7. Na rubu ludila / Joy Fielding
8. Aliceina mreža / Kate Quinn
9. Dogovor / Mary Balogh
10. Lakomisleno srce / Patricia Cornwell

 

Slikovnica Trnoružica prva je na listi najčitanijih naslova na dječjem odjelu. Trnoružica je priča o djevojci koja se ubola na vreteno i koju je snašla kletva stare i zle vile. Zaspala je na sto godina, a spasiti ju je mogao samo hrabri kraljević. Na početku priče upoznajemo kralja i kraljicu koji već dugo sanjaju da imaju dijete. Nakon što im se želja napokon ostvari, kreću problemi jer se u veliko slavlje upliće zla vještica. U pomoć priskaču dobre vile koje će se pobrinuti da kletva zle vještice ne bude toliko strašna. Ovaj dio bajke govori kako ljubomora i želja za osvetom mogu naškoditi posve nevinim ljudima, ali kako postoje oni koji nam žele nauditi, tako će se uvijek naći netko tko će nam pomoći u nevolji.

 

1. Trnoružica
2. Ne, ne i ne! Ne dolazi u obzir! / Marie-Izabelle Callier
3. Priča o svetom Nikoli / ispričala Antonie Schneider
4. Kućni ljubimci / Božidar Prosenjak
5. Zmaja / Kašmir Huseinović
6. Jako dugačke priče o tri hrabre žabice i čarobnom kamenu spasa, a i o zmaju također / Renata Holcer
7. Slonić po imenu Ja / Giles Andreae
8. Zaljubljeni medo / Sanja Pilić
9. Dinosaur Cvjetko / Mladen Kopjar
10. Božićni darovi medvjedića Winnija zvanog Pooh / Bruce Talkington