Blagdansko ozračje u gradsku knjižnicu i čitaonicu unijela je Učenička zadruga Jurek iz Osnovne škole Sveti Đurđ svojom izložbom radova pod nazivom „Angeli su zišli“ prema prigodnoj pjesmi Ivana Gorana Kovačića.

Zadrugari u sklopu sekcije Kreativne krpice, koju vodi učiteljica Hrvatskog jezika Elena Kovačić, cijele godine izrađuju ukrasne i uporabne predmete od ostataka materijala. Osim što recikliraju, razvijaju radne navike, kreativnost, inovativnost, poduzetništvo i timski rad. Istražuju kulturnu baštinu i njeguju tradiciju.

Mitološka bića, bajkovito, lijepo i sretno, dobro pobjeđuje zlo, mašta i igra bili su predmet njihova istraživanja te su napravili jedan bajkovit svijet koji možete pogledati u izlogu knjižnice od 5. prosinca.

Našle su se tu krpene lutke koje predstavljaju likove iz poznatih bajki i omogućuju djetetu da uprizori scene iz bajke koju je slušao od svojih najmilijih ili ju je samo čitalo. Zadrugari smatraju da igra uz lutku pomaže djetetu razvijati kreativnost i maštu, učvršćuje njegove mentalne vještine, razvija socijalne vještine, moralno rasuđivanje te tako dijete razvija osjećaj vrijednosti. Dijete uz lutku uči kontrolirati vlastite emocije i poštivati emocije drugih. Lutke su izrađene od prirodnih materijala te su u potpunosti šivane i tako sigurne za malene dječje ruke. Ta čarolija mističnog pretočila se i u izradu tradicionalnih božićnih ukrasa. Nastali su anđeli, ti božji glasnici, u obliku krpene lutke.

U ovo užurbano vrijeme kad se sve želi dobiti odmah i sada, kad nas zarobljuju ekrani, kad nam se vrijednost mjeri brojem pratitelja i „lajkova“ na društvenim mrežama, zadrugari smatraju da je svima potrebna ona djetinja otvorenost i vjerovanje u neki nevidljivi bolji svijet. Kako je rekao Ivan Goran Kovačić „Angeli su zišli lepi z neba k zemli dole i za sve lude Jezušu se mole“, tako i zadrugari vjeruju da će ljudi u njihovim angelima naći potrebnu utjehu, nadu i mir.

Učenička zadruga Jurek svima želi sretan Božić uz Goranove stihove „da na zemli večna lubav, mir i sloga bude“.

Elena Kovačić, mag. prim. educ.