Poetsko glazbenim performansom i promocijom knjige „Lađa od lubja“ Ljubice Ribić i Milana Novaka Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner  obilježila je 21. ožujka,  Svjetski dan poezije.

U svijet našeg poznatog pjesničkog i ljubavnog para uvela nas je naratorica Edita Kutnjak Zlatar, čitanjem ulomaka s njihovih zajedničkih putovanja. Potom su Milan i Ljubica uz prekrasne akorde gitaristice Divne Šimatović čitali stihove iz pjesničke zbirke „Lađa od lubja“.

Ova zanimljiva zbirka je nastala u vrijeme pandemije, dok je Milan svakodnevno putovao na posao u Maribor, ne znajući pri tome hoće li se moći vratiti u Varaždin, jer je postojala mogućnost zatvaranja granice, pa je Ljubica zato svaki dan za njega napisala jednu pjesmu.

Potom su se oboje teško razboljeli, Milan je završio u bolnici. Iako bolestan, imao je potrebu svaki dan Ljubici pisati pjesme, i to mu je, kaže, bila ujedno i terapija.

I kad su poslije ozdravili i stavili sve pjesme na kup, shvatili su da je to jedna emotivna priča, jedan zajednički život, priča koja govori o pripadnosti i ljubavi bez suvišne slatkorječivosti i patetike.