Najčitanije u kolovozu 2023.

ODJEL ZA ODRASLE

-          Domaća književnost

  1. Svijet u zrnu pijeska / Iva Gjurkin
  2. Nekoliko ptica i jedno nebo / Miro Gavran
  3. Tko se boji lika još / Julijana Matanović
  4. Jesi online? / Marijana Perinić
  5. Posljednji dani panka / Gordan Nuhanović
  6. U okovima prkosa / Inna Moore
  7. Mali neobični ljudi / Miro Gavran
  8. Fatalna inspiracija / Suzana Vidas
  9. Bilježnica Robija K. / Viktor Ivančić
  10. Ribar i more / Janko Matko

- Strana književnost

  1. Jedno drvo raste u Brooklynu / Betty Smith
  2. Užarena oštrica / Chris Wooding 
  3. Moja Aljaska / Kristin Hannah
  4. Šetač knjiga / Carsten Henn
  5. Kada zvijezde potamne / Paula McLain
  6. Pet rana / Kirstin Valdez Quade
  7. Ove tihe šume / Kimi Cunningham Grant
  8. Pazi što želiš / Lucy Finn
  9. Kad si otišao / Maggie O'Farrell
  10. Fantom / Jo Nesbo

DJEČJI ODJEL

-          Slikovnice

  1. Laku noć, ribice duginih boja / Marcus Pfister 
  2. Dan na plaži / Axel Scheffler
  3. Mačak u čizmama / Braća Grimm
  4. Zmajevi / Tony Wolf
  5. Ptice / Kašmir Huseinović
  6. Mrzovoljni majmunčić / Suzanne Lang
  7. Čarobne naočale / Ana Dobričić 
  8. Jakov zna sve / Lada Franić 
  9. Lijepo je imati dom / Silvija Šesto
  10. Psi u svemiru / Jasna Žmak

Iva Gjurkin: Svijet u zrnu pijeska

Svijet u zrnu pijeska

Svijet u zrnu pijeska raskošan je roman o mladoj ženi Nori koja krajem 19. stoljeća odlazi iz doma i stiže u grad odvojen od ostatka svijeta. Stanovnici grada su rukotvorci, a svatko od njih bavi se onim što voli. U naizgled idealnom okružju Nora pokušava naći svoj put, a pritom se lomi između dvaju svjetonazora u kojima se reflektiraju temeljna razmišljanja Istoka i Zapada: je li ispravan put objektivizam ili subjektivizam? Treba li se povoditi razumom ili emocijama? Slijedeći naputak rukotvoraca da se bavi onime čime se želi baviti, kao što to čine i oni, Nora odlučuje biti pripovjedačica. Iz njene odluke proizlazi jedno od glavnih pitanja kojima se roman bavi: koliko priče koje pričamo utječu na naš život i život drugih? Kako nas priče koje slušamo odrastajući oblikuju i kakvi postajemo slušajući što bismo trebali, a što ne?

 

Betty Smith: Jedno drvo raste u Brooklynu 

Jedno drvo raste u Brooklynu

Omiljeni klasik američke književnosti o odrastanju jedne djevojčice na prijelazu stoljeća, "Jedno drvo raste u Brooklynu" potresna je i dirljiva priča, istovremeno ispunjena suosjećanjem i surovošću, smijehom i tugom. Francie Nolan, osjetljiva, maštovita djevojčica prepuna ideala, i njezine gorko-slatke formativne godine provedene u sirotinjskoj četvrti Brooklyna, očarale su i inspirirale milijune čitatelja širom svijeta. Dojmljiva, tužna i prelijepa priča o svakodnevnim iskustvima nezaboravne obitelji Nolan, ispripovijedana je s dubokom iskrenošću i istinskom nježnošću, u književnom djelu koje uspijeva savršeno dočarati jedno mjesto i jedinstveni trenutak njegove prošlosti, a u isto vrijeme bogata je riznica univerzalnih životnih istina i općeljudskog iskustva. Ovo je djelo duboko i neporecivo istinito, a upravo to je razlog zašto ova knjiga, i šest desetljeća nakon što je prvi put objavljena i doživjela trenutačan uspjeh, još uvijek dopire do čitatelja neovisno o njihovu porijeklu i životnim okolnostima.

 

Marcus Pfister: Laku noć, ribice duginih boja

Ribice duginih boja

Topla, utješna priča iz serije slikovnica o Ribici duginih boja donosi priču o razgovoru mame i ribice koji je zapravo metafora odrastanja i neprekidne roditeljske brige te podrške kroz djetetov život. Umirujuće mamino obećanje da će bez obzira na potencijalne opasnosti uvijek biti uz nju donosi ribici potreban mir i spokoj prije spavanja. Autorska slikovnica prepoznatljivih ilustracija namijenjena je djeci predškolske dobi.