Svečanost proglašenja najčitatelja održana je u  subotu 11.studenoga na Dan Hrvatskih knjižnica koji je ustanovilo Hrvatsko knjižničarsko društvo 2010. godine. Održava se svake godine u spomen na obilježavanje datuma donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama.

O knjigama i knjižnicama postoje brojne mudre misli, ali je jedna za ovu prigodu vrijedna spomena, a izrekao ju je veliki Albert Einstein:  

„Jedina stvar koju sa sigurnošću moraš znati je: lokacija knjižnice.“

Knjige i knjižnice su oaze znanja, postoje zbog svojih čitatelja. Zato mi je osobita čast pozdraviti danas osobe koje su u našoj knjižnici češće od ostalih i koji su posudili najviše knjiga. Prema našem pravilniku donesena je odluka o proglašenju naj čitatelja u kategorijama odrasli, studenti  i učenici Srednjih škola, kategorija viši razredi Osnovnih škola, kategorija nižih razreda osnovnih škola i kategorija pred škola. Naj čitateljima dodjeljuju se priznanja, besplatna jednogodišnja članarina i knjiga na dar.

Nagrade će uručiti naš gost Tomislav Ribić.

Prema odredbama Pravilnika o proglašenju najčitatelja, a na temelju evidencije posuđenih knjiga naj čitatelji su:

 

  1. Kategorija pred škola, naj čitatelj je Lovro Paša iz Sv. Đurđa koji je posudio 71 knjigu i slikovnicu.
  2. Kategorija niži razredi osnovne škole: naj čitateljica je Piškor Ana, učenica prvog razreda Osnovne škole Ludbreg, posudila je 128 knjiga i slikovnica.
  3. Kategorija Viši razredi osnovne škole: naj čitateljica je Petra Jerešić iz Martinića, učenica razreda Osnovne škole Veliki Bukovec. Petra je posudila 99 knjiga.
  4. Kategorija studenti i učenici Srednje škole, najčitaljica je Viktorija Hadari, studentica iz Poljanca. Viktorija je posudila 51 knjigu.
  5. I na kraju, u kategoriji odrasli najčitatelj je Krešimir Kovačić iz Ludbrega koji je posudio 191 knjigu. On je ujedno i najčitatelj Varaždinske županije.

Nagrade najčitateljima uručio je varaždinski književnik Tomislav Ribić. Nagradu je primila i Lucija Gerić, učenica 6. razreda OŠ Ludbreg, finalistica nacionalnog kviza za poticanje čitanja kao predstavnica naše knjižnice. 

U glazbenom dijelu programa nastupila je poznata varaždinska glazbenica Neda Njegač. Izvela je skladbe: Balada iz predgrađa, Odlazak i I See Fire.