Razlistaj se 10.11

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje. Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u knjižnicama diljem Hrvatske. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se!

U skladu s tim, naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z. Organizatori kviza su Knjižnice Grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Ove godine Nacionalni kviz za poticanje čitanja bio je prilagođen novonastaloj situaciji tako da su sudionici Kviza umjesto čitanja knjiga trebali istražiti ponuđene provjerene online izvore informacija i Kviz riješiti online. Iz svake knjižnice izabran je po jedan pobjednik koji će sudjelovati u glavnom izvlačenju na razini cijele Hrvatske. Pobjednica Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ Ludbreg je Daria Rusak.
Daria je učenica 6. a razreda OŠ Ludbreg i član je Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ Ludbreg. Zbog epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi, Daria i njezini vršnjaci ne mogu se družiti kao što je to bilo prije. Daria je jedna od rijetkih osnovnoškolaca koja i dalje redovito posjećuje Gradsku knjižnicu i u ovo specifično vrijeme. Najviše voli čitati tajanstvene knjige o magiji i čarolijama. Daria je kviz riješila jako jednostavno koristeći ponuđene poveznice. Pitanja su joj bila zanimljiva, a rješavajući kviz saznala je nešto novo o čudesnom planetu Z. Na pitanje što bi učinila da svijet učini boljim mjestom za život, Daria je odgovorila da bi trebalo više štedjeti energiju, saditi biljke te se svatko od nas treba brinuti o Zemlji. Dariji želimo mnogo sreće u glavnoj izvlačenju, mnogo uspjeha u školi i da pročita još mnogo zanimljivih knjiga.
Svi se nadamo, da će epidemiološke mjere uskoro biti iza nas, a do tada će Gradska knjižnica omogućiti i posudbu e-knjiga.

 

Margareta Rajh