Nakon malo duuuuže stanke, „Knjiški moljci“ opet su stigli u našu knjižnicu. Doduše u nešto malo izmijenjenom sastavu jednom na mjesec o pročitanim knjigama raspravljaju Anamarija, Davor, Renata, Edita i Stjepan. Na zadnjem sastanku u petak pohvalili smo se s desetak pročitanih naslova. Neke ćemo spomenuti i preporučiti za čitanje.

Davor je predstavio dva naslova: San o Križaniću, autora Denisa Peričića i Molim te, pazi na mamu korejske autorice Kyung-Sook Shin. Dok je Perićić napokon dosanjao svoj San o Križaniću ( to kažu nije uspjelo čak ni Miroslavu Krleži), ova korejska uspješnica daje nam uvid u  uvid u korejsku tradiciju i kulturu, a autorici je priskrbila nagrade i pohvale širom svijeta. Riječ je, također, o maestralnoj prozi koja duboko i snažno zaranja u majčinstvo, koja ponire u samo srce obiteljskih odnosa i nakon koje ćete neizbježno preispitati svoje vlastite. A majku više nikada nećete gledati istim očima.

Brod za Issu Roberta Perišića,  Povijest pčela Maje Lunde, bili su prošlotjedni Renatin izbor. Prednost ćemo, ne bez razloga dati domaćem autoru, Robertu Perišiću, jer Horizont „Broda za Issu“ je ekološko-historijski (pri čemu Perišić nema puno prethodnika, ne samo u hrvatskoj književnosti), u njemu se sreću povijest i priroda, kreće se kroz milenije i uspijeva održati vertikalu priče. Tražeći nove putove, roman pronalazi način da iz suvremenosti reinkarnira mit: o Issi, prvom gradu na Jadranu.

Edita nam je preporučila naslov  Tjeskobni ljudi  koji potpisuje Fredrik Backman, "Tjeskobni ljudi" je luda komedija o talačkoj drami tokom razgledanja stana. Neuspješni pljačkaš banke zaključava se s iritantnim i suviše entuzijastičnim agentom za nekretnine, dvoje umirovljenih ovisnika o IKEA-i, trudnicom, suicidalnom multimilionerkom, staricom koju ne brine mahanje pištoljem... I prokletim zecom. Na kraju pljačkaš odustaje i pušta taoce, ali kada policija upadne u stan on je... prazan.

I tada počinje cirkus…  a za ostatak priče posudite knjigu….

Romantičnu i dirljivu priču iz romana Iz Londona s ljubavlju za čitanje je preporučila Anamarija. U priči pratimo sudbinu Valentine Baker dok je još bila dijete. Majka ju je ostavila i otišla u London bez ikakva objašnjenja. Godinama kasnije Valentina radi kao knjižničarka i oporavlja se od propalog braka kad dobiva poziv da joj je majka umrla i ostavila joj u nasljedstvo knjižaru. Dok oplakuje majčinu smrt i odnos koji nisu uspjele ostvariti, Valentina se odluči uputiti preko oceana ne bi li otkrila majčine tajne… ˝Iz Londona s ljubavlju˝ romantična je i dirljiva priča o obiteljskim tajnama, oprostu i pronalasku nove ljubavi.

Izbor knjiških moljaca završavamo romanom Bjegunac Orhana Kemala, široj publici nepoznatog turskog romanopisca. U njegovom je središtu žena koja se bori za svoja prava i samostalno donošenje odluka. Uz napetost koja prema kraju sve više raste, roman se odlikuje i blagim erotskim elementima, a glavna se junakinja bori s vlastitim moralnim dilemama, ali i uvriježenim etičkim načelima zajednice. Polja nade je trilogija u kojoj autor, kroz priču o stanovnicima jednoga mjesta i njihovim životima, prodire dublje te pruža fascinantan uvid u život u Turskoj 50-ih godina, u politička previranja, promjene koje dolaze te nepravedan i nepovoljan položaj žene. U njegovom su fokusu obični ljudi, neprilagođeni pojedinci koji se bore za svoju egzistenciju. Trilogija je eklatantan prikaz prilika u ruralnom prostoru Turske tog vremena, u čijem je središtu žena suprotstavljena autoritarnim i potčinjavanju sklonim muškarcima.

Vjerujemo dan će vam ove preporuke olakšati izbor štiva za čitanje ako se još niste odlučili što posuditi.